Mersin, Anamur‘da bulunan Mamure Kalesi, Anadolu’nun en büyük ve en iyi korunan kaleleri arasında. Akdeniz kıyı şeridinde bulunan kale, Anamur’un 6 km doğusunda, Bozdoğan Köyü sınırlarında yer alıyor. Yüksek kayalık ve düzlükler üzerine inşa edilen kale, Anadolu’daki benzerleri gibi antik temeller üzerine yerleştirilmiş. Büyük kesme taşlardan yapılan antik temellerin henüz hangi döneme ait olduğu tespit edilememiş.
Yüksek duvarlarla ayrılmış doğudaki iç avlu, batıdaki kale ve bunların güneyinde kayalıklar üzerine inşa edilen iç kale olmak üzere 3 parçadan oluşan Mamure Kalesi’nde, 39 kule, su sarnıçları, cami ve kale dışında hamam yapısı da görülebiliyor. Anamur Müzesi’nin 1988 yılında yaptığı kurtarma kazılarında moloz taştan, Horasan harçlı, tabanı mozaik döşeli hamam ve konut olduğu düşünülen yapılar ortaya çıkarılmış. Hamam ve çevresindeki izler bu yapıların kale ile bütünlük taşıdığı düşüncesini desteklemiş. Kalıntıların yüksek ihtimalle Rigmonai antik kentine ait olduğu belirtiliyor.
Anamur ve Taşeli bölgesini Hristiyanlar’dan alan Karamanoğlu Bedreddin Mahmut Bey (1300 – 1308) kaleyi ele geçirdikten sonra kiliseleri yıkıp camiye dönüştürmüş. Kalenin adı da Mamuriye olmuş. 16. yy ortaları ve 18. yy sonlarında birer kez onarım gören surlar, son olarak 1960’lı yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmış.
Görüntü olarak Alanya Kalesi’ne benzeyen Mamure’de çift katlı olan kale duvarları içerisinde birbiri ile bağlantı kuran galeriler dikkat çekiyor. Üst kattaki burçlara merdiven ile çıkılırken, burçlara ayrıca dış merdivenler aracılığı ile alternatif geçiş bulunuyor. Baş kale ve köşe burcunun yanında üstü tamamen yıkılmış olan fener kulesinin kalıntıları da görülebiliyor.