Günlük yaşam içinde, rutinimizde yaşayıp giderken o kadar hata yapıyoruz o kadar hataya maruz kalıyoruz ki.
Söylemeden geçmeyelim.
Şiddeti sevmeyen insanlar dahi şiddeti yeniden doğuruyor. Yeniden var ediyor. Neyin şiddet olduğunun farkında bile olmuyor.
TDK’da şiddet kelimesi “Bir hareketin, bir gücün derecesi, yeğinlik, sertlik”, “Karşıt görüşte olanlara kaba kuvvet kullanma”, “Kaba güç” ve “Duygu veya davranışta aşırılık” olarak tanımlanıyor.
En kaba tabiri ile şiddet bir kişi veya gruba yönelik, zarar vere eylemi. Mağdurun bedensel bütünlüğüne, mallarına veya simgesel ve kültürel değerlerine zarar verecek şekilde gerçekleştirilen her türlü davranış.
Mala zarar verme, yakma gibi mala yönelik eylemler,
Cinayet, yaralama, dayak, tecavüz, rehin alma gibi kişiye yönelik fiziksel saldırılar,
Tehdit, küfür, ayrımcılık, hakaret gibi kişiyi duygusal baskı altına alan bireysel eylemlerin yanı sıra toplumsal koşullar ya da sistem tarafından uygulanan baskılar, savaş, terör ve işgaller şiddet örnekleri.
Günlük rutinde, yukarıda yer alan şiddet örneklerini yapmıyoruz diye düşünebilirsiniz.
Bazı davranışlar ise asla şiddet türü olarak görülmüyor çok da doğal karşılanıyor. Geçmişte gelenekleşmiş, doğallaşmış, doğallaştırılmış, kanıksatılmış her bir eylem zamanla toplumun yapısına oturarak ‘doğal davranış’ olarak görülüyor.
Bazı şiddetler fark edilmiyor yani.
Fark edildiğinde de kişiler tarafından, ‘bu da şiddet mi’ sözleri arasında kaybedilmeye çalışılıyor. Bunlardan biri de flört şiddeti.
Çoğu zaman istismar edilen kişinin yaşı ve duygusal tecrübesizliğinden dolayı fark edilmeyen bu nedenle de müdahale edilemeyen bir şiddet türü.
Flört şiddeti, flörtün yeni yeni başladığı 13-23 yaş döneminde romantik ilişkilerde yaşanan şiddete işaret ediyor. Yaş için bir sınırlama getirmek de pek doğru gelmiyor. 23-24 yaşlarından sonra da flört şiddetine kişi maruz kalmaya devam edebiliyor. Ki genellikle de böyle oluyor.
Bu dönemin en önemli özelliği; flört etmek “gizli”, ayıp”, “saklanması gereken” bir konu olarak görüldüğü için ilişkine dair bir başkası ile paylaşımda bulunmayan/bulunamayan genç şiddetle karşılaşsan bile hiç kimseyle konuşamıyor. Yaşadığı şeyin şiddet olduğunu da fark etmiyor.
Kanıksanmış ve doğal karşılanan bir şiddet türünün şiddet olduğunu anlamak, kabul etmek ve karşı çıkmak bu nedenle güçleşiyor. Şiddetin uyarı sinyallerini tanımak, şiddetin ipuçlarını fark etmek büyük önem taşıyor.
Halbuki, flört şiddeti, karşıdaki kişiye acı verici veya yaralayıcı, fiziksel veya psikolojik güç ve tehdit kullanımını içeren söz, mimik ve davranışların tümdür.
En çok maruz kalan yaş grubunun 14-24 yaş arası olması ilk tecrübelerin bu yaşlarda yaşanması ile ilişkilidir. Tecrübesizlik nedeniyle duygusal tecrübenin yetersizliği nedeniyle kişi istismar edilmeye çok açık halde oluyor.
Ve sağlıksız ilişkiler doğuyor…
(Yarın Devam Edecek… Flört Şiddetinden Nasıl Korunuruz?)