SON DAKİKA
Hava Durumu

Lev Tolstoy

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2022 09:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2022 09:56

Büyük Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy 1828 yılında Moskova’nın Tula vilayetinde dünyaya gelmiştir. Kont Tolstoy ve Prenses Mariya’nın 4. çocuğudur. 2 yaşında annesini 9 yaşında da babasını yitirmiştir.

Anne ve babasının olmaması yüzünden çocukluğunu halalarının yanında geçirdi. Çocukluk yıllarında Dickens, Pascal gibi büyük yazarları okudu.

Hukuk okurken öğrenimini yarıda bıraktı ve yaşadığı çiftliğe geri döndü. 3 yıl sonra Rus ordusuna yazıldı. Astsubay olarak topçu bataryalarında görevlendirildi.

Bu dönemde sağlığı bozuldu ve yazmaya verdi. Çocukluk Öyküsü isimli öyküsü beğenildi ve Çağdaş dergisinde yayınlandı. Bu dönemde eleştirmenler öyküyü beğendi ve edebiyat alanına ilk adımı atmış oldu.

Savaşın içinde yer alan ve buradan kurtulmaya can atan Tolstoy için savaşın en iyi yanı Sivastopol birikimlerini aktaracağı bir kitap olacaktı.

Savaştan sonra Petersburg’a gitti ve yazarlık mesleğinde karar kıldı. Birçok ülke gezme fırsatı buldu bir gezide iken Rusya’da kölelik kaldırıldı.

Dünyanın en önemli yazarı ve düşünürleri arasında yer alan Tolstoy, pek çok önemli eser bırakmış durumda. Özellikle bu eserlerin içerisinde yer alan bazı anlamlı sözler, hayata dair çok önemli etkiler oluşturmaktadır.

Türk edebiyatının Tolstoy'la tanışması on dokuzuncu yüzyılın sonundadır. Yeni harflere gelinceye kadar epeyce bir kitabı yayımlanır. Bunlardan bilinebilen ilk kitap Madam Gülnar'ın çevirdiği "Familya Saadeti" adlı eseridir. 1891 tarihini taşıyan bu yapıtın aynı çevirmenle yeni harflerle basımı yapılmamıştır. Ancak M.E. Gözlü tarafından 1977 yılında Aile Mutluluğu adıyla yeniden yayımlanmıştır. Öte yandan Tolstoy'un edebiyata getirdiği iç gerçek, Peyami Safa'dan Ahmet Hamdi Tanpınar'a, Yusuf Atılgan'dan Oğuz Atay'a birçok romancımızı etkilemiştir.

 "Amaçsız sanat olmaz, sanatın başlıca amacı da insanlar arasındaki ilişkilerin düzenlenmesine yardım etmektir. Bu ilişkilerin düzelmesine kesinlikle yardım etmeyen bir şey varsa o da savaştır. Sonucu raslantıya dayandığı için savaş insanlık dışı, insan yaradılışına aykırı bir şeydir." der. Çağının en büyük romancısı olan Tolstoy, J.J. Rousseau gibi, insanların ahlakını bozan sanata düşmandı. Zorbalığa ve büyük mülkiyete karşıydı. Mülkiyet konusunda ailesiyle arası açıldı. Bunun için varını yoğunu köylülere dağıtırken, eserlerinin telif ücretinin dagıtılmasına sıra geldiğinde karısı buna engel olmuştur.

Türkçede de Yayımlanan Başlıca Eserleri

Acıklı Bir Sergüzeşt (Ahmed Salahaddin, tarihsiz);

Adem-i Müsavat (Ali Fuat, 1343/ 1924);

Anna Karenina (Raif Necdet Kestelli- Sadık Naci, 4 cilt 1328/ 1910);

Hacı Murat (Y.R., 1329/ 1911);

Çocukluk (Rana Çakıröz, 1945);

Gençlik (R. Çakıröz-Cengiz Ekinci, 1947);

Çocukluk ve Gençlik Yılları (A. Ekeş, 1970);

Familya Saadeti (Madam Gülnar, 1309/1891);

Kazaklar (A.K. Akyüz, 1937);

Sivastopol 1855 (Esat Nermi, 1966 );

Savaş ve Barış

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.