İsmet Güneşhan, Türkiye’nin acilen bir iklim yasasına ihtiyaç duyduğunu belirtirken, getirilen teklifin eşitsizlikleri artıracağını, yurttaşlara yeni yükler getirdiğini ve şirketlerin sorumluluklarını net biçimde tanımlamadığını belirtti. Güneşhan, “Zeytinlikleri yok eden, meraları tahrip eden başka kanun teklifleriyle aynı anda bu yasayı getiriyorsanız, burada bir samimiyet göremeyiz. Bu bir ikiyüzlülüktür” dedi.

“Emisyon Ticareti Şirketlerin Lehine Şekillendirilmiş”

CHP Bozcaada Kadın Kolları'ndan anlamlı ziyaret
CHP Bozcaada Kadın Kolları'ndan anlamlı ziyaret
İçeriği Görüntüle

Kanun teklifindeki 11. maddeye dikkat çeken CHP’li Güneşhan, “Emisyon ticareti sistemine karşı değiliz, ancak sistemin şirketlerin rahatlığı için kurulduğu açık. Karbon kredisiyle ilgili sınırlar belirli değil, biz önergemizde bu sınırın en fazla yüzde 5 olarak net şekilde kanuna yazılmasını teklif ettik” dedi.

“860 Sayfalık Komisyon Raporundan Tek Cümle Bile Yok”

Güneşhan, 2021 yılında Meclis’te kabul edilen İklim Araştırma Komisyonu Raporu’nun 76 sayfalık çözüm önerilerinin yeni yasaya hiç yansıtılmadığını belirtti. “Yani ortada bilim yok, vizyon yok, katılım yok. Bu yasa demokratik katılımı dışlayan, yerel yönetimlerin elini kolunu bağlayan bir anlayışla hazırlanmış” diye konuştu.

“İklim Krizi Ancak Ekolojik Demokrasiyle Aşılır”

Türkiye’nin sadece çevresel değil, aynı zamanda siyasal bir kriz içinde olduğunu vurgulayan Güneşhan, “Demokratik iklimi olmayan bir iktidarın, iklim kriziyle mücadele etmesi mümkün değildir. Bu yasa bilimsel, adaletli ve katılımcı bir zemine oturtulmalı. Aksi takdirde doğayı korumak değil, yandaşlara yeni rant kapıları açmak amaçlanmış olur,” dedi.

CHP’li Güneşhan, konuşmasının sonunda iktidara çağrıda bulunarak, “Bu yanlış teklifi derhal geri çekin” diyerek Meclis kürsüsünden uyarıda bulundu.

Kaynak: haber merkezi