1943'te Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girdi. 1946'da siyasi olaylardn iki ay tutuklu kaldı. Tutuklanmasının sonucu akademik kaydı silindi.
Askeri yaşantısında aldığı disiplinsizlik sonucu 5 yılda askerliğini anca tamamlamıştır. Askerlik bittikten sonra 1952 yılında üç buçuk ay Yıldız Bahçeler Müdürlüğünde babası ile birlikte ve babasının işinde çalışmıştır. Metin Eloğlu,üç kez evlenmiş ama üç evliliğinde de dikiş tutturamamıştır.Özellikle ikinci eşi Nur’dan ayrıldıktan sonra sıkıntılı ve mutsuz bir hayat sürüklenmiş, kısa bir süre sonra Bursa’da genç bir kızla evlenmişse de çok geçmeden ondan da ayrılmıştır.
Servet-i fünun da ilk öyküsünü yayınlanmıştır. İzmir de basılan dergide ilk şiiri yayınlanmıştır.
Sanat şenliğinde birincilik ödüllerine layık görülen Eloğlu, eleştiri yazılarını da kaleme almıştır. endine özgü bir dil ve mizah anlayışıyla oluşturduğu yaşamda karşılaşılan bozuk, dengesizlik, düzensizlik konularını acımasızca eleştiren, taşlayan şaşırtıcı şiirler yazdı.
Eloğlu'nun ilk kitabı, Orhan Veli'nin 'Şoförün Karısı', 'Dedikodu' ve 'Tahattur', 'Altın Dişlim', gibi yayınları vardır. Eserlerinde Nazım Hikmet ten yararlanmıştır. İlk kitabında kenar mahallesi dilini çok ince ve güzel bir dille özgünlüğünü yansıtmıştır. Eloğlu kendi dönemi ve gelecek dönemlerde çoğu kitleyi etkilemiş bir yazardır. Ülkemizde resim ve yazar alanında adından söz ettiren değerli bir sanatçıdır. Metin Eloğlunun Dizin adlı eseri 1972 Türk Dil Kurumundan ödül kazanmıştır.
Sanatçının aldığı ödüller ;
1972 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü
1967 DYO Sergisi (Resim dalında birincilik Ödülü)
1976 Yarımca Sanat Şenliği (Resim dalında birincilik Ödülü)