Köşe yazısının başlığından da anlaşılacağı üzerine; sevginin karanlık/kara yüzünü görmemiz gerekiyor. Aslında başlık kendi kendine tezat. Sevginin karanlık yüz olmamalı. Olamaz çünkü.
Seviyor ama…
Böyle yaptığına bakma, seviyor çünkü…
Sevdiğinden yapıyor…
Gibi bir yaklaşım kabul edilemez ve edilmemelidir.
Kadının zorbalığa ve şiddete uğramasının başka bir açısına, flört şiddetine bakmak gerekiyor. (TOG Genç Kadın Fonu, “Flört Şiddeti Broşürü” yayınladı mesela. Ya da Mor Çatı adı Sığınağı Vakfı konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili detayı açıklamaları bu iki alandan bulabilirsiniz)
Her şiddet türünden kaçınmanın, önleminin yolları değil ‘flört’ şiddetinden söz ettiğimizi hatırlatmakta fayda var. Yani buradan her şiddet türünü önleme gibi bir durum anlaşılmamalı.
Şiddeti önlemek sadece bizim elimizde olsa idi… O başka bir ara başlığın konusu olarak şurada dursun.
Flört şiddetinin ne olduğunu, bundan kaçınmak ve korunmak için neler yapılması gerektiğin dair önerilere yer veriliyor burada.
Unutulmamalıdır ki her sağlıklı ilişkinin temel kuralları vardır. İkili romantik ilişkilerde, dostluk ve arkadaşlık ilişkilerinde, aile ilişkilerinde de geçerlidir.
Uzmanlar, sağlıklı bir ilişkinin insana kendini iyi hissettireceği gibi ilişkide açık iletişim, dürüstlük, güven, saygınında varlığına işaret ediyor.
Yani biriyle romantik bir ilişki içindeyken kendinizi iyi, huzurlu ve güvende hissetmeniz gerekiyor.
Aklınızdan sık sık ‘acaba sevgilim buna kızar mı?’ sorusu geçiyorsa o ilişki sağlıklı olabilir mi? Birinin sürekli size, kendi davranışlarınızdan dolayı kızma ihtimali ile yaşamak ne kadar sağlıklı olabilir? Bu ilişkinin sağlıksız olduğuna işaret eder. BU ŞİDDETTİR!
Kendinizi sık sık sevgilinizi yatıştırmaya çalışırken buluyorsanız, sürekli onu sakinleştirmek için mücadele verdiğinizi görüyorsanız, ilişkinizde psikolojik bir şiddet vardır. Hayatınızı paylaşma planı yaptığınız birisinin sürekli sinir halinde olması, onun sinirlerini yatıştırma halinin devamlılığı garip değil mi? Neden sürekli sinirli? Neden yatıştırmak zorundasınız ki?
Kendi isteklerinizden ve önceliklerinizden sık sık ödün verdiğini hissediyorsanız, kendinizden ödün verdiğinizi hissediyorsanız BU BİR ŞİDDETTİR. Sürekli sizin hayatınızdan vazgeçtiğiniz bir ilişkide nasıl kendiniz kalabilirsiniz?
İlişki içinde kendini suçlu ve bir şeyleri gizlemek zorunda hissediyorsanız bu durum şiddete maruz kaldığınız anlamına geliyor. Sağlıklı ilişki dürüst ve anlayış içinde süregider.
Kendini sosyal çevrenden izole etmeye başladıysanız BU BİR ŞİDDETTİR. İzole ederek, çıkabilecek olası sorunları da absorte etmenizin bir yolu mudur? Sizi yalnızlaştırmaz mı?
Sevgilinizle birlikteyken güvende olmadığınızı hissediyorsanız, BU ŞİDDETTİR. Güvende hissetmediğiniz, sürekli size kızacağını düşündüğünüz, davranışlarınızı saklamak zorunda kaldığınız bir ilişki de sürekli baskıya uğramış olursunuz.
Yukarıda yazılanlardan bir kaçını hissediyorsanız, ilişkiniz güvensizdir. İlişkinizde şiddetle karşı karşıya olduğunuz anlamına gelir.
Şiddet içeren ilişki yalnızlaştırır. İzole edilen kişi, yalnızlığı nedeniyle güçsüz hissettirir.
Şiddetli ilişki güçsüzleştirir, çaresiz hissettirir.
Bu ilişkiye, şiddeti içinde barındıran bir ilişkiye kimse mecbur değil.
Kimse şiddetle yaşamak, şiddete katlanmak zorunda değil.
Şiddet varsa, sevgi yoktur.