SON DAKİKA
Hava Durumu

OKSİJENİMİZ AZALIYOR (17.01.2021)

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2021 14:31

Yapılan araştırmalar neticesinde Çanakkale’de toplamda 101 adet yangın meydana geldi. Yangınların çıkış sebebinin %87’si insan kaynaklı olup, %13’ü doğal nedenlerden kaynaklandığı öğrenildi. Türkiye geneli ortalamasında çıkan yangınların yakılan anızlar, yanık vaziyette atılan sigara izmaritleri, yaz aylarında yapılan piknik, eğlence tarzı ihmaller ve terör amacıyla olmak üzere %90 oranında insan kaynaklı olduğu anlaşıldı. Yurt dışında ise bu oranların tam tersi olarak %87’sinin doğal kaynaklı %13’ünün ise insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlikten gerçekleştiği görülmektedir. Bu doğrultu da hepimize ne kadar büyük görevler düştüğü de gözler önüne serilmektedir.

Yetkili mercilerin ilgili konuda iki temel görevi bulunmakta olup bunlardan biri söndürmek diğeri de kolluk kuvvetleri ile faile ulaşmaktır. Faile ulaşıldığı takdir de orman yangınlarına sebebiyet veren kişiler; ceza ve tazminat davası olmak üzere iki ayrı ağır suçtan yargılanmakta olup terör amacıyla yapılan yangınlar da ise failin müebbet hapsi istenmektedir. Devlet yaptırımlar konusunda sıkı takip içerisindedir.

Yangın ile mücadele de en ucuz yöntem yangının çıkmasını önlemektir. Dolayısıyla bütün uçak, helikopter gibi yatırımların yangının çıkmasını önlemeye yönelik eğitimler ve faaliyet çalışmaları ile desteklendiği görülmektedir. Çünkü yangın söndürme faaliyetlerinde görev alan bir helikopterin saatte ki sadece uçuş masrafı 32.000 TL civarındadır. Bu ve buna benzer masrafların ne yazık ki devlete ek külfet yarattığı da barizdir.

Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında alınan önlemler; yangının çıkmasına engel olmak, yangın çıktığı anda en kısa sürede yangın alanına ulaşıp, 12 dakika içerisinde yangına müdahale de bulunmaktır. Müdahale de bulunan ekiplerin hepsi alanında uzman kişiler olup çeşitli eğitim ve sertifikalar kazanmak zorundadırlar. Alana ulaşan ekiplerin yapması gerekenler ise; öncelikle en uygun müdahale şeklini belirleyip yetkililerle bilgi alışverişini sağlamaktır. Genellikle ekiplerin bu gibi yangınlarda en etkili olduğu söylenilen direkt yöntemi, yani ateş ile yüz yüze çalışmayı kullandıkları görülmektedir.

Konu ile alakalı mercilerin yeni yılda yapacakları hazırlıkları bir önceki senenin istatistikleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunup, yeni yıl için programlarını planlamak olduğu açıklanmıştır. Mart ayı ile itibaren artan hizmet içi eğitimler ve yeni çıkan teknolojilere uyum da benzer örnekler içerisindedir.

Mayıs ayı itibariyle tüm hizmet sektörünün hazırlıkları tamamlanmış bulunmaktadır. Yangına anında müdahale edebilme kapsamında çevre illerden de helikopterler gelip, kuleler kurulmakta ve kameralar çalıştırılmaktadır. Çünkü Haziran ayında buğdayların biçilmesi sonucu yangınlar artışa geçmekte olup ekim ayına kadar riskler bu şekilde devam etmektedir.

Yangın çıkması halinde hasar alan bölgenin 1 yıl içerisinde ağaçlandırma yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda riskleri en aza indirip yaşanan yangınlar kapsamında alınan hasara karşı yapılan projelerin önemi büyüktür. Hangi tür ağaçların, nereye dikileceği, yangın emniyet yollarının gözden geçirilmesi fidan dikme projesi kapsamında yer alır. Nisan ayına kadar yapılan proje sona ermektedir.

Konu ile ilgili bir diğer önemli proje ise; Orman Yangınları Gönüllüsü Projesidir. 2019 yılının sonunda çıkan yönetmelik ile yeni hazırlanan ve dünyada tek uygulaması olan bir projedir. Pandemi sürecine girmeden önce Çanakkale kapsamında yaklaşık 160 kişinin ilk eğitimleri tamamlamıştır. Gönüllülere de uzman ekiplere verilen eğitimler verilmektedir. Başvurular www.ogm.gov.tr adresinden yapılmakta olup aranan nitelikler en az ilkokul mezunu olmak,  18 yaşını doldurmuş olmak, adli sicil kaydı, orman yangınları ile mücadelede çalışabilir olduğuna dair sağlık raporu almak. Başvuracak kişilerin tamamen gönüllülük esası ile hareket edecekleri için her yangına katılma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Aynı zamanda gönüllülerin her türlü can ve mal güvenlikleri göz önünde bulundurulmaya çalışılmaktadır.

Bu doğrultu da bir birey olarak orman yangınlarına sebep olacak her türlü faktörden uzak durmak, gerekli önlemleri almak, ihmal ve dikkatsizliğe hayatımızda yer vermemek, soluyacağımız oksijenin sorumluluğunu almak en önemli görevlerimizden biri. Hepimiz kurallara uymak, uymayanları ise Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattına bildirmek zorundayız.

 

 

 

 

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.