NECİP PAŞA CAMİİ (1902)
Kare planlı üzeri kubbe ile örtülüdür. Ahşap olarak inşa edilmiş ancak geçirmiş olduğu yangın sonrası taş malzeme ile inşa edilmiştir.
Çanakkale merkez Cevat Paşa Mahallesinde kordon boyunun sonunda bulunan Necip Paşa Camii; Necip Paşa ve eşi tarafından 1902 yılında yaptırılmıştır. Cami 1953 yılında yaşanan depremde tamamen yıkılmıştır. Dernek kurularak ahşap olan eski caminin yerine bugünkü cami inşa olunmuştur. Cami 1965 yılında ikinci kez esaslı bir onarım geçirmiştir. Kubbeli bir çatısı, iki şerefeli tek minaresi bulunmaktadır. Eski caminin kitabesi şimdiki caminin giriş kapısının üzerine monte edilmiştir.
Kubbeli bir çatısı vardır. Yapının mihrabı mermerden yapılmış olup yoğun kalem işi süslemeler içerir. Minberi ise ahşaptan yapılmıştır ve sade bir minberdir. Yapının hemen bitişiğinde taş malzemeden inşa edilmiş iki şerefeli bir minaresi vardır.
Cami dıştan dışa 325 metrekare, iç içe 225 metrekaredir. Şekil olarak ters T planındadır. Duvarları taş kaplamalı olan camimiz biri büyük 6 küçük kubbeden ibarettir. Son cemaat yeri ve mahfeler dahil olmak üzere 400 kişi ibadet edebilecek kapasitededir.
Caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup, tüm bahçe alanı 1287 metrekaredir. Bahçede çeşitli ağaçlandırma ve çiçeklik alanlar tanzim edilmiştir. Ayrıca 115 metrekarelik alan üzerinde Okuma Odası, gasilhane ve tuvaletler bulunmaktadır. Bunun yanında kubbeli bir şadırvan da camimizde mevcuttur. Cami çift şerefeli minaresi, deniz manzarası ve yerleşim alanı olarak Çanakkale’mizin güzide camilerindendir. İç kısmının döşemesi tahta olup, değişik desen ve renklerde halılarda döşelidir. Caminin mimarı Aziz Mimaroğlu olduğu ilk kalfası Bayramiçli meşhur Camii ustası merhum Yahya Usta olduğu söylenmektedir. Camiinin minaresini ise Hüseyin Akif Terzioğlu yaptırmıştır. Minare ustası ise Minareci Cahit ustadır.
Caminin iç duvar kısımları lambiri kaplamalıdır. Ayrıca camide klima soğutma sistemi bulunmaktadır.
Bugün kü ziyaretimizin de sonuna geldik… Yarın başka bir Camimizdeyiz…
Şimdilik hoşça, sevgiyle, sağlıcakla ve takipte kalınız….