SON DAKİKA
Hava Durumu

Bağırsak Düşmanı: Yüksek Şeker (23.02.2022)

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2022 08:33

Beslenme rutinimizden, uyku hijyenine, hareketsiz yaşam tarzından, stres-kaygı seviyemize kadar birçok etmen genel sağlığımızı olduğu kadar bağırsak sağlığımızı da etkiliyor. Özellikle yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlıkları göz ardı edilmemesi gereken kilit noktalardan sadece biri. Günümüzde artan paketli gıda tüketimi ile tükettiğimiz şeker oranı ne yazık ki yükselmiş durumda. Yüksek şeker ise bağırsağımızın en büyük düşmanlarının başında geliyor. Gelin yüksek şeker tüketiminin bağırsağımıza olan etkilerine göz atalım.

Aşırı ilave veya rafine şeker tüketmenin, sağlığınız için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ilk kez duymuyorsunuz. Beyaz şeker, esmer şeker, tatlandırıcılar, yüksek fruktozlu mısır şurubu… Rafine şeker, zamanla obeziteden kalp hastalığına ve diyabete kadar sayısız kronik hastalığa yol açabilmektedir. Gün içinde aldığınız toplam kalorinin en fazla %10’unun ilave şekerden gelmesi gerekmektedir.

Özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketiminin fazla olması, daha yüksek düzeyde iltihaplanma ile ilişkilendirilmektedir. Bu iltihap, bağırsakları tahriş ederek koruyucu tabakaya zarar verebilir ve floramızdaki iyi bakteri miktarını azaltabilir. Kalın bağırsağın iltihabi hastalıklarına kolit adı verilir. Kolit kolonu etkileyen bir hastalıktır. Beslenme planınızda şekere fazla miktarda yer veriyorsanız aslında bağırsaklarınıza zarar vererek kolit riskini artırıyorsunuz. Kolit, kalıcı ishal, karın ağrısı ve rektal kanamaya neden olabilir.

Diyetteki şeker oranı arttıkça inflamatuar bağırsak hastalık riski de artar. Bu aşamada mukus tabakasının zarar görmesinin bağırsak iltihabını başlatan anahtar nokta olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sizlere yapılan bir çalışmadan da bahsedeyim. Yedi gün boyunca diyetlerine şeker ilave edilen grupta bağırsak içindeki mikrobiyal popülasyonda önemli değişiklikler görülmüş. Akkermansia gibi mukus parçalayıcı enzimler ürettiği bilinen bakteriler daha fazla sayıda bulunurken, iyi bakteri olarak kabul edilen ve genellikle bağırsakta bulunan lactobacillus gibi bazı diğer bakteri türleri daha az miktarda bulunmuş.

Beslenme rutininizde şekeri azaltmak istiyorsanız, batı tarzı diyete veda edin. Akdeniz tipi beslenmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın.  Paketli gıdanın içeriğinde kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubundan uzak durmaya çalışın. Şekeri yerine, porsiyonuna ve sıklığına dikkat ederek taze veya kuru meyve tüketebilirsiniz. Sağlıkla kalın.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.