Üniversiteye ilk yerleştirme döneminde istediği sonucu alamayan adayların gündemindeki ek yerleştirme maratonu devam ediyor. Boş kalan kontenjanlar için açılan süreçte tercih işlemleri 17 Eylül'de başlatıldı.
Adayların tercih listelerini hazırlarken yalnızca bölüm adlarına bakması yeterli olmuyor. Ek yerleştirme kılavuzundaki kontenjanlar, puan koşulları ve programlara ilişkin özel şartların kontrol edilmesi gerekiyor. Yapılacak tercihin adayın puan ve yerleştirme koşullarıyla uyumlu olması önem taşıyor.
İşlemler elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden tercih ekranına giriş yapan adaylar, kılavuzda yer alan programlar arasından tercihlerini sıralayarak başvurularını tamamlayabiliyor.
EK TERCİH EKRANI NEREDEN AÇILACAK?
2026 YKS ek tercih ekranı ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde yer alıyor. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle sisteme giriş yaptıktan sonra 2026-YKS Ek Yerleştirme tercih işlemini seçerek başvuru adımlarına ulaşabiliyor.
Aynı işlem ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması üzerinden de yapılabiliyor. Tercihlerin tamamlanmasının ardından adayların sistemdeki kayıtlarını kontrol etmesi gerekiyor.
21 EYLÜL YKS EK TERCİH SON GÜN MÜ?
Evet. ÖSYM'nin güncel işlem ekranında 2026 YKS ek yerleştirme tercihleri için başlangıç 17 Eylül saat 16.00, bitiş ise 21 Eylül saat 23.59 olarak gösteriliyor.
Dolayısıyla 21 Eylül Pazartesi günü ek tercih yapacak adayların işlemlerini gece yarısından önce tamamlaması gerekiyor. Tercih süresi sona erdikten sonra sistem üzerinden yeni başvuru yapılması mümkün olmayacak.
EK TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?
2026 YKS ek yerleştirme tercih ücreti 170 TL olarak belirlendi. Adayların başvuru işlemleri kadar ücret ödeme sürecini de ÖSYM'nin belirlediği yöntemlere uygun biçimde tamamlaması gerekiyor.
Ek tercih sonuçlarının açıklanacağı tarih ise henüz netleşmedi. ÖSYM'nin sonuç takviminde ek yerleştirme için kesin bir tarih bulunmuyor. Yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra sonuçların ÖSYM sonuç sistemi üzerinden açıklanması bekleniyor.
Bir programa yerleşen adaylar, sonuç belgesinde belirtilen tarihler içerisinde ilgili üniversitenin kayıt işlemlerini tamamlamak zorunda olacak. Bu nedenle ek tercih yapan adayların sonuç duyurusunu ve ardından açıklanacak kayıt takvimini takip etmesi gerekiyor.



