Çanakkale büyükşehir statüsünde olamadığı için büyükşehir belediye meclisi teşekkül ettirilmemiştir. Ancak Çanakkale büyükşehir olmayan diğer illerden çok küçük bir nüans farkı ile İl Özel İdaresi Kanununa göre yönetilmektedir.
Çanakkale İl Özel İdaresi, Lozan Antlaşmasına göre, ada vasfında olan iki ilçesi Bozcaada ve Gökçeada’nın yönetimi biraz farklılık arz ediyor. Bu nedenle de bu iki ilçeden İl Genel Meclisi üyesi seçmiyor.
Çanakkale Merkez ve diğer dokuz ilçe, nüfus oranlarına göre seçilen İl Genel Meclisi üyelerinden teşekkül ediyor ve kendi üyeleri arasından iki yıl süre ile görev yapmak üzere İl Genel Meclisi Başkanı seçiliyor.
Çanakkale Belediye Başkanlığı uzun yıllar CHP seçilmesine rağmen, İl Genel Meclisinde genellikle çoğunluk iktidarda veya bugün Cumhur diye isimlendirilen ittifakta oluyordu. Bu seçimlerde çoğunluk ilk defa İl Genel Meclisinde CHP’ye geçti.
Bunun doğal sonucu olarakta İl Genel Meclisi Başkanı CHP’den genç bir siyasetçi olan Sadık Göğüsgeren seçildi.
Yeni seçilen Başkanın babası da kendisi gibi eskiden İl genel Meclisi üyesi olarak görev yapmıştı. Fikirlerimiz farklı olsa da her zaman saygı ve sevgi sınırlarında dost canlısı İl Genel Meclisi Başkanının babası Muammer Göğüsgeren’ in kulaklarını çınlatmamak, hayırla yad etmemek çok büyük haksızlık olur. Bu arada İl Genel Meclis Başkanlığını Bayramiç’in almasında çok büyük emekleri olan Sururi Başkanı da unutmak gerekir...
Babasının yolundan yürüyen Sadık Göğüsgeren, iğneli fıçı olan İl Genel Meclis Başkanlığını şimdiye kadar ek yerini hiç belli etmeden başarılı bir şekilde yürüttü. Ancak son toplantıda, Gelibolu’da ki RES ile ilgili bir çatlak ortaya çıktı gibi. Bununun aşılıp aşılamayacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz...
İl Özel İdaresi Kanuna göre, Merkezde Valinin veya Yardımcısının İlçeler de Kaymakamın Başkanlığında İl Genel Meclisi üyelerinden ve Köy muhtarlarından müteşekkil Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclisi, Meclisin seçeceği İl Genel Meclisi Üyeleri arasından iki üye Köy Muhtarlarından da iki üye olmak üzere yapılacak seçimi ile kazanan dört üye ve Vali/ Kaymakamın Başkanı olduğu beş kişilik Birlik Encümeni oluşturuldu.
İlk bakışta karışık gibi görünse de uygulama Çanakkale ve ilçelerinde herhangi bir sıkıntı olmadan tabana kadar yayılan seçilmiş üyelerden oluşan hizmet silsilesi ile çok güzel hizmetler yapıldı.
Ancak, İl Genel Meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran CHP, ilçelerde yapılan Birlik Encümen seçimleri Cumhur İttifakına kaybettiği yerlerde küçük küçük hizmette aksatmalar ve sorunlar yaşanmaya başladı.
Eski bir Özel İdareci olarak gözlemlediğim, ama taraf olmamak için isim bazında uzak durmaya çalıştığım yerel siyasetteki yaşanan aksamaları halkta şikâyet mahiyetinde dillendirmeye başlayınca kayıtsız kalamadım.
Hizmetteki aksamaların ilk işaret fişeği, Çan ilçesinden Karakoca Köyüne giden bir basın mensubunun arabasının tekerleği çukura düşüp parçalanınca siyasi rekabet ile birlikte tatlı bir tartışma uç gösterdi. CHP’den seçilmiş belediye başkanı belediye imkânları ile yolu yamadı.
Her zaman iki ilçe arasında tatlı bir rekabet olan Çanlılar komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş kabilinden kendi siyasetçilerine Biga’nın yollarını örnek göstermeye başladılar.
Ancak Bigalı CHP’li bir İl Genel Meclis üyesinin Biga’nın asfalt yama ödeneğine onay vermediği için Biga yolları içinde tehlike çanları çalmaya ve memnuniyetsizlik kulaktan kulağa fısıltı halinde yayılmaya başladı.
Şayet en kısa zamanda bu hatadan dönülmez ise, uzun bir köy yol ağına ve araç trafiğine sahip Biga’da, Çan Karakoca yolunda gördüğümüz manzaralar ile karşılaşmamız yakındır.
Şimdilik bu kadar yetsin. Hizmetlerin aksadığını gördüğümüz veya duyduğumuz zaman, artık dost düşman Zülfi yâre dokunduracağız. Çünkü yerel siyasete isim bazında uzak kalalım dedikçe üstümüze bolca siyaset boca ediliyor.
Öyleyse böyle... Bu sadece bir girişti... Bundan sonra ismen çağıracağız... Kızmaca, darılmaca ve küsmece yok...