Var olan Olimpos’un gizemli dünyası iken yok olan tek şey ise ömürmüş. Ömür ömür dediğiniz ne dediğinizi duyar gibiyim…
Tanrıçalar ve tanrılar dünyasında bir anlam ifade etmese de insanların dünyasında çok şey ifade edermiş.
Tanrıçaların dünyasında; bir gün insanlar için ömürmüş. Hatta ömürler ve çağlar.
Tanrıçalar ve tanrılar, gezer tozar. Yer içer. Keyif çatarlarmış.
Ama insanlar öyle mi? Yemek için çalışır, temiz su için çabalar, güvende olmak ve barınmak için mücadele ederlermiş.
Gel zaman git zaman bu işler sürüp gitmiş.
İnsanlar mutluymuş ama. Tanrıçalar ve tanrılar nedenini bilemeseler de, insanlar mutlularmış.
Ömürleri, evreni anlamaya yetmeyecek olan insanlar, onu anlamak için çalışmış. En iyisini göremeyecek olsalar da, ektikleri ağacın meyve vermesini ya da yaşlanmasına tanık olamayacak olsalar da, insanlar çalışmaya ve çabalamaya devam etmişler.
Tanık olamamışlar.
Düşündükleri her bir şey için mermere, taşa, ağaca, toprağa haykırmışlar. Biri diğerine, diğeri berikine anlatmış. Deneyimlenilen, öğrenilen, görülen ve gözlemlenen her bir şeyi anlatmışlar. Hem kendi hafızalarında kalmasını sağlamak hem de toplumsal bellek oluşturmak için.
Öyle de olmuş. Her bir olay öyle ya da böyle kalmış akıllarda.
Kalmış yüreklerde.
Tanrıçalar ve tanrılar buna şaşmış kalmış. İnsanların kısacık ömürlerinde, gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıkları, aktardıkları her bir bilgi, düşünce için…
Zaman geçmiş.
Günlerden bir gün, insanların toplumsal belleğine hayran kalan bellek Tanrıçası Mnemosyn ve Zeus’un çocukları dünyaya gelmiş. Helikan Dağında dünyaya gözlerini açan 9 bebek birer peri imiş. Bu periler bellek tanrıçasının hayranlıklarından doğmuş.
Hayranlık ilhama dönüşmüş ve esin perileri olarak tarihe geçmişler. 9 kardeşe müzler denilmiş. Musalar denilmiş.
İlhamın esin kaynağı olan Musa perileri Kalliope epik şiirin, Kelio tarihin, Polhmnia uyum ve ilahi sanatların, .Euterpe lirik şiirin, Terpsikhore müzik ve dansın, Ersto Melpomene trajedinin, Thalia komedinin ve son olarak Uraia da astronominin esin kaynağı ve koruyucuları olmuşlar.
İnsanların her bir öğretisi içinde varlıkları şekillenmiş ve bellek tanrıçası Mnemosyn’ onları, insanların belleklerindeki gizemi yerlerden doğurmuş.
Genellikle, tanrılarla veya diğer insanüstü güçlerle olan ilişkilerinde, ölümlü evreni torunları için şekillendiren olağanüstü insanların olağanüstü eylemlerinin güncesi ile Kalliope doğmuş. Epik şiirin ilham ve koruyucu perisi.
İnsanüstü güçlerin gizemli büyüsü ve ahengi ile sanatın anlamı doğanın koruculuğu ile Polhmnia doğmuş. Uyum ve ilahi sanatların, ilham ve koruyucu perisi.
Geçmiş zamanın incelemesi, bilinmezlerin gerçeğinden Kelio, harflerin arasından doğmuş. Tarihin ilham ve koruyucu perisi.
Antik Yunanda lirin telleri arasında ozanların şiirlerinden Euterpe doğmuş. Lirik şiirin ilham ve koruyucu perisi.
Zamanın rüzgarlarının ağaçalara değdiği ilk anda çıkan müziğin ve yaprakların dansının ritmi arasında doğan Terpsikhore ise müzik ve dansın ilham ve koruyucu perisi olmuş.
Tanrının çevresinde hep doğanın yabancı güçlerini temsil eden teke ayaklı satirlerin arasından süzülüp gelen Ersto Melpomene trajedinin ilham ve koruyucu perisi olarak belirmiş.
Şölenlerde söylenen müstehcen şarkılardan ve anlatılardan ya da insanlara yapılan şakaların kahkasından Thalia komedinin ilham ve koruyucu perisi dünyaya gözlerini açmış.
Kökenlerin evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini anlamaya ve açıklamaya çalışan insanların gözlerinin merceklerinden ise Uraia yani astronominin esin kaynağı ve koruyucusu doğmuş.