Hafta sonu için eğitim veya sınav programı bulunan kişiler, duyurunun kendi faaliyetlerini kapsayıp kapsamadığını öğrenmeye çalışıyor. Özellikle sürücü adayları açısından teorik e-Sınavlar ve direksiyon uygulamaları arasındaki ayrım önem taşıyor. Valilik tarafından açıklanan faaliyet listesi, hangi alanlarda ara kararı verildiğini ortaya koyuyor.
17 Ekim Cumartesi günü sınav yapılacak mı?
Valiliğin 16 Ekim tarihli duyurusuna göre, 17 Ekim Cumartesi günü İstanbul'daki e-Sınav merkezlerinde yapılan sınavlara ara verildi. Aynı gün BİLSEM yüz yüze eğitimleri, DYK kursları ve Halk Eğitim Merkezlerindeki yüz yüze eğitim faaliyetleri de gerçekleştirilmeyecek.
Bu çerçevede, cumartesi günü e-Sınav merkezinde sınava girmeyi bekleyen adayların randevularıyla ilgili bilgi alması gerekiyor. Sınavı ertelenen kişilerin yeni tarih konusunda ayrıca bilgilendirilmesi gerekebilir. Yeni sınav günü açıklanmadan belirli bir tarihi kesinleşmiş gibi paylaşmak doğru olmaz.
Sürücü belgesi almak isteyen adayların sınavlarının türünü kontrol etmesi de önem taşıyor. Elektronik ortamda yapılan teorik sınavlar duyuruda yer alıyor. Buna karşılık direksiyon sınavları açıklamada ayrı bir madde olarak belirtilmediği için uygulamalı sınavların durumunu sürücü kursundan öğrenmek gerekiyor.
18 Ekim Pazar günü kurslar açık olacak mı?
Pazar günü için de aynı tarih aralığı geçerli. Valilik, 17 ve 18 Ekim tarihlerinde belirtilen eğitim ve sınav faaliyetlerine ara verildiğini açıkladı. Dolayısıyla pazar günü BİLSEM'lerdeki yüz yüze eğitimler, DYK kursları ve Halk Eğitim Merkezlerindeki yüz yüze eğitimler kapsamında faaliyet yürütülmeyecek.
Bu kararın gerekçesi, İstanbul genelinde hafta sonu beklenen şiddetli yağış. Düzenlemenin iki günü kapsaması nedeniyle yalnızca cumartesi gününe bakarak plan yapılmaması gerekiyor. Pazar günü için programı bulunanların da ilgili kurumun bilgilendirmesini dikkate alması önemli.
Öte yandan kurslara ara verilmesi ile sürücü belgesi direksiyon sınavlarının durumu aynı başlık altında değerlendirilmemeli. Duyuruda DYK ve diğer eğitim faaliyetleri açıkça sayılırken direksiyon sınavları ayrıca belirtilmiyor. Bu nedenle direksiyon sınavına girecek kişilerin, kurslarına ulaşarak sınav takvimlerinin geçerli olup olmadığını öğrenmesi gerekiyor.
Karar hangi kurumları ve faaliyetleri kapsıyor?
Duyuruda dört faaliyet grubu sıralanıyor: Bilim ve Sanat Merkezlerindeki yüz yüze eğitimler, e-Sınav merkezlerinde yapılan sınavlar, Destekleme ve Yetiştirme Kursları ve Halk Eğitim Merkezlerindeki yüz yüze eğitimler. Ara kararı 17 Ekim Cumartesi ile 18 Ekim Pazar günleri için geçerli.
Listede bulunmayan faaliyetler için otomatik olarak aynı sonuca ulaşılmamalı. Özellikle sınavların türü, düzenlendiği yer ve ilgili kurumun duyurusu birlikte değerlendirilmeli. Böylece adaylar, geçerli olmayan bir randevuya göre hareket etmekten veya sınavın ertelendiğini doğrulamadan varsayımda bulunmaktan kaçınabilir.



