SON DAKİKA
Hava Durumu

Sebzelerle Aranız Nasıl?

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2023 10:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2023 10:29

Sebze tüketmeyi seviyor musunuz? Gelin sebzelere birlikte daha yakından bakalım. Artan kanıtlar, bitki bazlı gıdaların artan tüketimi ile sağlıklı beslenme stratejisinin kalp hastalığı, kanser, inme, diyabet, Alzheimer hastalığı, katarakt ve yaşa bağlı işlev düşüşü gibi kronik hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynadığını göstermektedir.  Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm kanser ölümlerinin üçte birinin diyet değişikliği yoluyla önlenebileceği tahmin edilmektedir. Bu, meyve ve sebze tüketiminin arttırılması ve et ve bitkisel gıdaların daha dengeli alımı gibi beslenme kalıpları ve yaşam tarzındaki değişikliklerin, kronik hastalık insidansını azaltmak için pratik ve etkili bir strateji olduğunu göstermektedir.

Meyveler, sebzeler ve diğer bitki bazlı gıdalar, kronik hastalıkların gelişme riskini azaltmak için temel beslenmenin ötesinde arzu edilen sağlık yararları sağlayabilen biyoaktif fitokimyasallar açısından zengindir. Fitokimyasallar, büyük kronik hastalık riskini azalttığı öne sürülen meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve diğer bitkisel gıdalarda bulunan biyoaktif bitki bileşikleridir. Meyvelerde, sebzelerde, kepekli tahıllarda, baklagillerde ve kabuklu yemişlerde 5000'den fazla bireysel diyet fitokimyasalı tanımlanmıştır, ancak bunların büyük bir yüzdesi hala bilinmemektedir. 

Bitkilerdeki işlevlerine ek olarak, diyetimizdeki fenolik bileşikler kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Meyve ve sebzeler, diyet fenoliklerinin iyi kaynaklarıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın tüketilen 25 meyveyi içeren bir çalışmada, yaban mersini ve böğürtlen en yüksek toplam fenolik içeriğe sahipken, bunu sırasıyla nar, kızılcık, yaban mersini, erik, ahududu, çilek, kırmızı üzüm ve elma izlemiştir. Fenolik içerik sırasına göre kalan meyveler armut, ananas, şeftali, greyfurt, nektarin, mango, kivi, portakal, muz, limon, avokado, kavun, bal özü ve karpuzdur.  Amerika Birleşik Devletleri'nde tüketilen 27 yaygın sebze arasında en yüksek fenolik içeriğe sahip olan ıspanak, fenolik içerik sırasına göre kırmızı biber, pancar, brokoli, Brüksel lahanası, patlıcan, kuşkonmaz ve yeşil biberdir. Geri kalan sebzelerin fenolik içeriklerine göre sırasıyla sarı soğan, karnabahar, lahana, turp, kırmızı biber, mantar, tatlı patates, havuç, mısır, patates, kabak, beyaz soğan, bezelye, domates, yeşil fasulye, kereviz, marul, marul ve salatalık.

Biyoaktif bileşikler, meyvelerden sebzelere ve tahıllara kadar bileşim ve oran bakımından büyük farklılıklar gösterdiğinden ve genellikle birbirini tamamlayıcı mekanizmalara sahip olduğundan, en büyük sağlık faydalarını elde etmek için, kişinin günlük olarak çok çeşitli bitki bazlı gıdaları tüketmesini öneriyoruz. Sağlıklı günler dilerim.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.