Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Yaşam

Araçların içinde unutulan suyu sonradan içmeyin: Şaşırtan bilgi açıklandı

✍️ Haber Merkezi 📅 31 Ağustos 2025 13:45 👁️ 34 görüntüleme

Arabada unutulan su şişelerinin sağlık açısından büyük risk taşıdığı bilimsel verilerle ortaya kondu. Isıya maruz kalan plastik şişelerden suya sızan kimyasallar, kanserden kısırlığa kadar birçok hastalıkla ilişkilendirildi.

Uzmanlara göre sıcak havalarda araç içinde bırakılan şişeler, kısa sürede toksik bir karışım haline geliyor. CDC verileri, bu riskin ne kadar hızlı gerçekleştiğini gözler önüne seriyor.

Isı Artışı Tehlikeyi Katlıyor

27 °C sıcaklıktaki bir günde, araç içi sıcaklığı 20 dakikada 43 °C’ye çıkıyor. Bir saat içinde 50 °C’yi aşıyor. Bu ortamda plastik şişelerin yapısındaki maddeler çözünerek suya karışıyor.

Bilimsel Kanıtlar

Nanjing Üniversitesi’nin yaptığı deneylerde PET şişeler 70 °C’de 4 hafta bekletildi. Antimon ve bisfenol isimli maddeler suya geçti. Antimon kısa vadede baş ağrısı ve bulantı yaparken, uzun vadede akciğer iltihabı ve ülserle ilişkilendiriliyor. Bisfenol ise kanser, otizm, kalp hastalıkları ve erken ölümlerle bağlantılı.

Mikroplastik Şoku

Araştırmalar, ambalajlı suların %80’inde mikroplastik bulunduğunu ortaya koydu. Bir litrede 370 bin mikroplastik tespit edildi. Bu parçacıklar insan kanına ve beynine ulaşabilecek kadar küçük boyutlarda.

Ftalatların Etkisi

Plastiğe esneklik kazandırmak için kullanılan ftalatlar, hormonal bozukluklardan bağışıklık sorunlarına kadar birçok riski beraberinde getiriyor.

Arabada bırakılan plastik su şişelerinin masum olmadığı bir kez daha ortaya çıktı.

İlgili Haberler

Gökçeada'da Sinema Günleri başladı: Ada halkının sinema keyfi!
18.09.2026
Bozcaada’da hizmet gücü artıyor: Yangın tankerleri, traktör ve vidanjör!
18.09.2026
Biga’nın eski belediye başkanları kabirleri başında anıldı
18.09.2026
ÇTB’den üyelere yerinde ziyaret: Talepler sahada dinlendi!
18.09.2026
Başkan Deniz; "Gelişim için ortak akıl ve iş birliği şart"
18.09.2026
Kaymakam Kaptanoğlu Pınarbaşı Köyü’nde şehit yakını ve gazileri unutmadı
18.09.2026
Taştepe Köyü’nde Halk Toplantısı
18.09.2026
Çanakkale köylerinde ulaşım kalitesi artıyor!
17.09.2026
Biga fuara kilitlendi; Geri sayım başladı!
17.09.2026
MHP Merkez İlçe sahada: Parlak ve yönetiminden önemli temaslar
17.09.2026
Bozcaada'da pazar denetimi!
17.09.2026
Çanakkale’de Ahilik Haftası buluşması
17.09.2026
Gökçeada'nın Kurtuluş Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü hazırlıkları başladı
17.09.2026
Çanakkale’de amatör balıkçılara yeni kurallar: Boğaz ve köprü çevresine dikkat
17.09.2026
Yahya Çavuş Kur’an Kursu’nda “Hz. Peygamber ve Güzel Ahlak” programı
17.09.2026
Çanakkale Boğazı'nda dikkat çekiyordu; Prof. Dr. Suat Ateş uyardı!
17.09.2026