SON DAKİKA
Hava Durumu

Geçmişten Günümüze 04.01.2020

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2020 09:25

 

Diyarbakır da doğmuştur. Daha küçük yaştan itibaren Nâmık Kemal ve Abdülhak Hâmid’in Tarhan eserlerini okumuştur. Güzel ve başarılı bir eğitim hayatı olan Nazif, ilim sohbetlerine, katılarak kendini hep geliştirmiştir. Süleyman Nazif, küçük yaşlardan itibaren özel eğitim alarak yetişmiştir. Arapça ve Farsça'nın öğrenmenin yanı sıra Fransızcayı da öğrenmiştir.  Memurluk görevlerinde bulunduktan sonra "Vilayet" gazetesinde başyazarlık yapmıştır.   toplumsal konuları kalemine  işlemiş, “toplum için sanat” anlayışını benimsemiştir. Şiire Olan ilgisi artan Nazif, Malta’da sürgündeyken yazdığı “vatan” konulu şiirleriyle edebiyat dünyasında adını duyurmuştur.

Toplumsal konuları ele alan ve toplumu benimseyen Nazif,  şiirlerinde Namık Kemal’i örnek almışve  toplumcu anlayışını sürdürmüştür.

Devletin, milletin uğradığı felaketlere ve haksızlıklara isyan etmiş ve kalemine sürekli  vatan ve millet sevgisiyle yüklü eserlerini ele almıştır. Bu dönemdeki eserlerinde vatan, özgürlük ve adalet temalarını işleyen sanatçı, konuşmaları ve yazıları yüzünden Malta’ya sürgüne gönderilmiştir.

 

CENK TÜRKÜSÜ

  

Gözde tüter dumanları
Bak Şıpka'nın balkanları
Hâlâ sızar al kanları
Ayrılmıştık otuz sene  

İşte Şıpka geldik gene
Pilevne'den bir ses geldi
O ses yüreğimi deldi
Ah o günler ne güzeldi
Ayrı düştük otuz sene
Şanlı meydan geldik gene
Yolumuzu bağlamasın
Dalgaların ağlamasın
Ağlar gibi çağlamasın
Görüşmedik otuz sene
İşte Tuna geldik gene

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.