Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Yaşam

Kuşadası plajlarının misafirleri; Caretta carettalar!

✍️ Haber Merkezi 📅 15 Temmuz 2023 16:27 👁️ 7 görüntüleme

Nesli tükenmekte olan caretta carettalar  Kuşadası plajlarınu yumurtlama alanı olarak seçmeye başladılar..  İşte detaylar..

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in göreve gelmesiyle her alanda yenilenen Kuşadası, nesli tükenme tehlikesi altındaki canlı türlerine de ev sahipliği yapmaya başladı. Geçmiş dönemde caretta carettaların yumurtlama alanında olmayan Kuşadası plajları, artık bu özel deniz kaplumbağasının da yuva yapmak için tercihi oluyor.

ÖZEL ÖNLEMLER ALINIYOR

Kuşadası plajlarını yumurtlama alanı olarak seçmeye başlayan caretta carettalar için Kuşadası Belediyesi ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) özel önlemler alıyor. Bu çerçevede belediye ekipleri, EKODOSD gönüllüleriyle birlikte, Sevgi Plajı’na çıkan bir caretta carettanın daha yuvalama alanını etrafını çitle çevirerek koruma altına aldı. Yaklaşık 45-60 gün aralığında yavruların yumurtadan çıkarak denize ulaşmaları bekleniyor.

KUŞADASI DENİZ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİNE UYGUN

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Kuşadası kıyılarının deniz kaplumbağalarının yuva yapması için çok uygun şartlara sahip olduğunu belirterek, “Kentimiz denizel biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin. Kuşadası’nda, dünyanın en nadir 12 memeli türü arasında gösterilen Akdeniz foku da yaşıyor. Şimdi caretta caretta türü deniz kaplumbağaları da yuvalarını Kuşadası’na yapmaya başladı. EKODOSD ve Kuşadası Belediyesi olarak Aydın Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile birlikte biz de yuvaları koruma altına alıyoruz” dedi.

“HER CANLININ ÇEKİM NOKTASI OLACAĞIZ”

Caretta carettaların yumurtlama alanı olarak Kuşadası plajlarını seçmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise, “Dünyada nesli tükenmekte olan bu özel canlılara ev sahipliği yapmak bizim için çok önemli. Tabi bu özel canlılar yuva yaparken özellikle temiz deniz ve plajları seçiyor. Bu son yuvalarda plajlarımızda yaptığımız çalışmaların ne kadar doğru olduğunun bir göstergesi. Mavi bayraklı plajlarımız ile her canlınım çekim noktasında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İlgili Haberler

Çanakkale köylerinde ulaşım kalitesi artıyor!
17.09.2026
Biga fuara kilitlendi; Geri sayım başladı!
17.09.2026
MHP Merkez İlçe sahada: Parlak ve yönetiminden önemli temaslar
17.09.2026
Bozcaada'da pazar denetimi!
17.09.2026
Çanakkale’de Ahilik Haftası buluşması
17.09.2026
Gökçeada'nın Kurtuluş Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü hazırlıkları başladı
17.09.2026
Çanakkale’de amatör balıkçılara yeni kurallar: Boğaz ve köprü çevresine dikkat
17.09.2026
Yahya Çavuş Kur’an Kursu’nda “Hz. Peygamber ve Güzel Ahlak” programı
17.09.2026
Çanakkale Boğazı'nda dikkat çekiyordu; Prof. Dr. Suat Ateş uyardı!
17.09.2026
Bursa’nın İçme Suyunda Alarm! Deredeki Görüntü Endişelendirdi
16.09.2026
Biga’da Hanımeli Festivali İçin Geri Sayım Başladı
16.09.2026
Çanakkale İl Müftüsü Mevlüt Topçu’dan Yahya Çavuş Kur’an Kursu’na Kapsamlı Ziyaret
16.09.2026
Çanakkale’nin Mavi Bayraklı Plajlarında sezon finali!
16.09.2026
Çanakkale'de altyapı yenileme çalışmaları sürüyor…
16.09.2026
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetimi, Ayvacık'ta üyelerle buluştu!
16.09.2026
Müftü Topçu’dan SGK ve İŞKUR İl Müdürleriyle görüştü
16.09.2026