Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ), Çanakkale'nin Gökçeada ilçesine bağlı Çınarlı ve Kuzulimanı mahallelerinde toplam 237 konut ve 6 dükkân yapılması için ihaleye çıkmaya hazırlanması, adadaki barınma ihtiyacını yeniden gündeme taşıdı. Yapım süresinin 500 gün olarak planlandığı projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Anahtar Parti Çanakkale İl Başkanı İsmail Kaya, yeni konutların yalnızca sayısal bir yatırım olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Gökçeada'da yaşayan dar gelirli ailelerin, kiracıların ve uzun yıllardır ev sahibi olmayı bekleyen vatandaşların ihtiyaçlarının gözetilmesini isteyen Kaya, projenin sosyal konut amacına uygun şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Bu Evlerde Kimler Yaşayabilecek?”

Gökçeada'da konut üretiminin önemli bir ihtiyaç olduğunu ancak yapılacak konutların kimlere ve hangi koşullarda sunulacağının da belirleyici olacağını dile getiren Kaya, adada yaşayan vatandaşlara öncelik tanınması çağrısında bulundu.

Kaya, “Gökçeada'mızda 237 yeni konut yapılması elbette önemli bir gelişme. Ancak asıl soru şu: Bu evlerde kimler yaşayabilecek? Adada yıllardır çalışan, kirada oturan, ev sahibi olma hayali kuran vatandaşlarımız bu konutlara ulaşabilecek mi? Sosyal konutun amacı, barınma ihtiyacını karşılamaktır. Bu yatırımın gerçek başarısı, anahtarların ihtiyaç sahiplerine teslim edilmesiyle ölçülecektir” ifadelerini kullandı.

“Vatandaş Ödeyemeyeceği Bir Borcun Altına Girmemeli”

Adadaki yaşam koşulları ve inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarına etkisine değinen Kaya, sosyal konutların dar gelirli aileler için ulaşılabilir olması gerektiğini belirtti. Özellikle peşinat miktarları, taksit tutarları ve ödeme vadelerinin vatandaşların gelir düzeyine göre belirlenmesini isteyen Kaya, konut sahibi olmanın uzun vadeli bir ekonomik yük hâline gelmemesi gerektiğini söyledi.

Kaya, “Gökçeada'da yaşamın ve inşaat faaliyetlerinin kendine özgü maliyetleri var. Ancak bu durum sosyal konutların dar gelirli aileler için erişilemez hâle gelmesine gerekçe olamaz. Peşinatlar, taksitler ve ödeme süreleri açıklanırken vatandaşın gerçek alım gücü dikkate alınmalıdır. İnsanlar ev sahibi olmak için ömür boyu altından kalkamayacakları bir borç yüküne girmemelidir” dedi.

Yeni Konutlarla Birlikte Altyapı İhtiyacı da Artacak

Gökçeada'da planlanan yatırımın yalnızca konut inşaatından ibaret olmadığını belirten Kaya, yeni yerleşim alanlarının mevcut altyapı üzerindeki etkilerinin önceden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. İçme suyu, kanalizasyon, elektrik ve ulaşım hizmetlerinin artacak ihtiyaçlara uygun hâle getirilmesini isteyen Kaya, sosyal donatı alanlarının da proje kapsamında ele alınması gerektiğini ifade etti.

Biga’da Cumhuriyet coşkusu koşu parkuruna taşındı
Biga’da Cumhuriyet coşkusu koşu parkuruna taşındı
İçeriği Görüntüle

Adanın doğal yapısının korunmasının önemine değinen Kaya, “237 konut ve 6 dükkân demek, yeni bir nüfus hareketliliği ve ilave altyapı ihtiyacı demektir. İçme suyu, kanalizasyon, elektrik, ulaşım ve sosyal donatı alanları daha inşaat başlamadan planlanmalıdır. Gökçeada'nın doğal dokusu korunmalı, yeni yapılaşma adanın taşıma kapasitesiyle uyumlu olmalıdır. Konut üretirken yeni altyapı sorunları oluşturulmamalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“İhale Süreci ve Konutların Satış Şartları Açıklanmalı”

TOKİ'nin Gökçeada'da gerçekleştirmeyi planladığı yatırım için öngörülen 500 günlük yapım süresine de değinen Kaya, projenin belirlenen takvim doğrultusunda ilerlemesinin ve kamuoyunun süreç hakkında düzenli bilgilendirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

İhalenin sonuçlanmasının ardından ortaya çıkacak yapım maliyetinin, inşaat takviminin ve konutların hak sahiplerine sunulacağı koşulların açıklanmasını isteyen Kaya, vatandaşların proje hakkında belirsizlik yaşamaması gerektiğini söyledi.

Kaya, “TOKİ'nin planladığı bu yatırımın her aşaması kamuoyuna açık olmalıdır. İhale sonucunda ortaya çıkacak maliyet, inşaat takvimi ve konutların hak sahiplerine hangi koşullarda sunulacağı net biçimde açıklanmalıdır. Bizim beklentimiz, Gökçeada halkının gerçekten yararlanabileceği, güvenli ve ekonomik konutların yapılmasıdır. Anahtar Parti olarak Çanakkale'mizin her ilçesinde vatandaşın barınma hakkını savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gökçeada'nın Çınarlı ve Kuzulimanı mahallelerinde yapılması planlanan 237 konut ve 6 dükkânlık projenin ihale sürecinin ardından yapım aşamasına geçmesi beklenirken, konutların satış fiyatları, ödeme koşulları ve hak sahipliği kriterlerinin nasıl belirleneceği ise açıklığa kavuşmayı bekleyen başlıklar arasında yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi