SON DAKİKA
Hava Durumu

Bilgelik Ağacının Kökleri/Müzik… (19.06.2021)

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2021 10:43

Doğanın en büyük gerekliliklerinden biri dildir. Dil her bir canlı da ve varlıkta farklı şekilde vuku bulur. Bu bir anlatma meselesidir. Her varlık kendini, duygusunu ve fikrini farklı anlatır. Bu onun doğası ve karakteridir.

Bu dillerden biri dildir.

Kuşların dili ne kadar acı söz söylerle söylesinler mucizevi bir şekilde canlı, neşeli gelir. Bu neşe onların doğasında vardır. Belki en özgür canlılardan biri olmaları nedeniyle belki de gökyüzünü fethedebilmeleri, güneşe doğru uçabilmeleri nedeniyle gıpta ile dinlenir.

Ama her kuş değil. Ü

Bazıları kargaları sevmez mesela. Onların seslerini. Acı acı çığlıklar atarlar. U çığlıklar o kadar büyüktür ki… İnsanın da içini acıtır.

Ama karganın sesi de bazı canlılara güzel gelir. Mesela Bilgelik Ağacı ve Anka Kuşu’na…

Çiçeklerinde bir dili vardır, ağaçlarında… Çiçekler daha çok kokuları ve renkleriyle derdini anlatır. Ne zaman mutsuz olsalar hemencecik solarlar. Renkler kirlenir. Adeta acı içinde yaşarlar. Ne zaman mutlu olsalar…. Kokuları dünyanın seyrini değiştirir.

Diller de öğrenilir. Bazı diller gelişir ve çoğalır. Etkileşim halindedir. Her bir varlık, dersini o dili bilmeyenlere de anlatır. Çünkü her bir dilde tınılar vardır. Ya da jestler ve mimikler.

Bu önceleri çok anlaşılır değildi.

Bir gün Bilgelik Ağacı kuşlar ve ağaçların anlaşamadığını fark etti. Hemencecik diğer ağaçlar gibi bir görünüme dönüştü. Ağaçlar onunla konuşmaya ve dert anlatmaya başladı. Kuşlar da öyle… Bir umut anlattılar.

En sonunda Bilgelik Ağacı rüzgarında yardımıyla yapraklarını uçurdu. Sevincini ve sevincinin yönünü gösterdi. Yaprak hışırtılarından oluşturduğu seslere kuşların cıvıltısı eklendi.

Diğer ağaçlar ‘Çok da zor değil’ diye düşünerek gürlediler.

Kuşlarında dili aslında sadece konuşmak değildir. Birlikte uçarken ki görsel şölenleri, renkleri, kanatları… Onlarda hemen gökyüzünde devasa bir yapsak formunda uçmaya başladılar.

O an ağaçlarda onları anladı.

Rivayete göre bu anlayıştan, o andan sonra her şey değişti… Birlikte bilmeseler de dilin özünü kavramayı bildiler.

Sesin ritmi müzikti, renklerin ritmi ahenk… Yaprakların rüzgarda uçuşunu birlikte izlediler. Yapraklara, kuşların tüyleri eşlik etti. Bazen o kadar ritmik hareket ettiler ki… Hangisinin yaprak hangisinin kuş tüy olduğu dahi anlaşılamadı.

Bilgelik Ağacı der ki, ‘Müzik birleştirir. Müzik kutsaldır. Farklıdır. Hareketliliği, yaklaşımı farklıdır… ama birleştirir. Eğer dilerseniz onu kötü kullanmayı… Uzaklaştırır da. Ama hem doğanıza hakaret etmiş olursunuz hem de müziğe… Müziği serbest bırakın. Dinlemeyi deneyin. Hissetmeyi. En ufak sesten en büyük sese kadar…’

Müzik sever

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.