SON DAKİKA
Hava Durumu

İpekli dokunuş (03.09.2020)

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2020 15:50

Ağzımızdan çıkan kelimeler aslında ne kadar da güçlü değil mi Sevgili Okur?

Yaşayan her canlı türünün kendi içinde bir iletişim şekli ve ifade dili vardır. İnsanlar arasında iletişim ve kendini ifade etme hali; sözcükler ve beden dili aracılığı ile olmaktadır. Aklımızı kullanma halimiz ve sözcükleri dile dökme şeklimiz bizi diğer canlılardan ayıran en önemli unsurlardır.

 

İFADE ŞEKLİMİZ VE BEDEN DİLİMİZ DE KELİMELERE ANLAM YÜKLER.

Bilmeliyiz ki, kelimelere sözlükteki anlamının dışında onları ifade etme şeklimiz ve beden dilimiz de anlam yüklemektedir. Birine gülerek ve sıcak bir ses tonu ile dediğiniz “Merhaba” ile yüzüne bakmadan kısık bir ses tonu ile dediğiniz “Merhaba” aynı değildir, aynı anlama da gelmemektedir.

Bir an gelir karşınızdaki kişi size sözleri ile sarılıyormuş gibi hissedersiniz, başka bir an da sizi sözleriyle ısırıyormuş gibi.  Bazen de karşınızdaki hiç konuşmaz ve o zaman bir bakış, bir gülüş ağızdan çıkan söz ile eşdeğer hale gelir. Kelimeler işte bu kadar güçlüdür.

Peki, kelimelere bu gücü veren nedir Sevgili Okur?

Biziz!

Bu yüzden onları nasıl söylediğimize ve nasıl ifade ettiğimize ya da etmediğimize çok dikkat etmeliyiz!

HER KELİMENİN BİR YÜKÜ VARDIR.

Dikkat etmeliyiz; çünkü ağzımızdan çıkan her kelime bir amaca hizmet eder ve içinde anlam taşır. Buna “Her kelimenin bir yükü vardır.” der, Beyhan BUDAK. Şimdi gelin hep birlikte onun kelimelerinin yüküne bakalım;

“Duygusal anlamda yükü olan her sözcüğün bir görevi ve yükü vardır. İlk başta zihinde oluşur bu yüklü sözcükler ve muhatabına doğru yola çıkmaya hazırlanır; ancak sen korkuyorsan kaybetmekten, sevilmemekten, kırmaktan bu sözcükleri engellersin. Doğal olanı bu sözcüklerin yükleriyle beraber dışarı gitmeleriydi; ama sen onları içine hapsedersin. Çıkmayan/çıkamayan kelimenin yükünü sen sahiplenmek zorunda kalırsın böylece. Yükü olan sözcüklerin ana görevi dışarı çıkmasıdır. Muhatabına anlamını ifade edemese dışarı çıktıktan sonra yükünü bırakır.”

Beyhan BUDAK dile dökülmeyen kelimelerin bazılarından bu şekilde bahsetmiş. Şimdi madalyonun diğer tarafına çevirelim gözlerimizi ve dile dökülen birkaç kelimenin yüküne bakalım;

“Bazı insanlar iyi niyet kisvesi altında aşağılayarak sana ne yapman gerektiğini söylerler. Yaşayan bir canlıyı ezip geçme isteğiyle yaparlar bunu.”

Kelimelerin yıkıcı gücünü gözler önüne seren bu sözler bir filmde geçmektedir.

Daha doğrusu “biz insanların kelimelere yüklediği yıkıcı güç”!

Aslında bu sözler etrafımızdaki insanların her zaman gerçekten iyi niyet ve içtenlik ile bize yaklaşmadığının ve yaklaşmayacağının da somut bir ifadesidir. Bu yüzden karşındakinin sana neyi ne niyetle söylediğini anlamak için hem kulaklarını hem de gönül gözünü iyice açmalısın Sevgili Okur ve kendine sormalısın:

Neden bana bunları söyledi?

Bunları söylemesinde benim payım ne?

Bu kişi söyledikleri hakkında ne biliyor, ne yapıyor?

Bu kişiyi ve sözlerini ne kadar dikkate almalıyım?

Tabii, bu soruları cevaplarken adil ve gerçekçi olman gerektiğini de unutmamalısın.

 

KELİMELER ANLAŞILMAMIZ VE ANLATMAMIZ İÇİN ARACIDIR.

 

Elbette söylenen ve söylenmeyen kelimelerin içinde taşıdığı anlamlar durumlara ve kişilere göre değişir. Yukarıda bahsettiklerim birkaç örnek ve bunlar daha nice örnek ile de çoğaltılabilir; çünkü her bir duygu ve düşünceyi ifade etmek için sayısız kelime vardır Sevgili Okur, adeta derya deniz!

Bilmeliyiz ki, kelimeler anlaşılmamız ve anlatmamız için aracılardır. Önemli olan bizim bu aracıları doğru ve anlaşılır şekilde kullanabilmemiz, ifade edebilmemizdir.

Tabii, bir taraftan da söylediklerimizin karşımızdakinin anladığı kadar olduğu gerçeğini de aklımızdan çıkarmamız gerekir. Bazen neyi ne kadar doğru, anlaşılır bir şekilde ifade etsek de kelimeler bizim ağzımızdan çıktığı yükü ile karşımızdakine ulaşmaz. O zaman ya bize ya karşımızdakine yük olur ya da çöp olur gider. Bu yüzden konuşmadan önce düşünmeliyiz;

Şu an bunları söylememin gereği var mı?

Bunları söylemek ya da söylememek istememin amacı nedir?

Söyleyeceklerim içinde ne barındırıyor, onlara nasıl bir anlam ve güç yüklüyorum?

Aklımdakileri ve içimdekileri doğru ve anlaşılır şekilde nasıl ifade edebilirim?

Ben söylediklerimden sonra ne düşünürüm, ne hissederim?

Karşımdaki kişi söylediklerimden sonra ne düşünür, ne hisseder?

Söyleyeceklerim ya da söylemeyeceklerim neyi değiştirir/değiştirmez?

 

Velhasıl kelam Sevgili Okur;

Doğru anlaşılmak ve doğru anlatmak için söylediğimiz veyahut söylemediğimiz her bir kelimeye çok dikkat etmeliyiz. Artık biliyoruz ki, kelimelerin bir gücü var ve bu gücü onlara biz veriyoruz. Bu yüzden “Hayır Diyebilme Sanatı” kitabında denildiği gibi niyetinden emin ol ve kelimelerine yüklediğin güce dikkat et Sevgili Okur.

 

“Hangi kelimeyi hangi ifadeyle söylediğiniz tabii ki sonucu değiştirir. Kelimelerinizin arkasında gizlediğiniz imalardan emin olunuz lütfen. Konuşurken kelimenin içerdiği anlam kadar, ona yüklediğiniz duygulara da dikkat etmek zorundasınız.

Nasıl mı?

Niyetinizden emin olarak.”

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.