SON DAKİKA
Hava Durumu

SEVGİNİN GÖLGE YÜZÜ (28.12.2021)

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2021 09:18

Sevginin renkleri vardır. Karanlıkta kalan yer sevgi değildir.

Karanlıktır. Şiddettir. Hoşunuza gitmeyen davranış ya da davranışlarla yaşamak zorunda değilsiniz.

Değiliz.

Şiddetle yaşamak zorunda değiliz.

Peki ne yapacağız?

Ne yapmamız gerekir? Şiddetten en hızlı ve güvenli eşkilde kurtulmak için bazı adımlar var. Eksik ya da yanlış bilgi nedeniyle açılan davalardan istenilen sonuç alınamadığı unutulmamalıdır.

Şiddete uğradığınızda en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz. Evden çıkamadığınız, bir yere sığındığınız durumlarda ise günün her saatinde Alo 183 Sosyal Destek Hattı’nı ve 155 Polis İmdat’ı arayın.

*

Fiziksel şiddete maruz kaldıysanız öncelikle karakola/jandarma komutanlığına, savcılığa ya da hastanelerin acil bölümlerine başvurun.

*

Hastanelerden darp raporu almanız gerektiğini, oradaki doktorun size saygılı davranması gerektiğini asla ama asla unutmayın.

*

Eğer ki karakol ya da Jandarma komutanlığına başvuru gerçekleştiriyorsanız, yaşadıklarınızı ayrıntılı şekilde anlatın. Anlattığınız detayların, anlattığınız şekilde tutanağa geçmesini sağlayın. Beyanınız olan belgeyi imzalayın. Sizin sözünüz olan, yaşadıklarınızı anlatan evrak…

Tutanağı imzalamadan önce mutlaka okuyun.

Yazdıklarınıza ekleme yapmak isteyebilirsiniz. Şiddet anından özellikle kısa bir süre geçmişse anın duygusal zorluğu nedeniyle göz ardında kalan bir şey kalmamalı. Tutanakta eksik ya da yanlış ifadeler varsa değiştirilmesini isteyin. İfadeniz eksiksiz ve doğru şekilde tutanakta yer aldığından eminseniz, tutanağı imzaladıktan sonra, tutanağın imzalı bir örneğini mutlaka kendiniz için alın.

O evrağı da saklayın.

*

Polis tutanak tutmak istemezse, kendisine mutlaka tutanak tutması gerektiğini aksi halde cezai işlem uygulanacağını belirterek görevini ihmal ettiğini söyleyin. Fiziksel bir şiddetin ardından gerçekleştirilen başvuru sonrasında karakol/jandarma komutanlığına başvurduğunuzda, sizi doğrudan hastaneye sevk etmesi gerekir.

*

Darp raporu kadına yönelik şiddette sürekli duyduğumuz iki kelime. Darp raporu almanız gerekiyor.

Şiddet gördüğünüzü kanıtlamanız gerekir.

Mutlaka ama mutlaka hastaneye gidilmelidir.

*

Hastanelerin de acil bölümüne başvurabilirsiniz. Sizi muayene eden doktora yaşadıklarınızı anlatarak darp raporu alabilirsiniz. Eğer istiyorsanız hastane polisine şikayetinizi iletebilirsiniz.

*

Sanırım en zorlarından biri şiddeti anlatmak bir diğeri de şiddetin izlerini göstermek.

Vücudunuzdaki izler kaybolmadan, muayene olmak ve darp raporu almak, yaşadığınız şiddeti kanıtlayabilmek için çok önemli. Ama kolay mı? Elbette değil. Hastaneye gitmek için kendinizi hazır hissetmemeniz kadar da doğal bir şey yok. Vücudunuzdaki darp izlerinin size ait olduğu ve çekim tarihi belli olacak şekilde fotoğraflamak gibi bir seçenek de var.

*

Ne kadar garip değil mi? Yüreğinizdeki acının kanıtları aslında vücuttaki izler. Ah o izler. O izler hiç olmasın…

Yüreğinize hüzün düşmesin…

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.