Mutluluk, soyut bir kavram olduğu için ayrıca birçok farklı tanımı vardır. En genel tabiriyle mutluluk, bireyin hayatında istediklerini elde etmesi, başarıyı yakalaması ve sevdikleriyle birlikte olması demektir.
İş yaşamında mutluluk, kişinin kariyer hedeflerini bir bir gerçekleştirmesi ve istediği işte çalışması demektir. Özel hayatta mutluluk ise, bireyin bir arada olmak istediği kişiyle birlikte olması anlamına gelir.
Mutluluk kısaca, neşe, memnuniyet ve tatmin duygularıyla karakterize edilen duygusal bir durumdur.
İnsanların birçoğu mutluluktan bahsedildiğinde, mutlu olduklarını hissettikleri an hakkında konuşur veya genel olarak hangi durumlarda mutlu olduklarından söz ederler. Herkese göre bu durumlar ve ihtimaller değişebilir. Bir okurumuzu mutlu eden şey, diğer bir okurumuzu mutlu etmeyebilir.
Mutlu insanlar da zaman zaman tüm insani duyguları (öfke, hayal kırıklığı, can sıkıntısı, yalnızlık ve hatta üzüntü)hissederler.
Ancak rahatsızlıkla karşı karşıya kaldıklarında bile, her şeyin daha iyi olacağına, sorunlarla başa çıkabileceklerine ve tekrar mutlu hissedebileceklerine dair temelde bir iyimserlik duygusunu içlerinde barındırırlar.
Kısa ve öz şekilde mutluluk, mutlu olacağına inanmak ve bunun için çabalamak yoluyla da elde edilebilir.
Öte yandan mutluluğu bir son nokta olarak düşünmemek gerekir. Mutluluk, kolayca ulaşabileceğimiz ve başarabileceğimiz bir hedef değildir.
Ayrıca mutluluğu tek amaç olarak görmek, insanı birçok konuda engelleyebilir. Çünkü insanlar mutluluğa ne kadar değer verirse, hayal kırıklığına uğrama ihtimalleri de o kadar artar.
Sonuç olarak mutluluğu kişisel olarak nasıl tanımladığımızı da gözden geçirmeliyiz.
Mutluluk, herkes için farklı şeyler ifade eden geniş bir terimdir. Mutluluğa bir son nokta olarak bakmaktansa, mutluluğun bizim için gerçekte ne anlama geldiğini düşünmek ve ardından daha mutlu olmamızı sağlayacak şeyler için çalışmamız en doğrusudur.
Bir sonraki makalemde buluşmak üzere sağlıcakla kalın. Allah’a emanet olun.