Klasik müziğin beyne etkisi en çok konuşulan konulardan biri. Klasik müziğin insan beynine ve ruh haline birçok faydası bulunuyor. Bunlar arasında hafızayı güçlendirmesi, günlük hayat içerisinde çalışma verimliliğini artırması, depresyonla savaşması, yaratıcılığa destek olması ve uykuda yardımcı olması gibi faydalar bulunuyor. Birçok alanda dinlediğimiz, gösterişli yapılarda yankılanan ve filmlerin arka planını başka bir boyuta taşıyan aynı zamanda klasik müzik. Batı Avrupa'da başlamış olup günümüzde de Avrupa müziği olarak tanınmaktadır. Klasik müzik kilisede başlamış ve gelişmiştir. Klasik müzik ilk olarak Rönesans döneminde ortaya çıkmıştır. Barok dönemde Bach ve Vivaldi ile kimlik bulmuştur. Benim de çok sevdiğim klasik müzik sanatçılarından birisi de Beethoven. Hemen hemen hepimiz 5.senfoniyi duymuşuzdur. 1804-1808 yıllarında Ludwig van Beethoven tarafından bestelenmiştir 5.senfoni. Peki Beethoven kimidir önce ondan bahsedelim sonra da 5.senfonin hikayesinden. Beethoven Ludwig Van, Bonn'da 1770 yılında doğdu. Ailesinin maddi durumu müsaid olmadığından kendi kendini yetiştirdi. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır.
. Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817’de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir.
Beethoven çok titiz çalışan bir müzisyendi. Müziği, ifade gücü ve teknik olarak çok üst seviyedeydi. Beethoven, Haydn ve Mozart’tan devraldığı prensipleri geliştirdi, daha uzun besteler yazdı ve daha tutkulu, dramatik eserler oluşturdu. Viyana gezisi sırasında, 26 Mart 1827’de vefat etmiş. Cenazesine 30000 kişinin geldiği söyleniyor. Viyana’da çok sevdiği bir ormanda her zamanki gezintilerinden birini yaparken, her zaman seve seve dinlediği kuş sesini kulaklarının yavaş yavaş işitemez bir hale geldiğini hissetmişti. 5. Senfoni’yi de böyle bir ruh hali içinde yazmaya başlamış. 5. Senfoni’sinde yine o cumhuriyetçi fikirlerle “insanlığın mücadele zaferini” dile getirmiştir.