Psikanalizin babası sayılan Sigmund Freud 6 Mayıs 1856'da, Avusturya-Macaristan'ın başkenti Viyana'nın 110 km. kadar kuzeyinde yer alan Příbor köyünde doğdu. Babası Jacob, geçinecek parayı zar zor kazanabilen bir yün tüccarıydı. Gür siyah saçlarla doğan Sigmund'un annesi, gelecekte büyük biri olacağını söylemişti. 12 yaşındayken 6 yabancı dili konuşabiliyordu. 1885'te Viyana Hastanesi'nde tanınmayan stajyer bir doktordu. Uzmanlığı, sinir hastalıklarıydı. Histeri ve diğer ruhsal hastalıklar da onun alanına giriyordu. Ruhsal hastalıklar 19'uncu yüzyılda tıbbın, hem anlama hem de tedavi anlamında ilgilenmediği bir alandı. Freud'dan önce hastalar tedavi için başları dönene kadar sandalyede döndürülür, soğuk suya sokulur, zincir takmaya zorlanırlardı.
Freud meslek hayatına hipnozcu olarak başladı. Ünlü kanepesi, bu hipnoz sonucu doğdu. Kişiyi uzanırken transa geçirmek daha kolaydı.
1887 senesinde evlenmiştir ve 6 çocuğu olmuştur. Freud'a 1923 senesinde damak ve üstçene kanseri tanısı konmuştur. Birçok operasyon geçirse de 1939 senesinde damak kanseri sebebiyle hayatını kaybetmiştir.
1902'den sonra Freud, psikanalitik bildirilerin sunulması ve tartışılması için çarşamba akşamları küçük bir grup meslektaşını topladı. Bu psikanalitik hareketin başlangıcıydı. İsviçreli psikiyatristler Eugen Bleuler ve Carl Jung de Zürih'te bir çalışma grubu kurdular ve ilk Uluslararası Psikanalitik Kongresi 1908'de Salzburg'da düzenlendi.
Psikanliz'in önemli ismi Freud'un birkaç eserini listelemek isterim.
Günlük Yaşa¬mın Psikopatolojisi
Düşlerin Yorumu
Psikanaliz Üzerine Beş Ders
Totem ve Tabu
Narsisizmin İncelenmesine Giriş
Uygarlı¬ğın Huzursuzluğu
Espriler ve Bilinçdışıyla İlişkisi, 1905
Bir otobiyografik paranoya vakasında psikanalitik yorumlar/Dava Daniel Paul Schreber), 1910/11
Psikanalizin Tarihçesi, 1914
Psikanalize Giriş Dersleri, 1917
Yaşamım ve Psikanaliz, 1925
Tutukluk, Semptom ve Korku, 1926
Bir Yanılsamanın Geleceği, 1927
Kültür İçindeki Huzursuzluk, 1930
Psikanaliz ve Uygulama
Psikanaliz Üzerine
Olgu Öyküleri