Sebzeleri Çok Uzun Süre Pişirmeyin: Sebzelerinizi pişirirken birkaç kez tencerenin kapağı açarak uçucu asitlerin ortamdan uzaklaşmasını sağlayın. Rengini kaybetmemesi için sebzelerinizi çok uzun süre pişirmeyin.
Sebzelerinizi Önce Yıkayın, Sonra Doğrayın: Meyve ve sebzelere mikroorganizma bulaşını engellemek ve vitamin kaybını önlemek için önce yıkayın. Doğrama işlemini mutlaka yıkadıktan sonra yapın.
Etlerinizi Marine Edin: Kırmızı etleri pişirmeden önce sirkeli veya limonlu su gibi asidik ortamda zeytinyağı ve çok az tuz ile marine edin. Bu marinasyon, etlerin kızartma, mangal ve yüksek ısıda fırında pişirmeyle oluşan kanser oluşumuna neden olabilen heterosiklik aminler dediğimiz kimyasal bileşenleri %90 azaltır.
Zeytinyağını Koyu Renkli Kaplarda Muhafaza Edin: Zeytinyağınızı mutlaka ışık geçirmeyen koyu renkli cam şişelerde muhafaza edin. Zeytinyağı ısı, ışık ve havaya maruz kalınca oksitlenir ve besleyiciliği azalır. Yağınızı serin ve ağzı açık olmayan bir kapta saklayın.
Tavuğu Yıkamayın: Kan ve mikroorganizmalardan arındırmak için tavukları pişirmeden önce yıkmak doğru değildir. İngiltere Gıda Standartları Kurumu, tavuğu pişirmeden önce yıkamanın kampilobakter adlı bakterinin ellere, mutfak tezgahına, kaplara ve giysilere bulaşma riskini arttırdığı konusunda uyarıyor.
Yumurtayı Yıkamayın: Yumurtayı yıkadığınız zaman yumurtanın dışındaki bakteriler, kabuktaki gözeneklerden içeri girer ve sağlık için risk oluşturur. Yumurtayı hiç yıkamadan buzdolabına koyun, yumurtayı kullanmadan hemen önce yıkayın.
Dondurulmuş Yiyecekleri Çözdürdükten Sonra Tekrar Dondurmayın: Dondurulmuş besinleri, özellikle etleri, buzu çözüldükten sonra yeniden dondurmayın. Çözdürülmüş besinleri bekletmeden pişirin. Çözdürme işlemini oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerde yapmayın.
Küflenmiş Yiyeceklerin Küfünü Alıp Kalanı Tüketmeyin: Küf yüzeyden aşağıya yayılır. Yiyeceklerin kıvamı da küflü bölgelerin tamamen temizlenmesini neredeyse imkansız hale getirir. Özellikle reçellerde küf, zehirli bir madde olan mikotoksinlerin gelişimine neden olabildiğinden küflenmiş reçelleri asla tüketmemeniz gerekir.
Mikrodalga Kullanımını Azaltın: Yapılan çalışmalarda mikrodalga kullanımının geleneksel ısıtma yöntemlerine göre gıdalarda kansere neden olabilen akrilamid içeriğini yükselttiği görülmüştür. Bu nedenle mikrodalga kullanımını minimuma indirmeye çalışın.