SON DAKİKA
Hava Durumu

ASIRLAR ÖNCE ELİMİZDEN KAÇAN KITA 18.2.2019

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2019 08:36

Güzel bir New York sabahında uyandınız. Hazırlanıp New York sokaklarında gezmek istiyorsunuz. Kendinizi caddeye tam attınız ki: ''Yeni Yörük'' tabelaları her yerde. Yeni Yörük mü? Neden olmasın? Ha New York ha Yeni Yörük. Köşede bir cami; Yeni Yörük Merkez Camii. Uyarı levhası bile asmışlar: Ayakkabılarınızı kutuya koyunuz. Hem de yine Türkçe! Nereye geldim ben diyorsunuz. New York değil mi burası. Yanınızdan seyyar bir simitçi geçiyor: ''Yeni Yörük, çıtır bunlar!''. Bu bir şaka olmalı, New York Valisi bana şaka yapıyor diye düşünmeden edemiyorsunuz. Az ilerliyorsunuz ''Yeni Yörük'ü Koruma ve Yaşatma Derneği''. Bu kadarı da fazla. Şaşkınlıktan yürüyemiyorsunuz ve aniden bir korna ile irkiliyorsunuz: ''Hadi abicim bekleme yapma, hadi abicim!''. Türkçe mi konuştu o?. Bir park görüyorsunuz, bana neler oluyor oturayım kafamı toplayayım diyorsunuz. Allahım yine bir tabela. Yeni Yörük Millet Bahçesi! ''İlk günkü aşkla'' diye not düşmüşler bir de. Bu kadar olamaz artık diyorsunuz.

Olur olur.

Daha doğrusu; olurdu.

Peki niye olmamış? O zaman anlatıyorum.

Herkes Kristof Kolomb'u (Cristóvão Colombo, Christopher Columbus) Amerika'nın gerçek kaşifi olarak tanır. Peki bizim ayağımıza kadar gelen fırsattan haberimiz var mıydı?

Yeni Dünya olarak bilinen Amerika’nın kaşifi olarak bilinen Kristof Kolomb, 1451’de İtalya’nın Cenova şehrinde doğdu. Denizlerde çalışmaya başlayan Kolomb, ilerleyen yıllarda Portekiz’e yerleşti. Portekiz'in başkenti Lizbon, farklı milletlere ait denizcilerin bulunduğu bir liman şehriydi. Bu denizciler o dönem Afrika’da yeni yerlere ulaşmışlar ve sömürgecilik faaliyetleri yürütüyorlardı.

          Kolomb’dan önce Amerika’ya gidenler olmuştu. Hatta Orta Asya toplumlarının ve Viking'lerin Amerika’ya ulaştıkları rivayet ediliyordu. Kolomb bu rivayetleri dinlediği dönemde İzlanda’ya gitti ve Vikingler’in Amerika macerasını onlardan dinledi.

          Kristof Kolomb Lizbon’a döndükten sonra araştırmaya başladı. Ünlü denizci Marko Polo’nun Doğu seyahati ile ilgili anıları başta olmak üzere bu konuda bir çok eser inceledi.

          Kolomb, Batı’dan denizyoluyla Doğu’ya ulaşabilmek için Portekiz kralından gemi istedi ama bu isteği kabul edilmedi. Planladığı bu deniz yolculuğu için geniş bir araştırma yapmıştı ama bu gideri karşılayacak kaynak bulamamıştı.

          Avrupa’da birkaç hükümdar ziyaretinden de eli boş dönmüştü. Bunun üzerine Osmanlı İmparatorluğu'na müracaat etti. Dönemin Osmanlı hükümdarı 2. Bayezid'in huzuruna çıkan Kolomb, “Sultan adına yeni ülkeler keşfedebilmek ve sultanın gücüne güç katabilmek için” emrine gemiler verilmesini rica etti ama 2. Bayezid karşısına çıkan denizcinin hayalperest olduğunu düşünerek bu talebi kabul etmedi.

          Pes etmeyen Kolomb, İspanyol kral ve kraliçesine müracaat etti fakat bu talep tekrar kabul edilmedi. Destek bulamayan Kolomb, 1492'de İngiltere ve Fransa krallarından yardım istediği sırada İspanya kralı yolculuğun masraflarını karşılamak için ikna oldu. Kolomb hemen İspanya’ya döndü ve 3 Ağustos 1492’de üç gemi ile macerasına başladı. 12 Ekim 1492'de Bahama Adaları’na, ardından Küba’ya ulaştı fakat Küba’yı Japonya zannetti.

           Haiti’ye vardıktan sonra İspanya’ya geri döndü. Kristof Kolomb, Amerika’ya ulaşmış ama keşfettiği yerleri Asya’nın doğu kıyıları zannetmişti. İspanya'ya döndüğünde törenlerle karşılandı. Papa yayınladığı ferman ile Kolomb'un ulaştığı toprakların İspanya'ya ait olduğunu duyurdu. Sonraki yıllarda Amerika’ya üç faklı yolculuk daha yaptı. Bu yolculuklarda Dominik Adasını keşfetti ve İzabella şehrini kurdu. İstediği kazanç ve altın ile dönemeyen Kolomb'un, ele geçirilen topraklarda köle ticareti yaptığı İspanya'da duyulunca ona olan güven iyice azaldı.

            1506’da yalnız bir şekilde hayatını kaybetti. Keşfettiği toprakların bilinmeyen bir kıta olduğunu hiç bir zaman öğrenemedi. Osmanlı İmparatorluğu hükümdarı 2.Bayezid ise ayağına gelen büyük bir fırsatı kaçırmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.