Dünya Barış Gününün hikâyesi nedir?
Merhaba değerli okurlarım, sevgili çocuklar, ebeveynler ve büyükler. Dünya da barış ve Türkiye’de barış içinde bir yaşam olmasını istiyoruz. Lakin barış olması için savaşların olması gerekmemelidir.
Dünya barış günün olduğu gün bir farkındalık günüdür. Farkındalık gününde görsel paylaşımlar dışında etkinlik ve aktivitelerin olduğu barışın temsil edildiği oyunlar, danslar ve barış şarkıları ile “Dünya Barış gününe “ daha çok dikkat çekmeliyiz. Dünyada sürekli barışın sürdürülebilmesi için toplumların, devletlerin bu konuya daha duyarlı olması gerekmektedir.
İnsanların ve devletlerin çıkar ilişkileri yüzünden çıkan savaşlarda en çok zararı çocuklar görmekteler.
Ebeveynlerin, aile içi çatışmalarında, kavgalarında yine çocuklar en çok zarar gören ve şiddete maruz kalandır. Düşündüğümüzde en çok değer verdiğimiz çocuklara biz ebeveynler, büyükler zarar veriyoruz.
Barış önce ailede başlar ve öğrenilir. Okullarda barış öğretilmeye ve pekiştirilmeye devam eder.
Araştırdığım da gördüğüm durumlar beni çok üzdü. Çocuk suç oranlarının yükselmesi, çok sayıda çocuğun şiddete maruz kalması.
Biz bu çocuklara barışı nasıl öğreteceğiz?
Büyükler barışı içinde yaşamayı değil savaşmayı öğretiyor.
UNICEF: Şiddet ile disiplin, cinsel istismar ve cinayetler tüm dünyada milyonlarca çocuğun peşini bırakmıyor
Sarsıcı veriler içeren son rapora göre evlerde, okullarda ve topluluklarda kimi henüz sadece bir yaşında olan çocuklara yönelik şiddet son zamanlarda oldukça yaygın durumda olmaya başladı.
Dünya barış günü nasıl ve neden ilan edilmiş?
Dünya Barış Günü 1 Eylül mü 21 Eylül mü?
1 Eylül, Dünya Barış Günü olarak 1981 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildi, ilkez 1982 de kutlandı.
1 Eylül Dünya Barış günü, Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'nı başlattığı tarihi unutmamak ve barışın önemini hatırlamak için ilan edildi.
Ancak bu tarih, 7 Eylül 2001 tarihli Birleşmiş Milletler Kararı ile 21 Eylül olarak kabul edilmiştir.
Birleşmiş Milletler, Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor.
Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazındı.
Barış talebinin, medeni ve siyasi haklarla (yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü vb.) olduğu kadar; ekonomik, sosyal ve kültürel haklar (çalışma hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, dil hakları) ile de ilişkisi bulunmaktadır. Bu metinlerde İHD’nin de benimseyip paylaştığı temel yaklaşım, barışın insan hakları ve özgürlüklere dayalı oluşudur. İnsanlar arasındaki her türden eşitsizlikler, hakların ve özgürlüklerin tanınmayışı, savaşların ve çatışmaların temel sebebidir. O nedenle, İHD olarak her şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz.
Türkiye etnik, dilsel, dinsel ve kültürel özellikleri bakımından çoğulcu bir dokuya sahiptir. Çoğulculuk, İHD’nin pek çok kez vurguladığı ve yansıttığı, “herkes farklı, herkes eşit” sloganında ifadesini bulur.
Peki, biz geleceğimiz için, çocuklarımızın barış içinde yaşayabilecekleri bir yaşam alanı bırakmaya çalışıyor muyuz?
Yüzyılda sıcak savaşların hala sürdüğü bir dönemde yaşıyoruz. En yakınımızda Irak, Suriye, Afganistan gibi ülkelerden süren savaşlar bizim ülkemizi de etkiliyor.
Suriye’den ve Afganistan’dan ülkemize gelen göçler, nüfus artışına ve suç oranlarının artmasına neden oldu.
Biz büyükler ebeveynler çocuklarımızı şiddetten korumak için oyuncak silah almıyoruz. Şiddet içerikli oyunlar oynamasına izin vermiyoruz. Lakin çevresinde olumsuz şiddet içerikli olaylar içinde kalabiliyorlar.
Çocuklarımızı barış içinde ve şiddetten uzak tutmak için, öncelikle şiddet ve silah, yaralamaya sebep veren şeylerin zararlarından bahsetmek önemlidir.
Çocuklarımıza savaşın ne olduğunu ve barışın ne olduğunu anlatmamız gereklidir.
Savaş nedir?
Devletlerin, aralarındaki ekonomik ve siyasal anlaşmazlıklar vb. nedeniyle, siyasal ilişkilerini keserek, birbirlerine karşı ordularıyla giriştikleri silahlı eylem.
Bir ülkede, siyasal toplulukların ya da toplumsal sınıfların, yönetimi ele geçirmek için giriştikleri silahlı eylem, iç savaş.
Barış nedir?
Barış kelimesi genel anlamda düşmanlığın olmaması anlamında kabul görülür. Başka bir anlatımla kötülükten, kavgalardan, savaşlardan kurtuluş, uyum, birlik, bütünlük, sükunet, sessizlik, huzur içinde yaşamak olarak da tanımlanabilir.
Barış halk arasında hoş geldiniz olarak da karşılanabilir. Barış kelimesi duygusal bir durum içinde kullanılabilir. Bir insanın kendisiyle barışık olması, kendi içinde bir denge, sakinlik, huzur içinde olması buna örnek gösterilebilir.
Irk, din, dil, fikir ve sınıf farklılıklarımızın gerçek zenginliğimiz olduğunu unutmadan saygı, sevgi, anlayış ve hoşgörü içinde bir gelecek adına 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun…
Barış içinde yaşamanın değeri savaşlar yaşanınca anlaşılmasın.
Yurtta sulh, Cihanda sulh. / Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK
Kaynaklar: https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/dunya-baris-gunu-nasil-ortaya-cikti-dunya-baris-gunu-1-eylul-mu-21-eylul-mu,Q0JZ0VrLQUu5tiO6PZI9UA/EA7P-mp6dES205aLAqCd2w
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/1-eylul-dunya-baris-gunu-neden-kutlaniyor-dunya-baris-gunu-mesajlari-5310726/?utm_source=dahafazla_haber&utm_medium=free&utm_campaign=dahafazlahaber
https://www.ihd.org.tr/insan-haklari-ve-demokrasi-icin-barisi-insa-etmeliyiz/