Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Gündem

“ÇANAKKALE KENDİ DİNAMİKLERİYLE ÇOK RAHAT YÜRÜYOR”

✍️ Haber Merkezi 📅 04 Eylül 2018 10:46 👁️ 0 görüntüleme

Çanakkale’ye olan ilginin 2018 Troia Yılı ile beraber geliştiğini belirten İş Adamı Mustafa Kansu hem gezmek hem de yatırım ya...

Önümüzdeki günlerde açılacak Troia Müzesi’nin de büyük katkı sağlayacağını ifade eden Kansu gelişmeleri şöyle değerlendirdi; “Çanakkale 2018 Troia Yılı ile beraber şuan uçuyor. Köprü gibi beklenen yatırımlarla beraber zaten Çanakkale'ye ilgi arttı. Bununla beraber insanların hem yatırım yapmak için gelip konaklama ihtiyacı arttı. Hem de bölgenin gezilebilir, görülebilir yerleriyle alakalı bir artış var. Troia Müzesi ilgiyi daha da arttıracak, insanlar daha onun farkında değiller. Dışarıya gittiğimiz tüm fuarlarda tarih soruyorlar. Hangi tarihte açılacağını öğrenmek istiyorlar. Zaten açılış tarihinden sonra bu işin daha da katlanarak gideceğini umuyoruz. Çünkü daha önceki müzenin kayıtlarına baktığımızda ziyaretçi sayısı çok düşük. Kimse müzenin yerini bile bilmiyordu. Yani Çanakkale halkı dahil, bir müze kavşağı var ama müzenin içerisinde ne var onu bilmiyordu. Sadece kavşak adını oluşturuyordu. Şimdi öyle değil, eserlerin sergileneceği yerler, sayısal olarak çokluğu eskiden sadece fiziksel bir binaydı, resmi bir daireydi. Şimdi işlevsel bir noktaya geliyor. Bulunduğu konum, yapılış şekli, etrafıyla beraber büyük katma değer sağlayacak. Geçmiş yıllara göre bu yıl Troia Ören Yeri'nde ciddi bir artış var. Geçen yıl 330 bin bu yılda 500 binleri bulacaktır. Bu da Troia Yılı'nın tanıtımının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bu yıl yaptığınız yatırımın karşılığını daha sonraki yıl alabiliyorsunuz. Çünkü tanıtıyorsunuz, insanlarda bir ilgi alaka uyandırıyorsunuz ama o yıl programını yaptığı için ancak bir yıl sonra ikinci bir program yapabiliyor. Çünkü Avrupa ve dünya da genelde turizm alanındaki satışlar öncesinde yapılıyor. Yani siz oraya gidip tanıttınız, insanların aklına bu geliyor fakat onu alabilmesi için sonraki yılı beklemek zorunda, o yılı satın almış oluyor. O açıdan 2019-2020 daha iyi geçecektir. Bugün Troia'da kalıcı alt yapı yatırımları da yapılıyor. Bir Karanlık Liman Yolu, oradan Papaz Plajı'na kadar uzanacak yol yapılıyor. Bir taraftan müze yapılıyor, en büyük olay da müze, bu hükümetin de desteğiyle 2013'ten beri açılması beklenen bir müzeydi ama bu yılın içerisinde yetişsin diye 30 Milyon TL ek destek aktarıldı. Bütçesel bir sıkıntısı yok o yüzden iş hızlı bir şekilde gidiyor.”

“KÜÇÜKKUYU KENDİNİ TOPARLAMAYA BAŞLADI”

Turizm sezonunun bizde kısa olarak düşünülmesinin sebebi deniz sezonunun öyle olmasıdır. Kültür turlarında öyle bir şey yok. Kültür turları çok kar, kış olmadığı sürece devam ediyor. Bölge zaten canlı ve dinamik bizde sadece deniz turizmine düşen bölgemiz Bozcaada, Küçükkuyu ve Gökçeada'dır. Bunlar deniz turizmiyle entegre çalışan yerler, onun haricindekiler direkt kültür turlarına çalıştığı için sirkülasyon devam ediyor. İstatistiklerde Nisan ayından sonra ada da veri çıkmaya başlıyor. Mayıs'tan sonra veri gelişi başlıyor. Eylül, Ekim'e kadar. Ekimden sonra yine veri girişi olmuyor. O adanın özel bir durumu yani denizle alakalı, hem Gökçeada hem Bozcaada aynı pozisyonda, Küçükkuyu'da aynı durumda Küçükkuyu biraz daha kendini toparlamaya başladı. Onlarda kültür turlarını almaya başladılar. Özellikle Avrupa'dan gelip Efes, Bergama yapan turlardan belli oteller almaya başladı. Onlar denize endeksli çalışıyorlar, alt yapıları da ona uygun, bir ısınmada ya da otelin yapım şeklinde farklılıklar var.

“ÇANAKKALE TİCARET HAYATINDA SIKINTI YAŞAMADI”

“Ülkede belli sıkıntılar var ama Çanakkale kendi dinamikleriyle şuanda çok rahat yürüyebiliyor. Sektörel anlamda sıkıntısı olanlar vardır ama çarşı esnafına veya bir alışveriş merkezine baktığınızda ciddi kiralar ödeniyor . Yani para kazanılmasa o paralar ödenmez. Bir sirkülasyon var.

Çanakkale'nin müşteri portföyü değişti, istatistiklerde 2014'e kadar Amerika, Avrupa, Japonya olarak gidiyor. Daha üst segment görünüyordu ama harcama kaleminde o kadar yüksek değiller. Şuan Çin, Tayvan, Endonezya yani uzak doğu pazarı bu tarafa yöneldi. İstatistiklerde en çok para harcayanda Çinliler olarak görünüyor. Bizim eski kaybettiğimiz müşterilerimizin de gidip kapılarını çalmamız gerekiyor. Bu saatten sonra yapmamız gereken şeyler onlardır. Bir de mevcut olan müşteri grubumuzu da küstürmeden onları harmanlayarak pazarı geniş tutmak, yumurtaları aynı sepetin içerisine koymadan götürmektir. Türkiye'de olan tarih hiç bir yerde yok, insanlar istedikleri sürece, algıları olduğu sürece birileri onları buraya getirecektir. Korkuyorlardı, kendi ülkelerinde yaşanmayan bazı olaylar bizim ülkemizde yaşandı, yaşamadıkları, bilmedikleri şeye tabii ki algılayamadıkları için korktular ve çekildiler. Özellikle acenteler bu riske girmiyorlardı. Şimdi öyle bir şey söz konusu olmadığı için bu saatten sonra başlıyor. Hollanda Türkiye'yi vitrine koymuyordu. Troia Yılı onların ilgisini alakasını uyandırdı, talepte başladı. Dört grup buraya geldi, çok memnun bir şekilde ayrıldılar. Bundan sonra seneye daha hızlı geleceğini biliyoruz.”

“MİDİLLİ SEFERLERİNDE SÜREKLİLİĞİ SAĞLAMAMIZ ÖNEMLİ”

“Midilli'den gelenlerin yelpazesi çok geniş İtalyan, Amerikan, İspanyol var. Yani sizin ulaşamayacağınız, gidipte çok vakit harcayacağınız insan popülasyonunu size getiriyor. Bu insanlar buradan ülkelerine döndüklerinde Troia'yı, Assos'u anlatacaklar. Çünkü bu insanlar bu kültüre aşinalar, zaten kendileriyle sürekli bir bağlantı kuruyorlar. Bu da onları buraya çekiyorlar. Gittiklerinde de bunu anlatma ihtiyacı hissediyorlar. Çanakkale turizmi çok farklı, 1950'li yıllardan beri burası geçiş güzergahı olduğundan dolayı turizm yapılıyor. Yapan insanların hepsi bu işi bilerek, isteyerek, severek yapıyor. Kim hizmetini iyi yapıyorsa sonucunu da alıyor. Çanakkale bu zamana kadar çok göz önünde olan bir yer değildi ama çok fazla konuşulmaya başladı, insanların kulağına çok fazla Çanakkale kelimesi gitmeye başladıktan sonra ilgi alaka farklılaştı. Bölgede bir hareketlilik var, yatırım yapabilecek potansiyele sahip iş insanları var. Çanakkale Merkez coğrafi açıdan sıkışmış bir nokta dışarılar çok bilinmiyor. Bugün baktığınızda Biga'da da hotel olmaya başladı. Ezine, Bayramiç'te de hotel olmaya başladı. Doluluk oranları Çanakkale Merkez gibi gidiyor.”

“KALİFİYE ELEMAN KONUSUNDA ÇANAKKALE ÇOK FAZLA SIKINTI YAŞAMAZ”

“Çanakkale'de otelcilik liseden başlayıp 2 yıllık üniversite ve 4 yıllık üniversitesine kadar 4.000 civarında bir öğrenci barındırıyor. Bu öğrencilerin biz stajını bile karşılayamıyoruz. Bizim onlara verebileceğimiz bir staj olanağı yok. Burada maksimum 80-100 öğrenciye staj yaptırabilirsiniz. Çanakkale'nin turizm konusunda alt yapısı var. Okullar var, iş için eğitim veren kurumlar var ve yetiştiriyorlar. Öğretmenleri sürekli gelip çocukları denetliyorlar. Turizm sektörü kalifiye eleman konusunda rahat. Artık bir bilinçte oluştu, gelen çocukların hepsinde artık dil olarak İngilizce var. Bu Çanakkale'nin turizm kalitesini yükseltiyor. Bu yıl gastronomi turizmini deneyeceğiz. Şu ana kadar kazılardan çıkanlardan, hocalarımızın bize verdiği bilgiler dahilinde bir Troia Menüsü hazırlanıyor. Bu menü Çanakkale'de bilinecek ve Çanakkale'ye ait olacak. Bu sayede gastronomi turizminin başlayacağını düşünüyorum. Çanakkale turizmi bilerek yapıyor. Tabii bazı eksikleri var. Tanıtıma daha yeni başladık. Çünkü bu zamana kadar çok fazla insan geldiği için tanıtma ihtiyacı duyulmuyordu. Eskiden insanlar bu hattın üstünde sadece Çanakkale'de konaklayabiliyordu. Şimdi Tekirdağ, Ayvalık gibi yerlerde bu işe dahil olunca Çanakkale kendisini daha iyi anlatma gereği duydu. En azından Merkez kendini daha iyi anlatmak zorundadır.” HABER MERKEZİ

İlgili Haberler

17 Eylül Süper Loto sonuçları! 17 Eylül Süper Loto kazandıran numaralar hangileri? Süper Loto büyük ikramiye kime çıktı?
17.09.2026
Kiralık TOKİ kira fiyatları ne kadar? İstanbul 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 kiralık konut ücretleri
17.09.2026
Galatasaray Barcelona maçı hangi kanalda, şifresiz mi? GS Barcelona maçı ne zaman, saat kaçta ve nerede?
17.09.2026
İstanbul TOKİ kiralık evler nerede? 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 TOKİ kira fiyatları ve başvuru şartları
17.09.2026
EKPSS tercih kılavuzu 2026 yayımlandı mı? Engelli memur alımı tercih tarihleri için ÖSYM açıklaması
17.09.2026
Sevdan Bir Ateş oyuncuları kimler, hangi karakteri oynuyor? Mirza, Leyla, Hüma ve diğer karakterler
17.09.2026
Alıkara kaçıncı bölümde? Alıkara 3. bölüm ve 4. bölüm ne zaman, yeni bölüm hangi gün yayınlanıyor?
17.09.2026
Çılgın Sayısal Loto sonuçları 16 Eylül 2026! Büyük ikramiye ne kadar, kaç kişi 5 bildi?
17.09.2026
16 Eylül 2026 Şans Topu çekiliş sonucu! Kazandıran numaralar neler? İkramiye dağılımı ne kadar?
17.09.2026
Var Mısın Yok Musun yeni bölüm ne zaman, kaçıncı bölümde kaldı, bu hafta neden yok?
17.09.2026
Green Card DV-2027 başvuruları kaçıncı ayda başlayacak? Çekiliş ne zaman, başvuru tarihi açıklandı mı?
17.09.2026
Faizsiz kredi şartları 2026: 100 bin TL’ye kadar 0 faizli kredi kimlere veriliyor, yeni müşteri olma şartı nedir?
17.09.2026
ÇAN2 Termik Santrali, Çan’ın değerlerini yaşatırken geleceğine yatırım yapıyor
17.09.2026
Kızılcık Şerbeti 5. sezon ne zaman başlıyor? 139. bölüm tarihi, yayın günü ve saati belli oldu
17.09.2026
VGM bursu ne kadar 2026? 4 bin TL burs başvurusu ne zaman, VGM yükseköğrenim bursu şartları neler?
17.09.2026
2026-2027 İBB burs başvurusu ne zaman? İBB Genç Üniversiteli bursu nasıl alınır, kimler başvurabilir?
17.09.2026