Mevsim geçişlerini hiç sevmem diyebilirim. Bana bi mevsimi geride bırakmak hem üzücü hemde yorucu geliyor. Mevsim geçişlerinde fiziksel sağlığımız kadar mental sağlığımızda etkileniyor. Mevsim geçişlerinde hava sıcaklığının ve günışığı seviyesinin sürekli değişkenlik göstermesi ruh sağlığını da olumsuz etkiler ve bu etki kişiden kişiye farklı düzeyde olabilir. Sonbaharın gelmesiyle doğa yazdan gelen canlılığını terk etmeye başlar, gündüzler kısalmaya ve güneş ışığı azalmaya başlar. Güneş ışığının azalması sonucunda mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin salgılanması azalırken melatonin salgısında artış olur. Melatonin havanın kararmasıyla birlikte salgılanmaya başlar ve uykuyu arttırır. Serotonin azalması ise halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, isteksizlik gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu durum kış depresyonu da denilen mevsimsel depresyon bozukluğa yol açabilir. Depresyona yatkın olan bireyler bu dönemden daha çok etkilenebilir. Toplumda bahar yorgunluğu olarak bilenen bazı olumsuz değişimlerin de aslında depresyonun belirtileri olabileceği unutulmamalıdır. Güneşe çıkmak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur.
Yetersiz güneş ışığı beyinde kimyasal maddelerin düzeylerini ve dağılımlarını bozabildiğinden bazı bireyler depresyona daha açık hale gelir. Bunun için güneş ışığında özellikle sabahları yarım saat kadar oturmak, mevsimsel geçişlerdeki depresyonu ve halsizliği önler. Güneşli havalarda dışarıda vakit geçirmek mevsimsel depresyonu hafifletmede etkilidir. Biz farkında olsak ya da olmasak da hava durumunda yaşanan değişiklikler bizi fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebiliyor. Sonbahar ve kış aylarında yaşadığınız halsizliğin ya da ilkbahar aylarında yaşadığınız alerjik sağlık sorunlarının nedeni mevsim geçişleri ve dolayısıyla hava durumu değişiklikleri olabilir.
Mevsim geçişleri hepimizi ister istemez etikliyor ve bazen depresyona girdiğimizi bile anlayamayabiliyoruz. Bunlardan korunmam tabi ki yolları vardır birazdan bundan bahsetmek isterim. Gün ışığından daha fazla yararlanma, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli uyku, fiziksel egzersiz ve sosyal ilişkilere zaman ayırmak mevsimsel depresyondan korunmada önemli rol oynamaktadır. Ayrıca bir uzman eşliğinde sağlıklı düşünce biçimleri kazanmak ve düşünce kalıplarını işlevsel şekilde değiştirmek oldukça etkilidir. Aslınsa yine sağlıklı bir yaşama dömüşüyor diyebilirim. Sağlıklı bir yaşamda depresyondan uzak kalmak mümkün. Bunun önüne geçebilmek adına kendizi bedenizi sağlıklı tutun ki mevsim geçişlerinde mental sağlığınızda oldukça yerinde olsun. Sağlıkla kalın..