Kapanbelen Köyü'ne, Biga - Çan Karayolu'nun 9,4'üncü kilometresinde, sağda yer alan köy sapağından ulaşılır. Kapanbelen Köyü'nün Biga ilçe merkezine uzaklığı 13,1 kilometredir.
Köye adını veren Kapan-Belen kavramı, 1900'lü yılların başında Osmanlı devletinin kırsalda asayişi sağlayamadığı ve çetelerin ortaya çıktığı tarihlere aittir. Çevre yerleşim yerlerinden Biga ilçe merkezine alışverişe gidenlere kapan kurmaya uygun, belen (tepe geçidi) bulunan bölgeye zamanla Kapanbelen adı yakıştırılır. Kapanbelen köyünden de çete çıktığı ve en ünlüsünün de Faik Ağa olduğu konuşuluyor.
Önceleri aşağıda olan köy, Osmanlı-Rus Savaşı'nın yarattığı Büyük Balkan Göçü'nde, 1869 ile 1877 yıllarında Bulgaristan'ın Filibe yöresi Dobruca kasabası Dobrulu Köyü'nden göç eden yaklaşık 60 kişiden oluşan 10 Pomak aile, Osmanlı İskan Yönetimi tarafından, bugünkü Kapanbelen Köyü'nün bulunduğu yerin aşağısına yerleştirilirler. Daha sonra aynı köyden yeni aileler de bu köye gelir ve yerleşirler. Vadi boyunca uzanan Kocabaşçayı'nın o tarihlerdeki bataklık yapısı ve sivrisinekler nedeniyle sıtma riski taşıması, daha yüksekteki ormanlık alanın kıyısına taşınmalarına yol açar. Köy son yıllarda yeniden aşağıya yola doğru yapılaşmaktadır.
Kapanbelen bir orman köyüdür. Uzun yıllar köylüler ormancılık yaparak, bozuk orman alanından açtıkları küçük tarlalarda yem bitkileri üretip hayvan besleyerek ve Biga'da inşaat sektörü başta olmak üzere çeşitli işlerde işçilikler yaparak geçimlerini sağlarlar. Bir anlamda yakacaklarını orman, gıdalarını küçük tarlaları ve hayvanlardan, nakit para ihtiyaçlarını da işçiliklerden elde ederler. Tarımsal yapının temelini yem bitkileri oluşturur. Yemlik buğday, arpa, yulaf ilk göze çarpanlar. Görece sulanabilir tarlalarda yonca ve son yıllarda da silajlık mısır ekimi yapılıyor. Köyün bir merası var. Bu meradan küçükbaş hayvan ağırlıklı yararlanılıyor. Koyunculuk yalnızca kesimlik yani et besiciliği için yapılıyor. Keçi besiciliği ise sütünden bizzat kendilerince peynir üretmek amacıyla yapılıyor. Hayvancılığın ağırlığı büyükbaş hayvancılık. Mevsimine göre günlük 600 kilo ile 1 ton arasında, bir başka deyişle günlük ortalama 800 kilo inek sütü üretimi var.