Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Gündem

Turan; "Şehit aileleri ve gazilerimiz bu sürecin sahibidir"

✍️ Gürhan Kökçak 📅 14 Haziran 2026 09:01 👁️ 14 görüntüleme

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Şırnak'ta "Geleceğe Işık Saçan Kadınlar Derneği"nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Genel Müdürlüğü proje desteğiyle düzenlediği "Terörsüz Türkiye Yolunda Omuz Omuza" programına katıldı. 81 ilden şehit ailelerini ve gazi yakınlarını bir araya getiren toplantıda konuşan Turan, Terörsüz Türkiye sürecinin taşıdığı tarihi önemi ve bu süreçteki riskleri değerlendirdi.

Konuşmasına şehit yakınlarının taşıdığı özel anlama dikkat çekerek başlayan Turan, terör konusunda en fazla söz hakkına sahip olanların bu salondakiler olduğunu vurguladı: "Yüreği yanan, acı çekmiş, evladını, eşini, büyüğünü vermiş insanlardan daha çok konuşma hakkına sahip olan hiçbir insan yok."

40 yılın bedeli ve sürecin önemi

Terör sorunuyla birçok ülkenin yüzleştiğini ancak hiçbirinin bu kadar ağır bir bedel ödemediğini belirten Turan, karşılaştırmalı bir tablo ortaya koydu: "ETA'nın tüm eylemlerinde toplamda 829 kişi öldü. İrlanda'da IRA'nın eylemlerinde 1800 kişi öldü. Bizde 40 binlerden bahsediyoruz." Kırk sekiz yıl boyunca çözülemeyen bu sorunun artık kapanması gerektiğini vurgulayan Turan, şunları söyledi: "İngiltere'nin, İspanya'nın yaptığını biz niye yapmayalım? Biz niye daha özgüvenle, özel bir çalışmayla en iyisini yapmayalım?"

Sayın Bahçeli'nin davetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürece sahiplenmesini değerlendiren Turan, bu sürecin kolay olmadığını ama kararlılıkla yürütüleceğini ifade etti. İngiltere ve İspanya'daki çözüm süreçlerinin 12-14 yıl aldığını hatırlatan Turan, "Uzun bir zaman, kolay işler değil. Alışkanlıkların, sosyolojik travmaların aşılması kolay değil. Yasal süreçleri olacak, entegrasyon süreçleri olacak, barışma ve inşaa süreçleri olacak" dedi.

"Bu süreç bozulsun diye ısrar edenler olacak"

Süreci bozmaya çalışanlar olacağını açıkça dile getiren Turan, herkesin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı: "Yarın atılan adımlarda sizi tahrik etmek isteyenler, kandırmak isteyenler olacak. Barış olduğunda kendisine hayat hakkı olmayanların bu süreci bozulsun diye ısrarları olacak." Dili en keskin silah olarak nitelendiren Turan, "Dil silahtan daha etkili bir silahtır, daha fazla bedel ödetir. O yüzden herkesin diline dikkat etmesi, en hassas dönemi geçirmek için önemlidir" diye konuştu.

Turan, sürecin geri döndürülemez bir fırsat penceresi olduğunu da vurguladı: "Bu bir el uzatmaysa bu eli iyi sıkmalı, bu süreç iyi değerlendirilmeli. Yoksa üç senede bir, beş senede bir, on yılda bir durup durup bir süreçten bahsedilemez." Geçmiş deneyimlere atıfta bulunan Turan, "Türkiye bunu farklı dönemlerde denedi, mesafe aldığı oldu mesafe alamadığı oldu. Ama o tecrübelerin hepsi önümüzde bugün. Bir daha o yanlışları hiç kimse yapmasın ki, bir daha bu şeylerin başlama ihtimali kalmaz" dedi.

Sürecin başarısız olması halinde bölgenin ve ülkenin çok daha ağır bir fatura ödeyeceğini belirten Turan, şöyle devam etti: "Bu bir kapanır, bir daha bu bölgede tekrar kanın, gözyaşının, terörün olduğu günleri düşünmek bile istemiyoruz. O yüzden herkes aynaya bakacak, çok dikkatli şekilde yola devam edeceğiz." Çevre coğrafyaya da dikkat çeken Turan, "Kuzeyimizde Rusya-Ukrayna Savaşı var, hemen yanı başımızda Suriye, Irak, İran büyük sorunlar var, dört tarafımıza ateş çemberi var. Kardeş olmaktan başka, omuz omuza olmaktan başka yolumuz yok" diye konuştu.

Güvenlik boyutuna da değinen Turan, devletin her koşulda tetikte kalacağını belirterek şöyle devam etti: "Gözümüz kör değil, kulağımız sağır değil. Kimin ne yaptığını, yanlış yapma potansiyeli olanları bilen insanlarız. Ama herkes dersini alır, iyi niyetli adım atarsa, biz Şırnak'ın Gabar'ında petrol çıkarmaya, Cüdi'de festival yapmaya devam ederiz."

Şırnak'ın potansiyeli ve bölgesel imkanlar

Şırnak'ın tarihsel ve ekonomik zenginliklerine de değinen Turan, Gabar petrol tesisinde 3.200 kişinin istihdam edildiğini, günlük 135.000 varillik Türkiye petrol üretiminin 81.000 varilin Gabar'dan çıktığını aktardı. Avrupa'daki küçük kasabaların turizm gelirleriyle örnek gösterdiği potansiyele dikkat çeken Turan, "Biz kavga etmekten, birbirimize uğraşmaktan bunları düşünememişiz bile. Bizim Şırnak'ımızın dağları, tepeleri çok daha özel, çok daha kıymetli" dedi. Şırnak-Van mesafesini 300 kilometreden 150 kilometreye indirecek tünel projesinden de söz eden Turan, altyapı yatırımlarının kardeşlik iklimiyle birlikte çok daha hızlı ilerleyeceğini vurguladı.

"Şehit aileleri bu sürecin sahibidir"

Konuşmasını şehit aileleri ve gazilere seslenerek kapatan Turan şunları söyledi: "Sizlere ne kadar teşekkür etsek, saygı duysak, bir evladınızın bir damla kanına hak vermiş olmayız. Şehitlerimizin yakınları bize emanet, gazilerimiz bize emanet." Süreci birlikte yürüteceklerinin altını çizen Turan, "Siz mutluysanız biz mutlu oluruz. Siz evet derseniz biz devam ederiz. Tabirî caizse işin sahibi sizlersiniz; size rağmen bir iş yapmayacağız" dedi.

Programa katılımcıların ertesi gün Hz. Nuh'a atfen kutsal sayılan Sefine bölgesini de ziyaret edeceği öğrenildi.

İlgili Haberler

17 Eylül Süper Loto sonuçları! 17 Eylül Süper Loto kazandıran numaralar hangileri? Süper Loto büyük ikramiye kime çıktı?
17.09.2026
Kiralık TOKİ kira fiyatları ne kadar? İstanbul 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 kiralık konut ücretleri
17.09.2026
Galatasaray Barcelona maçı hangi kanalda, şifresiz mi? GS Barcelona maçı ne zaman, saat kaçta ve nerede?
17.09.2026
İstanbul TOKİ kiralık evler nerede? 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 TOKİ kira fiyatları ve başvuru şartları
17.09.2026
EKPSS tercih kılavuzu 2026 yayımlandı mı? Engelli memur alımı tercih tarihleri için ÖSYM açıklaması
17.09.2026
Sevdan Bir Ateş oyuncuları kimler, hangi karakteri oynuyor? Mirza, Leyla, Hüma ve diğer karakterler
17.09.2026
Alıkara kaçıncı bölümde? Alıkara 3. bölüm ve 4. bölüm ne zaman, yeni bölüm hangi gün yayınlanıyor?
17.09.2026
Çılgın Sayısal Loto sonuçları 16 Eylül 2026! Büyük ikramiye ne kadar, kaç kişi 5 bildi?
17.09.2026
16 Eylül 2026 Şans Topu çekiliş sonucu! Kazandıran numaralar neler? İkramiye dağılımı ne kadar?
17.09.2026
Var Mısın Yok Musun yeni bölüm ne zaman, kaçıncı bölümde kaldı, bu hafta neden yok?
17.09.2026
Green Card DV-2027 başvuruları kaçıncı ayda başlayacak? Çekiliş ne zaman, başvuru tarihi açıklandı mı?
17.09.2026
Faizsiz kredi şartları 2026: 100 bin TL’ye kadar 0 faizli kredi kimlere veriliyor, yeni müşteri olma şartı nedir?
17.09.2026
ÇAN2 Termik Santrali, Çan’ın değerlerini yaşatırken geleceğine yatırım yapıyor
17.09.2026
Kızılcık Şerbeti 5. sezon ne zaman başlıyor? 139. bölüm tarihi, yayın günü ve saati belli oldu
17.09.2026
VGM bursu ne kadar 2026? 4 bin TL burs başvurusu ne zaman, VGM yükseköğrenim bursu şartları neler?
17.09.2026
2026-2027 İBB burs başvurusu ne zaman? İBB Genç Üniversiteli bursu nasıl alınır, kimler başvurabilir?
17.09.2026