Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Yaşam

Çanakkale’de Demografik Dönüşüm Derinleşiyor: Çocuk Nüfusu Geriliyor

✍️ Yaren GÜNEY 📅 20 Nisan 2026 16:41 👁️ 34 görüntüleme

. Türkiye genelinde %24,8 olan çocuk nüfus oranı Çanakkale’de %18’e gerilerken, kent en düşük oranlı iller arasında 7’nci sıraya yerleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “İstatistiklerle Çocuk 2025” verilerine göre, Çanakkale’de çocuk nüfus oranı dikkat çekici seviyede düşük kaldı. Türkiye genelinde çocuk nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %24,8 olarak açıklanırken, Çanakkale’de bu oran %18,0 olarak ölçüldü. Bu sonuçla kent, çocuk nüfus oranının en düşük olduğu iller arasında 7’nci sırada yer aldı. Verilere göre Çanakkale ile Türkiye ortalaması arasında yaklaşık 7 puanlık bir fark bulunuyor. Aynı bölgede yer alan Balıkesir’de ise çocuk nüfus oranı %18,6 olarak kaydedildi. Bu tablo, Çanakkale’nin hem ülke ortalamasının hem de bölgesel ortalamanın altında kaldığını gösteriyor.

Nüfus Yapısında Yaşlanma Eğilimi

TÜİK verileri, Çanakkale’de nüfus yapısında yaşlanma eğiliminin sürdüğüne işaret ediyor. Doğurganlık oranlarındaki düşüş, genç nüfusun eğitim ve iş imkânları nedeniyle büyük şehirlere yönelmesi ve kırsal bölgelerde yaşlı nüfusun artması bu değişimin temel nedenleri arasında değerlendiriliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin varlığına rağmen, mezun olan gençlerin önemli bir bölümü kentte kalmayı tercih etmiyor. İş ve yaşam olanakları nedeniyle farklı şehirlere yönelen genç nüfus, kentin demografik dengesinde kalıcı bir boşluk oluşturuyor.

Çocuk nüfus oranındaki düşüşün, orta ve uzun vadede eğitim ve iş gücü piyasasında etkiler yaratması bekleniyor. Öğrenci sayılarındaki azalma bazı bölgelerde sınıf doluluklarını düşürürken, üretken nüfusun daralması ekonomik yapı üzerinde de belirleyici olabilecek bir unsur olarak görülüyor.

Düşüş Eğilimi Sürüyor

Türkiye genelinde çocuk nüfus oranının ilerleyen yıllarda düşmeye devam etmesi beklenirken, Çanakkale’de bu sürecin daha belirgin hissedildiği görülüyor.

İlgili Haberler

Çanakkale köylerinde ulaşım kalitesi artıyor!
17.09.2026
Biga fuara kilitlendi; Geri sayım başladı!
17.09.2026
MHP Merkez İlçe sahada: Parlak ve yönetiminden önemli temaslar
17.09.2026
Bozcaada'da pazar denetimi!
17.09.2026
Çanakkale’de Ahilik Haftası buluşması
17.09.2026
Gökçeada'nın Kurtuluş Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü hazırlıkları başladı
17.09.2026
Çanakkale’de amatör balıkçılara yeni kurallar: Boğaz ve köprü çevresine dikkat
17.09.2026
Yahya Çavuş Kur’an Kursu’nda “Hz. Peygamber ve Güzel Ahlak” programı
17.09.2026
Çanakkale Boğazı'nda dikkat çekiyordu; Prof. Dr. Suat Ateş uyardı!
17.09.2026
Bursa’nın İçme Suyunda Alarm! Deredeki Görüntü Endişelendirdi
16.09.2026
Biga’da Hanımeli Festivali İçin Geri Sayım Başladı
16.09.2026
Çanakkale İl Müftüsü Mevlüt Topçu’dan Yahya Çavuş Kur’an Kursu’na Kapsamlı Ziyaret
16.09.2026
Çanakkale’nin Mavi Bayraklı Plajlarında sezon finali!
16.09.2026
Çanakkale'de altyapı yenileme çalışmaları sürüyor…
16.09.2026
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetimi, Ayvacık'ta üyelerle buluştu!
16.09.2026
Müftü Topçu’dan SGK ve İŞKUR İl Müdürleriyle görüştü
16.09.2026