Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Yaşam

ÇOMÜ’de “Türkiye Göllerinde Su Kalitesi ve Ekolojik Riskler” Paneli yoğun ilgi gördü

✍️ Haber Merkezi 📅 16 Haziran 2025 13:53 👁️ 97 görüntüleme

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), çevresel sürdürülebilirlik temalı bilimsel etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. “Türkiye Göllerinde Su Kalitesi ve Ekolojik Riskler” başlıklı panel, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Nedime Hanım Konağı Yerleşkesinde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Panel; bilimsel içeriği, disiplinler arası yaklaşımı ve üniversiteler arası iş birliği olanaklarıyla dikkat çekti.

Etkinliğin açılışı, Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka ile ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu tarafından yapıldı. Rektör Erenoğlu, panelin üniversitenin “toplumsal katkı ve sürdürülebilir kalkınma” misyonunun önemli bir yansıması olduğunu ifade etti. Çevre temalı bilimsel çalışmaların her zaman destekleneceğini vurguladı.

Bilimsel Sunumlarla Göl Ekosistemleri Masaya Yatırıldı

Panelin moderatörlüğünü, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal üstlenirken, konuşmacı olarak Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ekrem Mutlu ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şakir Fural bilgi ve araştırmalarını paylaştı.

Prof. Dr. Ekrem Mutlu, Türkiye'nin 2023 Su Kalitesi Yönetmeliği çerçevesinde su kalitesi parametrelerini değerlendirerek, eutrofikasyon süreçlerinin ekosistem sağlığı üzerindeki etkilerini bilimsel verilerle aktardı.

Doç. Dr. Şakir Fural ise Marmara Gölü’nde yürütülen pilot çalışmadan elde ettikleri sonuçları paylaştı. Göldeki ağır metal (Pb, Cd, As, Hg) kirliliğinin tarım, evsel atıklar ve madencilik faaliyetleri kaynaklı olduğuna dikkat çekerek entegre ve çok paydaşlı yönetim modellerine ihtiyaç olduğunu belirtti.

İş Birliği ve Yeni Projelere Açılan Kapı

Panelin sonunda düzenlenen soru-cevap ve tartışma bölümleriyle katılımcıların aktif katkı sunması sağlandı. Program, konuşmacılara şilt ve anı hediyesi takdimiyle sona erdi. Bu panel, Türkiye’nin iç su ekosistemlerinin karşı karşıya olduğu çevresel riskleri bilimsel bakış açısıyla ele alarak, hem farkındalık yarattı hem de yeni bilimsel projelerin ve iş birliklerinin önünü açtı. ÇOMÜ, çevre odaklı çalışmalarını sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde güçlendirerek devam ettirmeyi hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

İlgili Haberler

Başkan Deniz; "Gelişim için ortak akıl ve iş birliği şart"
18.09.2026
Kaymakam Kaptanoğlu Pınarbaşı Köyü’nde şehit yakını ve gazileri unutmadı
18.09.2026
Taştepe Köyü’nde Halk Toplantısı
18.09.2026
Çanakkale köylerinde ulaşım kalitesi artıyor!
17.09.2026
Biga fuara kilitlendi; Geri sayım başladı!
17.09.2026
MHP Merkez İlçe sahada: Parlak ve yönetiminden önemli temaslar
17.09.2026
Bozcaada'da pazar denetimi!
17.09.2026
Çanakkale’de Ahilik Haftası buluşması
17.09.2026
Gökçeada'nın Kurtuluş Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü hazırlıkları başladı
17.09.2026
Çanakkale’de amatör balıkçılara yeni kurallar: Boğaz ve köprü çevresine dikkat
17.09.2026
Yahya Çavuş Kur’an Kursu’nda “Hz. Peygamber ve Güzel Ahlak” programı
17.09.2026
Çanakkale Boğazı'nda dikkat çekiyordu; Prof. Dr. Suat Ateş uyardı!
17.09.2026
Bursa’nın İçme Suyunda Alarm! Deredeki Görüntü Endişelendirdi
16.09.2026
Biga’da Hanımeli Festivali İçin Geri Sayım Başladı
16.09.2026
Çanakkale İl Müftüsü Mevlüt Topçu’dan Yahya Çavuş Kur’an Kursu’na Kapsamlı Ziyaret
16.09.2026
Çanakkale’nin Mavi Bayraklı Plajlarında sezon finali!
16.09.2026