Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Gündem

Kaya; “Çanakkale’mize devasa su yapıları inşa edildi” (23.01.2022)

✍️ Haber Merkezi 📅 23 Ocak 2022 12:10 👁️ 0 görüntüleme

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, Çanakkale ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında a...

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor. Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor. Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam ediyor.

Çanakkale’nin sulama projeleri dikkat çekiyor

Çanakkale ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunanDSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada; “Çanakkale’mize son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Çanakkale’nin münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir” dedi.

Çanakkale’de yapmış oldukları çalışmaların ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız; “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19yıldaÇanakkale’deinşa edilen28 sulama tesisi ile 485.870dekarzirai arazinin sulamaya açıldı. Böylece Çanakkale’de topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 390 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

58.250 dekar arazide inşaat çalışmaları devam ediyor…

Çanakkale’miz için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 4 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 4 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 58.250 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Çanakkale zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.” diye konuştu.

“Çanakkale’mize 19 baraj ve 8 gölet kazandırdık”

Marmara’nın ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Çanakkale’de ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente121 adet Tesis ile4.208.412.873 TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Çanakkale’de son 19 yılda 19 baraj ve 8 gölet inşa ettik. İnşaatı devam eden 5 baraj ile Çanakkaleli çiftçimiz kalkınacak. Diğer taraftan Çanakkaleli vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Çanakkale’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Bu kapsamda5barajın yapım çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“Çanakkale’de taşkın riskini azaltıyoruz”

Yıldız sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Ayrıca; Çanakkale İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan55 adet taşkın koruma tesisi ile 59 yerleşim yeri ve 39.340dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Çanakkale’de1 adet iş tamamlanarak toplam 20.130 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Çanakkale ilinde 8 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.”

“Çanakkale’nin suyu ülkemizin enerjisine enerji katıyor”

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Çanakkale’de son 19 yılda 1 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 8,72GWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 2,49 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize katkı sunuyoruz. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Haber Merkezi

İlgili Haberler

17 Eylül Süper Loto sonuçları! 17 Eylül Süper Loto kazandıran numaralar hangileri? Süper Loto büyük ikramiye kime çıktı?
17.09.2026
Kiralık TOKİ kira fiyatları ne kadar? İstanbul 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 kiralık konut ücretleri
17.09.2026
Galatasaray Barcelona maçı hangi kanalda, şifresiz mi? GS Barcelona maçı ne zaman, saat kaçta ve nerede?
17.09.2026
İstanbul TOKİ kiralık evler nerede? 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 TOKİ kira fiyatları ve başvuru şartları
17.09.2026
EKPSS tercih kılavuzu 2026 yayımlandı mı? Engelli memur alımı tercih tarihleri için ÖSYM açıklaması
17.09.2026
Sevdan Bir Ateş oyuncuları kimler, hangi karakteri oynuyor? Mirza, Leyla, Hüma ve diğer karakterler
17.09.2026
Alıkara kaçıncı bölümde? Alıkara 3. bölüm ve 4. bölüm ne zaman, yeni bölüm hangi gün yayınlanıyor?
17.09.2026
Çılgın Sayısal Loto sonuçları 16 Eylül 2026! Büyük ikramiye ne kadar, kaç kişi 5 bildi?
17.09.2026
16 Eylül 2026 Şans Topu çekiliş sonucu! Kazandıran numaralar neler? İkramiye dağılımı ne kadar?
17.09.2026
Var Mısın Yok Musun yeni bölüm ne zaman, kaçıncı bölümde kaldı, bu hafta neden yok?
17.09.2026
Green Card DV-2027 başvuruları kaçıncı ayda başlayacak? Çekiliş ne zaman, başvuru tarihi açıklandı mı?
17.09.2026
Faizsiz kredi şartları 2026: 100 bin TL’ye kadar 0 faizli kredi kimlere veriliyor, yeni müşteri olma şartı nedir?
17.09.2026
ÇAN2 Termik Santrali, Çan’ın değerlerini yaşatırken geleceğine yatırım yapıyor
17.09.2026
Kızılcık Şerbeti 5. sezon ne zaman başlıyor? 139. bölüm tarihi, yayın günü ve saati belli oldu
17.09.2026
VGM bursu ne kadar 2026? 4 bin TL burs başvurusu ne zaman, VGM yükseköğrenim bursu şartları neler?
17.09.2026
2026-2027 İBB burs başvurusu ne zaman? İBB Genç Üniversiteli bursu nasıl alınır, kimler başvurabilir?
17.09.2026