Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Yaşam

Taş fırının vazgeçilmez lezzeti mancarlı pide için kadınlar fırın başında

✍️ Haber Merkezi 📅 05 Ağustos 2023 11:06 👁️ 10 görüntüleme

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde odun ateşinde yakılan fırınlarda marifetlerini sergileyen kadınlar, vazgeçilmez lezzet mancarlı pide için bunaltıcı sıcak havada bile mesai harcıyor. Annelerinden öğrendikleri geleneği sürdüren hünerli kadınlar, türkü ve sohbet eşliğinde mancarlı pide yapıyor.

Kocaeli'nin her bölgesinde severek tüketilen mancarlı pide, yöresel lezzetiyle damakları tatlandırıyor. Yenilebilir otlardan yapılan pide, kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Lezzeti kadar hazırlanışı da önem taşıyan mancarlı pide, bazı ilçelerde farklı usullerle yapılıyor. Kandıra ilçesine bağlı Tatarahmet köyünde ikamet eden kadınlar da bu lezzet için adeta yaz kış seferber oluyor. Sabah erken saatte hamuru yoğuran, bahçelerinde yetişen otları toplayıp doğrayan ve pide içini hazırlayan kadınlar, fırını da yaktıktan sonra pide yapımına başlıyor. Aynı zamanda kadınlar türkü ve sohbet eşliğinde pide yaparak, keyifli zaman geçiriyor.
Yaz kış mancarlı pide ve köy ekmeği yaptıklarını söyleyen Keziban Oruç, "Köy yaşamımız böyledir. Yazın sıcak, kışın soğuk demeden fırınımızı yakarak, pidemizi de ekmeğimizi de yaparız. Bazen sıcak hava zorluyor ama yine de vazgeçmiyoruz" dedi.

PİŞMESİ ÖNEMLİ


Pide ve ekmeklerin taş fırında daha lezzetli olduğunu vurgulayan Hamide Altıntaş, "Taş fırınımızı odunla yaktığımız için ekmeklerimiz çok güzel olur. 1 buçuk saat boyunca yakarız. Fırını süpürürüz. Taşta ekmekler çok lezzetli olur. Pidelerimizi de aynı şekilde yapıyoruz. Fırının içinde yere bırakıyoruz. 1 buçuk saatte de ekmek pişer ama o ekmeğin lezzeti hiçbir şeye benzemez" şeklinde konuştu.

EKŞİ MAYA KULLANILIYOR


Fatma Taşkın, Kandıra'nın mancarlı pidesinin meşhur olduğunu belirterek, "Genelde mancarlı pide yaparız. Hamurumuzu yoğururuz. Ekşi maya ile yoğuruyoruz. Onu da taşırırız. Sonra fırınımızı yakarız. Fırınımız tamam olunca ekmeklerimizi, pidelerimizi koyarız. Arkadaşlarımızla beraber yaparız. Hep birlikte 3-5 kişi beraber oluruz. Sonra toplanır pidelerimizi yeriz" dedi.
Mancarlının yanı sıra peynirli pidede yaptıklarını ifade eden Taşkın, "Otlarımızı toplarız. Bahçeden de kırdan da otlarımızı toplayarak, mancarlı pide yaparız" ifadelerini kullandı.

İÇECEĞİNİ ALAN PİDE YEMEYE KOŞUYOR


Komşularla bir arada olarak pide yaptıklarını dile getiren Asiye Altunay ise, "Pidelerimizi yapıyoruz. Sonra hep beraber arkadaşlarla, komşularla oturuyoruz. Gelenler oluyor. Ayranını, içeceğini alan geliyor. Yiyoruz, içiyoruz, sohbet ediyoruz. Türkü de söylüyoruz. Yengemiz çok güzel türkü söyler. Ona türkü söyletiyorlar. Hep birlikte oluyoruz, güzel oluyor" dedi.
Köy muhtarı İsmail Arslantaş ise geleneklerinin sürdüğünü belirterek, “Köyümüzde meşhur olan mancarlı pide geleneği de kadınlarımız tarafından yıllardır sürdürülüyor. Odun ateşinde pişirilen mancarlı pidelerimiz ve ekmeğimiz herkes tarafından severek tüketilir” dedi.

Palas Tuzla Gölü'nde su buharlaştı tuzlar kaldı

İlgili Haberler

Çanakkale köylerinde ulaşım kalitesi artıyor!
17.09.2026
Biga fuara kilitlendi; Geri sayım başladı!
17.09.2026
MHP Merkez İlçe sahada: Parlak ve yönetiminden önemli temaslar
17.09.2026
Bozcaada'da pazar denetimi!
17.09.2026
Çanakkale’de Ahilik Haftası buluşması
17.09.2026
Gökçeada'nın Kurtuluş Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü hazırlıkları başladı
17.09.2026
Çanakkale’de amatör balıkçılara yeni kurallar: Boğaz ve köprü çevresine dikkat
17.09.2026
Yahya Çavuş Kur’an Kursu’nda “Hz. Peygamber ve Güzel Ahlak” programı
17.09.2026
Çanakkale Boğazı'nda dikkat çekiyordu; Prof. Dr. Suat Ateş uyardı!
17.09.2026
Bursa’nın İçme Suyunda Alarm! Deredeki Görüntü Endişelendirdi
16.09.2026
Biga’da Hanımeli Festivali İçin Geri Sayım Başladı
16.09.2026
Çanakkale İl Müftüsü Mevlüt Topçu’dan Yahya Çavuş Kur’an Kursu’na Kapsamlı Ziyaret
16.09.2026
Çanakkale’nin Mavi Bayraklı Plajlarında sezon finali!
16.09.2026
Çanakkale'de altyapı yenileme çalışmaları sürüyor…
16.09.2026
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetimi, Ayvacık'ta üyelerle buluştu!
16.09.2026
Müftü Topçu’dan SGK ve İŞKUR İl Müdürleriyle görüştü
16.09.2026