Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Yaşam

Çanakkale'de Eceabat Susamının hasadı gerçekleştirildi.

✍️ Haber Merkezi 📅 26 Ekim 2023 09:51 👁️ 22 görüntüleme

Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Tohum Sandığı ile Yerel Kalkınma Birimi tarafından Çanakkale bölgesinin tarımsal ürünlerinin markalaşması ve üretiminin yaygınlaştırılması amacı ile gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında ekimi yapılan Eceabat Susamının hasadı gerçekleştirildi.

Tohum Sandığı ve Yerel Kalkınma Birimi tarafından Eceabat Susamının coğrafi işaret alabilmesi amacı ile başlatılan proje kapsamında Esenler Mahallesi’nde Belediyeye ait araziye ekilen Eceabat Susamının hasadı yapıldı. Hasat çalışmalarını yerinde inceleyen ve hasat çalışmalarına katılan Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, özellikle Çanakkale için büyük bir önem arz eden Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının yeniden marka ürün haline gelmesi ve üretimlerinin yaygınlaştırılması amacı ile düzenlenen çalışmaları anlattı.  Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının önemine vurgu yapan Mutluay; “Çanakkale’nin tarımsal üretim ve ticari tarihinde Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının büyük bir önemi var. Orta yaş grubundaki insanlar çok iyi hatırlayacaktır, özellikle ihracatta bu iki ürünün çok önemli bir payı vardı. İskeleye her gittiğinizde gemilere yüklenen baklaları görürdünüz. Ne yazık ki, daha sonraki yıllarda bu iki ürünün ticaretteki ve üretimdeki payını başka bölgelere daha doğrusu başka ülkelere kaptırdık” dedi.

Susam ve Sakız Baklasının eski önemine kavuşabilmesi amacı ile çalışmaların devam ettiğini ifade eden Mutluay; “Şimdi Çanakkale Belediyesi olarak, Çanakkale’nin ticaret ve üretiminde önemli olan bu ürünü tekrar eski günlerine kavuşturmak, tekrar markalaştırmak amacı ile bu yılın başında bir çalışma başlattık. Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının coğrafi işaret alabilmesi amacı ile gerekli çalışmaları yaparak dosyamızı Türk Patent Enstitüsüne sunduk. Kısa süre içerisinde de sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu iki ürünün markalaşmasından sonrada ürünlerimizin üretiminin yaygınlaştırılabilmesi ve ticari olarak değerlendirilmesi için gerekli çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

Üretilen tohumların çiftçilerle paylaşılacağını vurgulayan Mutluay; Bugün Belediyemize ait bin 500 metre kare arazimizde ekimini gerçekleştirdiğimiz Eceabat Susamının hasadını yapıyoruz. Ürünün bereketli olmasını diliyorum. Buradan elde ettiğimiz tohumlarımızı üreticilerimiz ile paylaşacağız. Böylelikle çiftçilerimiz de Eceabat Susamının üretimini yapmaya devam edecekler” dedi.

İlgili Haberler

Çanakkale köylerinde ulaşım kalitesi artıyor!
17.09.2026
Biga fuara kilitlendi; Geri sayım başladı!
17.09.2026
MHP Merkez İlçe sahada: Parlak ve yönetiminden önemli temaslar
17.09.2026
Bozcaada'da pazar denetimi!
17.09.2026
Çanakkale’de Ahilik Haftası buluşması
17.09.2026
Gökçeada'nın Kurtuluş Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü hazırlıkları başladı
17.09.2026
Çanakkale’de amatör balıkçılara yeni kurallar: Boğaz ve köprü çevresine dikkat
17.09.2026
Yahya Çavuş Kur’an Kursu’nda “Hz. Peygamber ve Güzel Ahlak” programı
17.09.2026
Çanakkale Boğazı'nda dikkat çekiyordu; Prof. Dr. Suat Ateş uyardı!
17.09.2026
Bursa’nın İçme Suyunda Alarm! Deredeki Görüntü Endişelendirdi
16.09.2026
Biga’da Hanımeli Festivali İçin Geri Sayım Başladı
16.09.2026
Çanakkale İl Müftüsü Mevlüt Topçu’dan Yahya Çavuş Kur’an Kursu’na Kapsamlı Ziyaret
16.09.2026
Çanakkale’nin Mavi Bayraklı Plajlarında sezon finali!
16.09.2026
Çanakkale'de altyapı yenileme çalışmaları sürüyor…
16.09.2026
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetimi, Ayvacık'ta üyelerle buluştu!
16.09.2026
Müftü Topçu’dan SGK ve İŞKUR İl Müdürleriyle görüştü
16.09.2026