SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir Kahve Molası (02.02.2022)

Yazının Giriş Tarihi: 02.02.2022 08:50

Her gün milyarca insan güne zinde başlamak, sabahları uyanık kalmak ve gün ortasında enerjisini tazelemek için kahveye başvuruyor. Kahve; Afrika, Güney Amerika ve Güney Asya gibi tropik ülkelerde yetişen coffeaarabica, coffeacaneford gibi kahve ağaçlarının tohumlarından elde edilir. Dünya’da tüketilen kahvenin yarısından fazlası Brezilya’da üretilir.

Kahve tohumları kullanılmadan önce kavrulur. Kavurma esnasında kahve tohumundaki gazlar açığa çıkar, su kaybolur, tat veren aromatik esanslar oluşur. Ortaya çıkan bu öğeler kahveye kendi özelliğini kazandırır.

Kahve, kafein haricinde yaklaşık 400 kimyasal, eser miktarda antioksidan ve niasin içerir. Ayrıca mineral ve tanen içeriği de yüksektir. Gelelim keyifle tükettiğimiz kahvenin vücudumuza olan faydalarına…

Kavrulmuş kahve, bazıları potansiyel olarak terapötik antioksidan, anti-inflamatuar, antifibrotik veya antikanser etkileri olan 1000'den fazla biyoaktifbileşiğin karmaşık bir karışımıdır.

Kafein doğal bir uyarıcıdır. Bu etkisini aslında adenosin adlı nörotransmitteri bloke ederek gösterir. Normalde adenosin seviyeleri gün içinde artar, bu durum giderek yorulmamıza ve uyuklamaya neden olur. Kafein, beyindeki adenosin reseptörlerini aktive etmeden onlara bağlanarak uyanık kalmaya yardımcı olur.

Bir fincan kahvede bulunan kafein miktarının etkileri tüketiminden sonra 30-60 dakika içinde maksimum seviyelere ulaşır. Kandaki kafeinin yarılanma ömrü ise 1.5 ila 9.5 saat arasında değişebilir. Bu aşamada metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırabileceğini de hatırlatalım.

Aynı zamanda kahve mental fonksiyonları artırır ve zihinsel performansı olumlu yönde etkiler. Alzheimer, Parkinson, cilt kanseri ve tip 2 diyabet oluşum riskini azaltır. Erkeklerde prostat kanseri ve kadınlardan rahim kanseri görülme sıklığını azaltır.

Ancak tabii ki azı karar çoğu zarar. Bu nedenle tüketim sıklığı ve porsiyonuna değinmekte yarar var.Fazla kahve tüketimi kan basıncında ani yükselmelere, aritmi problemlerine, taşikardiye neden olabilir. Uyku düzensizliği ve duygu durum değişikliklerine yol açabilir. Çok fazla kahve tüketmek idrarla kalsiyum atımını artırır. Bu da kemik kalitesinde bozulmalara yol açabilir.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), günlük 400 mg kafein alımının güvenli olduğu kanısındadır. Bu miktar günde 3-4 fincan kahveye denktir. Bununla birlikte, tek seferde 500 mg kafein çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Tek seferde tükettiğiniz kafein miktarını doz başına 200 mg ile sınırlamanız oldukça önemli.

Sağlıklı günler dilerim.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.