SON DAKİKA
Hava Durumu

Sürdürülebilir yaşam? (04.09.2021)

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2021 10:36

Sürdürülebilirlik kavramı her geçen gün sıklıkla duyduğumuz kelimeler kategorisine giriyor. Pek yakın zamanda ilk sıraya oturacak ve bir daha da yerini hiçbir kelimeye bırakmayacağa da benziyor.

Sürdürülebilirlik kavramını konuşurken de o kadar farklı ses çıkıyor ki. Gülmeye değer.

Sürdürülebilirlik kavramı, bir projenin devamlılığı ve sürekliliği olarak algılanıyor ve doğanın, yaşamın devamlılığı ile ilintisi hiç düşünülmüyor. Bağdaştırılmıyor.

Sürdürülebilirlik kavramını iyi anlamak ve bunu gerçekleştirmek ise yarının dünyası için oldukça önemli.

Yarının dünyasında sürdürülebilirlik kavramı en çok konuşulan tek kelime olacak. Eğer ki sürdürülebilirlik amacına ulaşmazsa da ‘Neden sürdüremedik’ sorusu en çok duyduğumuz ve konuştuğumuz soru olacak.

Sürdürebilirlik kavramını zaman zaman anlatmayı deneyerek sürdürülebilirlik için bir adım atmaya çalışalım.

Amacı gelecek nesillere her açıdan yaşanabilir bir dünya bırakmak olan sürdürülebilir yaklaşım kendini yenileyebilen bir çevre, refaha dayanan sosyal koşullar ve toplum ve çevre temelli ekonomik sistem bütünsel bir bakış açısıdır diye özetleyelim.

Birçok tanımı olan sürdürülebilirlik ile ilgili olarak ise çok fazla sayıda tanım yapılmıştır. Tanımlamalarda basamaklar çeşitlemeler kümelerle dert anlatılması hedeflenmiştir. Net ve basit bir tanımının olmaması da sürdürülebilir yaşama bakış açılarıyla ilintili olabilir.

Kendi sürdürülebilirlik düşüncemizle, özelden genele, evrensele doğru bir yönelelim.

***

Sürdürülebilirlik yaşam için tek çalışması gereken kişi midir? Toplumun nasıl bir etkisi vardır? Doğaya insanlar bireysel yaşamında mı daha çok zarar verir yoksa küresel ölçekli yatırmalar, filtresi olmayan fabrikalar, denize atıklarını gönül rahatlığı ile atan firmalar mı?

Bireysel yaşamımızdaki değişiklikler, sürdürülebilirlik yaşamı ne ölçekte sağlar? Birey olarak gündelik alışkanlıklarımız doğaya nasıl bir fayda sağlar?

Termos ve suluk kullanmak, kağıt bardak ve şişeyi tüketmenin önüne geçersek ne kadar değişim gerçekleşir? Araştırmalara göre Türkiye’de yılda yaklaşık 2 milyar adet kağıt bardak tüketildiği düşünecek olursa sayının sıfıra yaklaşması; dünyanın ömrünü ne kadar uzatır?

2 milyar kağıt bardak üreten fabrikalar ne kadar doğaya zararlıdır?

Dünyanın döngüsüne kim ne kadar kısaltmakta ve kim geriye gidişi önlemektedir?

Bireysel yaşamımızda, gündelik zaman döngümüzde attığımız her adımın; doğaya, çevreye, mavi gezegene olumlu dönüşler sağladığı şüphe götürmez bir gerçektir. İkinci gerçek ise attığımız yeşil adımlar, çevremizdeki kimseleri de etkileyecek, alışkanlıklarını değiştirecek ve dünya döngüsüne katkı sunacaktır.

Olumlu alışkanlıkların değişimi kolay da olmayacaktır.

Hızlı tüketimin bir sonucu olarak karşımıza çıkan negatifliklerden biri de atık olarak sağlar oluşturur ve çantamızda su şişesi taşımak, suluk taşımak basit ama atılması gereken bir adım olarak karşımızda duruyor.

Bacaya filtre, çantaya suluk.

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.