SON DAKİKA
Hava Durumu

Günümüzde Esnaf Olmak (16.03.2021)

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2021 08:34

“Sabreden derviş, muradına ermiş” sözü tahminimce bir esnaftan çıkmış olabilir. Sabır kursunu dükkânı açarken kimse vermiyor belki ama zamanla kendiniz öğrenmek zorunda kalıyorsunuz. Müşteriyi beklerken de, müşterilerin çok olduğu zaman da sabretmek size eminim ki çok yol gösterecektir. Aksi halde kafanız fena halde karışabilir. Bir hevesle kendi işinin patronu olma yolunda atılan ilk adımlar bu yıl esnaf için ne kadar da hüsranla sonuçlandı değil mi?

Aslına bakarsanız hemen hemen her işletmenin ilk açıldığında toparlanması için zaten belli bir süreye ihtiyacı vardır. Çünkü insanların yeni bir yerin, işletmenin açıldığını öğrenmesi çok uzun zaman alır. Örneğin; 10 yıldır çarşının ortasında esnaflık yapan bir tanıdığıma hala “Hayırlı olsun, yeni mi açıldınız?” diye soran insanlar oluyor maalesef. Tabii yeteri kadar para kazanmanız için bu kadar süreye ve tanınmışlığa gerek olmasa da bu hızlı olan bir olay değil. Bu sebeple iş kurarken en az 6 aylık sürenizi gözden çıkartmanız ve işler rayına oturana kadar, müşterilerinizi beklerken sabretmeyi öğrenmeniz gerek. İşletmenizi kurarken bunun farkında olup kendi bütçenizi, psikolojinizi ve motivasyonunuzu buna göre hazırlamanız beden ve ruh sağlığınızın dayanaklılığı için gerçekten çok önemli.

Daha sonra müşterilerin gelmeye başladığı, işlerin yoğun olduğu, her renkten müşteriye hizmet vermeye başladığınız dönemler esnafın en mutlu olduğu anlar belki de. Ancak bu aşama bir öncekinden daha zor olabilir çünkü hiç insanın gelmemesi, insanlarla uğraşmaktan daha kolay oluyor çoğu zaman. Müşteriler çoğaldığında insanların ne kadar çeşitli olduğuna şaşırmaya başlıyorsunuz. Yaptığınız işle alakalı saçma sapan soru soranlar, pazarlık yaparken sizi hayatınızdan soğutanlar, esnafların hepsinin dolandırıcı olduğuna inananlar, bedava olan şeyler hariç her şeyi pahalı bulanlar, hiçbir şeyden memnun kalmamaya yemin edenler vb. müşterilere sabretmeyi öğrenmeniz tabii ki kaçınılmaz oluyor. Hatta “Müşteri her zaman haklıdır” sözünü söyleyenin de kesinlikle bir başka müşteri olduğuna inanmaya başlıyorsunuz. Sizi rahatsız eden, hoşlanmadığınız, sinirlerinizle oynayan tüm insanlara diğerleri gibi eşit, kaliteli ve güler yüzlü hizmet vermek zorunda kalıyorsunuz. Şüphesiz iyi bir esnaf olmak için bu şart ama emin olun bunu başarabilmek için öncelikle bolca sabretmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

En nihayetinde yılların esnaflarının bile başına gelen “İşler Kesat zamanı” baş gösteriyor. İşinizi kurmuş, bolca para kazanmış ve seneleri atlatmış bir esnaf olabilirsiniz ama her işin bazı zamanlar durulduğu, müşterilerin tıpkı ilk açıldığınız zamandaki gibi uğramadığı, siftahsız geçen günler olabilir. Bu her esnafın zaman zaman başına gelen çok bilindik bir şeydir. Özellikle şu an başımızda olan korona virüs salgını gibi zaman zaman ekonomik krizler, işlerinizin bağlı olduğu firmanın batması, sezonun bitmesi veya geç başlaması hatta sokağınızda çıkan yol çalışması yüzünden bile bu başınıza gelebilir. Bu tarz durumlarda yapılması gereken artık sizin de tahmin ettiğiniz gibi telaşa kapılmamak ve işlerin düzelmesi için sabretmektir. Üzücüdür ki işler her zaman iyi gitmiyor ama unutmayın her inişin bir çıkışı da olacaktır. İşte bir esnafı gerçek ve iyi bir esnaf yapan unsurlardan belki de en önemlisi olan sabır bu şekilde öğreniliyor. Evet, bu sene çok sıkıldınız. Belki de daha önce hiç olmadığı kadar borca girdiniz. Birçok şeyden ümidinizi kestiniz. Hatta belki de en son çözüm olarak dükkânınızı tamamen kapatmak ya da devretmek durumunda kaldınız. Hiç kolay değil günümüzde esnaf olmak, bunun farkındayım ama ne demişler beterin beteri de vardır. Eğer hala yaşıyorsanız mutlaka bir gün her şey değişecektir. Lütfen biraz daha sabır!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.