1844'te İstanbul'da doğan Ahmet Mithat Efendi, küçük yaşlarda abisinin yanında çalışmaya başlamıştır. Çalışkanlığı ile abisinin gözüne giren Ahmet Mithat Efendi, özel dersler alarak Fransıca'sını ilerletmiştir. Aldığı özel derslerin sayesinde Sofya'da çevirmenlik yapmıştır.
Gazete başyazarlık yapan Mithat Efendi,matbaa ve gazetelerin müdürlüğünü yapmıştır. lk kitabı olan Hece-i Evvel adlı ders kitabını burada yazmıştır.
Abisi ölünce İstanbul'a dönmüş, tahtakale'deki evinin altına matbaa kurarak kendi kitaplarını basmaya başlamıştır. Aynı zaman da gazeteye yazılar yazmayı ihmal etmemiştir.
Dönemin önemli isimlerinden olan Namık Kemal ile tanışmıştır. Devir ve Bedir isimli iki gazete çıkarmışlardır. Gazeteler kapatılınca dergi çıakramya karar vermişler ancak Namık Kemal'in yazdığı yazılardan dolayı Namık Kemal sürgüne gönderilmiştir. Devletin resmi gazetesi ve devletin basımevi müdürlüğüne atanmıştır.
Ahmet Mithat Efendi yazdıklarında ders verme amacı taşımaktadır. Eserlerinin sonunda genellikle bir "kıssadan hisse" çıkarma özelliği vardır. Bazı eserlerinde olağanüstü tiplere de yer vermiştir. Dönemin yazıları arasında Esaret adlı eserinde kölelik konusu ilk defa ele alınmıştır.
Mithat Efendi'nin eserlerinde iyilerin mutluluğa kavuşması kötülerin cezalandırılmasını ele almıştır. Toplumcu edebiyat anlayışı her zaman ön pland olmuştur.
Tercüman-ı Hakikat kurucusu olduğu en önemli gazetesidir.