Ramazan ayının gelmesiyle kilo alma kaygısı da beraberinde geliyor. Aslında bu durum sanıldığı kadar karmaşık değil. Sahur, iftar ve ara öğün şeklinde öğünlerinizi oluşturarak gün içinde almanız gereken besin ögelerini tamamladığınızda bu ayı kilo almadan, hatta belki de kilo vererek tamamlamanız mümkün. Fakat bu noktada dikkatli olmanızı da öneririm. Eğer Ramazan ayını aynı zamanda kilo vermek içinde bir fırsat olarak değerlendirecekseniz, yeterli beslendiğinizden emin olmanız çok önemli. Almanız gerekenden çok düşük enerji ve besin ögesiyle beslenirseniz uzun vadede metabolizmanız yavaşlayabilir ve ilk zamanlar kilo kaybediyor gibi görünseniz de sonrasında verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alabilirsiniz.
Öncelikle sağlıklı beslenme açısından günlük en az 2 ana öğün, oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple tek öğün yani yalnızca iftar öğünüyle beslenmeyi alışkanlık haline getirmemeliyiz. Tek öğün beslenme, tansiyon ve kan şekeri dalgalanmalarına, mide ve bağırsak sorunlarına neden olmaktadır. Sahur, iftar ve bir ara öğün ile öğünlerimizi bölerek bu tür sorunları engelleyebilir, uzun süren açlık sonrası iştah kontrolümüzü sağlayabiliriz. Öğün sayısının 2 öğünün altında olması tüm besin öğeleri açısından yetersizliğe de sebep olabilmektedir. Yetersiz beslenme metabolizmayı bozan ve hızını düşüren bir durumdur. Sahur öğünü ile açlık sürenizi kısaltıp yeterli ve dengeli beslenerek metabolizma sağlığınızı korumaya katkıda bulunabilirsiniz.
Ramazan ayında en çok aldığım sorulardan birisi de iftardan sonra gelen tatlı krizi ile ilgili oluyor. Uzun süre aç kalmanıza bağlı olarak yemekten sonra gelen tatlı isteği ile baş etmek aslında hiç de zor değil. Eğer tatlı ile aranız iyiyse, kan şekerinizin de düşmesine bağlı olarak tatlı isteğiniz daha da artıyor olabilir. İftardan hemen sonra tatlıyı yemek burada yapmamanız gereken en önemli noktalardan. Elbette Ramazanda tatlı yasak demeyeceğim. Konu Ramazan ve tatlı olunca elbette akla şerbetli tatlılar geliyor. Şerbetli tatlıların genellikle kalorisi yüksek, besin değeri düşüktür ve vücuda ihtiyacından fazla kalori verirler. Eğer gün boyu hareketsiz kalıyorsanız bir de bu tabloya ağır bir tatlı eklenince vücut fazladan gelen bu kaloriyi yakamaz ve yağ olarak depolamaya başlar. Şerbetli hamur tatlıları yerine sağlıklı alternatifleri tercih edin. İftardan 1.5-2 saat sonrasında tatlı tercihinizi meyve veya sütlü tatlıdan yana kullanabilirsiniz.
Haftaya ramazan ayında beslenme konusuna devam edeceğiz. Sağlıklı günler dilerim.