Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Gündem

Altı Nokta Körler Derneği’nden Erişilebilirlik Çağrısı: “Söz Değil, Somut Adım İstiyoruz”

✍️ Deniz Çetin 📅 09 Mayıs 2026 15:30 👁️ 69 görüntüleme

Altı Nokta Körler Derneği üyeleri, Engelliler Haftası öncesinde Cumhuriyet Meydanı’nda yaptıkları basın açıklamasında kentteki erişilebilirlik uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çanakkale’de Altı Nokta Körler Derneği üyeleri, Engelliler Haftası öncesinde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada kentte erişilebilirlik alanında verilen sözlerin hayata geçirilmediği ifade edilirken, katılımcılar Kordon üzerinden Çanakkale Valiliği’ne yürüyüş yaptı.

Dernek adına açıklamayı Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Ercan Şen yaptı. Şen, erişilebilirlik konusunda yıllardır benzer sorunların tekrar ettiğini belirterek, “Artık yalnızca vaatler ve sözler duymak istemiyoruz. Yetkililere çağrımız; söz değil icraat görmek istiyoruz” dedi.

Kıyı güvenliği ve toplu taşımada eksikler

Açıklamada, geçtiğimiz yıl yaşanan denize düşme olayları hatırlatılarak kıyı şeridinde görme engellilerin güvenliği için planlanan bariyer sisteminin hâlâ uygulanmadığı ifade edildi.

Toplu taşımada ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tanıtılan otobüslerdeki sesli durak bildirim sistemine dikkat çekildi. Sistemin yıl sonuna kadar tüm araçlara entegre edileceği belirtilmesine rağmen, uygulamanın hâlen tamamlanmadığı kaydedildi.

Kent içi düzenlemelerde riskler

Kent genelinde kaldırımlarda bulunan dubaların görme engelliler için ciddi risk oluşturduğu belirtilirken, beyaz baston kullanan bireylerin bu engeller nedeniyle günlük yaşamda zorlandığı ifade edildi. Ayrıca kaldırımlardaki ağaçların eğri gövdeleri ve alçak dallarının da güvenli hareketi kısıtladığı dile getirildi.

Kılavuz çizgi uygulamalarında ise bazı bölgelerde standartlara uyulmadığı, yönlendirme sistemlerinin yeterli güvenliği sağlamadığı aktarıldı.

“Erişilebilirlik 20 yıldır ertelenemez bir hak”

Dernek açıklamasında , Engelliler Yasası’nın yaklaşık 20 yıl önce yürürlüğe girmesine rağmen birçok düzenlemenin hâlâ uygulanmadığına dikkat çekildi. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları tarafından hazırlanan raporlara rağmen yaptırımların hayata geçirilmediği ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Artık bir şeyleri ‘mış gibi’ yapmaktan, yalnızca yapılmış görünmesi için yapılan göstermelik çalışmalardan vazgeçilmesini istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Eşit erişim sağlanana kadar mücadele sürecek”

Dernek, erişilebilirliğin bir lütuf değil temel bir hak olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:

“Gelin, bu şehri hep birlikte gerçekten erişilebilir hale getirelim. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Ancak o üzümlerden eşit pay alamadığımız sürece mücadelemiz devam edecektir.”

İlgili Haberler

17 Eylül Süper Loto sonuçları! 17 Eylül Süper Loto kazandıran numaralar hangileri? Süper Loto büyük ikramiye kime çıktı?
17.09.2026
Kiralık TOKİ kira fiyatları ne kadar? İstanbul 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 kiralık konut ücretleri
17.09.2026
Galatasaray Barcelona maçı hangi kanalda, şifresiz mi? GS Barcelona maçı ne zaman, saat kaçta ve nerede?
17.09.2026
İstanbul TOKİ kiralık evler nerede? 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 TOKİ kira fiyatları ve başvuru şartları
17.09.2026
EKPSS tercih kılavuzu 2026 yayımlandı mı? Engelli memur alımı tercih tarihleri için ÖSYM açıklaması
17.09.2026
Sevdan Bir Ateş oyuncuları kimler, hangi karakteri oynuyor? Mirza, Leyla, Hüma ve diğer karakterler
17.09.2026
Alıkara kaçıncı bölümde? Alıkara 3. bölüm ve 4. bölüm ne zaman, yeni bölüm hangi gün yayınlanıyor?
17.09.2026
Çılgın Sayısal Loto sonuçları 16 Eylül 2026! Büyük ikramiye ne kadar, kaç kişi 5 bildi?
17.09.2026
16 Eylül 2026 Şans Topu çekiliş sonucu! Kazandıran numaralar neler? İkramiye dağılımı ne kadar?
17.09.2026
Var Mısın Yok Musun yeni bölüm ne zaman, kaçıncı bölümde kaldı, bu hafta neden yok?
17.09.2026
Green Card DV-2027 başvuruları kaçıncı ayda başlayacak? Çekiliş ne zaman, başvuru tarihi açıklandı mı?
17.09.2026
Faizsiz kredi şartları 2026: 100 bin TL’ye kadar 0 faizli kredi kimlere veriliyor, yeni müşteri olma şartı nedir?
17.09.2026
ÇAN2 Termik Santrali, Çan’ın değerlerini yaşatırken geleceğine yatırım yapıyor
17.09.2026
Kızılcık Şerbeti 5. sezon ne zaman başlıyor? 139. bölüm tarihi, yayın günü ve saati belli oldu
17.09.2026
VGM bursu ne kadar 2026? 4 bin TL burs başvurusu ne zaman, VGM yükseköğrenim bursu şartları neler?
17.09.2026
2026-2027 İBB burs başvurusu ne zaman? İBB Genç Üniversiteli bursu nasıl alınır, kimler başvurabilir?
17.09.2026