SON DAKİKA
Hava Durumu

Gezelim Görelim 16.11.2018

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2018 08:22

Zeugma Antik Kenti, Gaziantep’in Nizip ilçesine 10 km uzaklıkta yer alan günümüzde kazı çalışmalarının devam ettiği antik bir şehirdir. Gaziantep şehir merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık 50 kilometredir. Eğer Gaziantep’e sadece Zeugma Antik Kenti’ni görmek için geldiyseniz size 1 gün yetecektir. Ancak Antep’e kadar gelmişken Antep’teki diğer tarihi mekanları ve Antep mutfağını da görmeden gitmemenizi tavsiye ediyorum.

Zamanında büyük İskender’in generallerinden biri olan Selevkos Nikator’un adını vermiş olduğu bu antik kent, bölgeden geçen Fırat nehriyle generalin kendi adını birleştirmesiyle Selevkos Euphrates( Fırat’ın Silifkesi) adını almıştır daha sonrasında hızla gelişen şehir oldukça geniş bir alana yayılır. Askeri ve ticari açıdan stratejik bir konuma sahip olan şehirde önemli mimari eserlerin yapılması günden güne artarak ilerler.

Selevkos şehri M.Ö. 64 senesinde roma imparatorluğu bünyesine dahil olur. Adı ise köprü, geçit anlamını taşıyan ‘Zeugma’ olarak değiştirilir. Bu yıllarda en verimli zamanlarını yaşayan şehirde, dönemin en önemli ticaret yollarından biri olan Antakya’dan Çin’e kadar süren ‘ipek yolu’ da bu şehir üzerinden geçtiğinden şehrin önemi daha da artmıştı.

Zeugma Antik Kenti’ni Anadolu’da bulunan diğer antik kentlerin önünde bulunmasını sağlayan en önemli etken hiç şüphesiz bu bölgede gelişen heykeltıraşlık ekolüdür. Bu dönemde yapılan birçok sanat eseri ülkemizde ve dünyanın farklı müzelerinden ziyaretçilerine sunuluyor. Romalılar zamanında 80 bin nüfusa ulaşan şehir, aynı zamanda kendi sikkelerini bastırarak ticarette önemli bir rol üstlenmeye devam etmiştir. Bu sikkelerin bir yüzünde ‘Tnyke Tapınağı’ diğer yüzünde ise ‘roma kartalı’ motifi bulunuyordu.

Fırat Nehri’nin en sığ bölgesine kurulan şehir, nehrin karşısında bulunan Apameia şehrine geçmek isteyenlerden geçiş için gümrük vergisi alıyordu. Günümüzde yapılan kazılar neticesinde bölgede ‘bulla’ adı verilen 100.000 adet mühür elde edilmiştir. Bu mühürleri Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde ziyaret etmeniz mümkün.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.