Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Gündem

“Dikey yapılaşmayla büyümek gerekiyor”

✍️ Haber Merkezi 📅 30 Aralık 2018 09:10 👁️ 0 görüntüleme

Cumhuriyet Halk Partisi Kepez Belediye Başkan Aday Adayı Ali Aygün, Kepez’i değerlendirdi. Hayalinde ki başkanı anlatan Aygün,...

“Kepez ile ilişkim 1999 yılında başladı. O dönemde Kepez’de inşaat yapmaya başladım ve 2002 yılında ikamet etmeye başladım. Yani 2002’den itibaren direkt olarak Kepez’de yaşıyorum. Kepez’de o günden bugüne ne gelişti diye düşünecek olursak: Nüfus arttı diyebiliriz. O zamanlar 5 bin civarıydı. Şuanda benim hesaplarıma göre 28 bin civarı bir nüfus var. Son 5 senede nüfus yoğunluğu çok arttı. Kepez’in yüz ölçümü 6,18 kilometre kare. 5 sene önce kilometre kareye düşen insan sayısı 3bin iken bugün 4500 oldu. Yani kilometre karede yaşayan insan sayısında %50 bir artış oldu. Bu artış çok yüksek. Bu kadar artış bir takım sorunları beraberinde getirir. Mesela trafik problemi getirir. İnsanların çöplerini alma, şebeke suyu verme, suç oranında artış getirir. Çok sayıda motosiklet hırsızlığı duyuyorum Kepez’de. Eğer kontrolsüz nüfus artışı devam ederse araç hırsızlığına, ev hırsızlığına dönebilir. Kepez’in kontrollü bir nüfus artışına ihtiyacı var. Bunun içinde akıllı ve mantıklı projeler üretmek gerekiyor.”

“Gelen nüfusu kontrollü olmak kaydıyla, gelen nüfusu şehir içinde değilde şehir dışında, dikey yapılaşmayla yerleştirmek gerekiyor”

“Artık 6 katlı yapılan çok rantabl değil. Örneğin bir dönüme dört tane altı katlı blok yapıyoruz. Bunun yerine bir tane 24 katlı tek blok yaparak, daha dikey yapılaşmaya giderek büyümemiz gerekiyor. Ayrıca bu yapılar deprem için daha dayanıklı. Daha seyrek, daha panoramik, daha fazla yeşil bırakan, daha fazla toprağı betonlaştırmayan yapılara yerleşmemiş gerekir. Şehir içinde de nüfusu daha fazla arttırmayan planlamamız olması gerekiyor.”

“Benim kişisel görüşüm: Tıp Fakültesinin Kepez’in içerisinde mevcut noktada kalmasını çok arzu ederdim”

“Çünkü Tıp Fakülteleri etrafına çok büyük ekonomik katkı sağlayan yapılardır. Etrafında çok sayıda eczane, medikal, lokantalar, oteller, taksi olurdu. Yani Kepez’e çok büyük katkısı olurdu. Ben Tıp Fakültesinin Kepez’in içerisinde kalmasını çok isterdim. Eğer o nokta mümkün değilse Toprak Mahsullerinin yanında bir alan var veya başka bir alan gösterilip, uzlaşı sağlanıp Kepez’de kalmasını isterdim. O zaman Kepez’in esnafına ve ekonomisine çok büyük katkısı olacağını düşünürdüm.”

“Öğrencinin istediği sosyal alanların olmaması nedeniyle ve ulaşımda zorlamalarından dolayı Kepez’i tercih etmiyorlar”

“Üniversite Kepez’in hemen yanında. Üniversiteye ilk gelen öğrenciler doğal olarak en yakın yerleşim yeri Kepez’i görüyor. Birinci sene burada konaklamayı tercih ediyor ama ondan sonra öğrencinin istediği sosyal alanların olmaması nedeniyle ve ulaşımda zorlamalarından dolayı Kepez’i tercih etmiyorlar. Ulaşım olması gerektiği noktada değil. Kepez’den hemen yanımızda ki kampüse ulaşım olması gerektiği rahatlıkta değil. Bu iki konu öğrenciyi Kepez’den uzaklaştırıyor. Öğrenci kafeterya, fast food, eğlence mekanları istiyor. Bunların hepsi Çanakkale Merkez’de olunca oralara gidiş dönüş sıkıntı oluyor. Bütün bunların toplamında öğrencilerin ikinci seneyi Kepez’den ayrıldıklarını izliyorum. Öğrenciyi buraya çekmek için; öğrencinin talebi olan sosyal alanları Kepez’e kazandırmak gerekir. Hatta öyle yapmak lazım ki Çanakkale’den ziyade Kepez’i tercih etsinler. Bunun için çokta alan var. Belki biraz bu konuda çalışan işletmecileri teşvik etmek lazım. Ulaşımı tekerlekli modelden uzaklaşmak daha çok hafif raylı modele gitmek gerekir. Kepez’de tek bir hat olsa bile 2-3 dakika arayla geçmesi, Kepez’in kent içi ulaşımını kesinlikle çözer.35 bin öğrenci var ve en az yarısı bence Kepez’de konaklamalı. Benimde kızım öğrenci ve ayda en az 1500 lira para gönderiyoruz. Türkiye’nin her tarafından 10 bin öğrenciye para gelse ayda 15 milyon lira yapar. 10 ayda 150 milyon lira Kepez ekonomisine ciddi bir rakamdır.”

“Eğitim şart”

“Benim seçmen olarak düşüncem, her işte olduğu gibi ‘eğitim şart’ diyorum. Bir iş yapılacaksa mutlaka eğitimli birinin başta olması gerekiyor. İkincisi, donanım şart. Yani bir kişi hayatı boyunca kendisini nasıl donatmış, neler katmış, hangi stk’da çalışmış gibi konular incelerim. Bu benim için çok önemli olur. Yereli yönetecek kişinin eğitimli, donanımlı, vizyonu geniş olması gerekir. “

GÜLGÜN ÇETİN

İlgili Haberler

17 Eylül Süper Loto sonuçları! 17 Eylül Süper Loto kazandıran numaralar hangileri? Süper Loto büyük ikramiye kime çıktı?
17.09.2026
Kiralık TOKİ kira fiyatları ne kadar? İstanbul 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 kiralık konut ücretleri
17.09.2026
Galatasaray Barcelona maçı hangi kanalda, şifresiz mi? GS Barcelona maçı ne zaman, saat kaçta ve nerede?
17.09.2026
İstanbul TOKİ kiralık evler nerede? 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 TOKİ kira fiyatları ve başvuru şartları
17.09.2026
EKPSS tercih kılavuzu 2026 yayımlandı mı? Engelli memur alımı tercih tarihleri için ÖSYM açıklaması
17.09.2026
Sevdan Bir Ateş oyuncuları kimler, hangi karakteri oynuyor? Mirza, Leyla, Hüma ve diğer karakterler
17.09.2026
Alıkara kaçıncı bölümde? Alıkara 3. bölüm ve 4. bölüm ne zaman, yeni bölüm hangi gün yayınlanıyor?
17.09.2026
Çılgın Sayısal Loto sonuçları 16 Eylül 2026! Büyük ikramiye ne kadar, kaç kişi 5 bildi?
17.09.2026
16 Eylül 2026 Şans Topu çekiliş sonucu! Kazandıran numaralar neler? İkramiye dağılımı ne kadar?
17.09.2026
Var Mısın Yok Musun yeni bölüm ne zaman, kaçıncı bölümde kaldı, bu hafta neden yok?
17.09.2026
Green Card DV-2027 başvuruları kaçıncı ayda başlayacak? Çekiliş ne zaman, başvuru tarihi açıklandı mı?
17.09.2026
Faizsiz kredi şartları 2026: 100 bin TL’ye kadar 0 faizli kredi kimlere veriliyor, yeni müşteri olma şartı nedir?
17.09.2026
ÇAN2 Termik Santrali, Çan’ın değerlerini yaşatırken geleceğine yatırım yapıyor
17.09.2026
Kızılcık Şerbeti 5. sezon ne zaman başlıyor? 139. bölüm tarihi, yayın günü ve saati belli oldu
17.09.2026
VGM bursu ne kadar 2026? 4 bin TL burs başvurusu ne zaman, VGM yükseköğrenim bursu şartları neler?
17.09.2026
2026-2027 İBB burs başvurusu ne zaman? İBB Genç Üniversiteli bursu nasıl alınır, kimler başvurabilir?
17.09.2026