Kale Grubu ve Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), ana destekçileri arasında yer aldığı 10. Çanakkale Bienali’nde, kentin köklü seramik mirasını çağdaş sanatın bugünkü üretimleriyle buluşturuyor. KTSM katkıları ile hayata geçirilen “Özel Odak: Seramik” seçkisi, farklı kuşaklardan sanatçıların eserleri aracılığıyla seramiğe malzeme, hafıza, tarih, coğrafya ve dönüşüm ekseninde bakıyor. Troya Müzesi’nden kent merkezine yayılan seçki, Çanakkale’nin seramikle kurduğu tarihsel bağı güncel sanat pratikleriyle yeniden yorumluyor.

Kale Grubu, köklerinin bulunduğu ve yaklaşık 70 yıldır üretim yaptığı Çanakkale’de, kentin kültür-sanat yaşamına katkısını sürdürüyor. 10 Ekim–20 Kasım 2026 tarihleri arasında “Metcezir // Ebb & Flow” temasıyla gerçekleştirilecek 10. Çanakkale Bienali’nin ana destekçileri arasında yer alan Kale Grubu, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi ile Bienal kapsamında seramiğe özel bir alan açıyor.

Bienalin “Metcezir” temasından hareket eden “Özel Odak: Seramik”, seramiği yalnızca bir malzeme, teknik ya da üretim geleneği olarak değil; farklı zamanlar arasında iz taşıyan ve yeni anlamlar kazanan bir ifade alanı olarak ele alıyor. Yasemin Ülgen, Ebru Nalan Sülün, Halil Yoleri ve Deniz Erbaş’ın kürasyon ve danışmanlığında hayata geçirilen seçki; Troya Müzesi, MAHAL Sanat, Korfmann Kütüphanesi ve Mavi Ev’e yayılarak farklı kuşaklardan sanatçıların üretimlerini bir araya getiriyor.

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, Bienal’e verdikleri desteği şöyle değerlendirdi: “Çanakkale bizim için yalnızca üretim yaptığımız bir şehir değil; Kale’nin hikâyesinin başladığı, köklerimizin olduğu ve yaklaşık 70 yıldır birlikte büyüdüğümüz çok özel bir coğrafya. Bu coğrafyanın en güçlü hafızalarından biri de kuşkusuz seramik. KTSM’yi kurarken en temel arzumuz, seramiğin köklü mirasını çağdaş sanat ve tasarımla buluşturmak; yeni karşılaşmalara ve yeni üretimlere alan açmaktı. Bugün ‘Özel Odak: Seramik’ ile bunu doğduğumuz topraklarda gerçekleştirmek bizim için ayrıca anlamlı. Seramiğin yalnızca geçmişten bize kalan bir miras değil; yaşayan, dönüşen ve geleceğe uzanan güçlü bir ifade alanı olduğuna inanıyoruz.”

Bienalden Çanakkale’ye kalıcı bir eser

Yerini Bulamamış Cümlelere Metal Anıtlar
Yerini Bulamamış Cümlelere Metal Anıtlar
İçeriği Görüntüle

Bienal kapsamında yeni üretimler de ilk kez izleyiciyle buluşuyor. Bunlardan biri, İngiliz seramik sanatçısı Kay Aplin’in Çanakkale için gerçekleştirdiği mekâna özgü çalışma. Troya’nın katmanlı mirası ile bölgenin doğal peyzajını bir araya getiren eserin mimari formu, Troya kazılarında ortaya çıkarılan yapı kalıntıları ve antik surlardan yola çıkıyor. Seramik karolarda ise bölgenin florasından esinlenen botanik motifler, arkeolojik buluntulardan alınan biçim ve desenlerle buluşuyor.

British Council Kültür Yoluyla Bağlantılar Programı desteğiyle yürütülen araştırma ve üretim sürecinin bir parçası olarak Kale Grubu iş birliği ve üretim desteğiyle geliştirilen eser, Bienal’in ardından Çanakkale’de kalıcı bir kamusal alan sanat yapıtı olarak varlığını sürdürecek.

10. Çanakkale Bienali, 10 Ekim–20 Kasım 2026 tarihleri arasında Çanakkale’nin farklı noktalarında ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi