Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenecek Gelibolu Maratonu’nun lansmanı, Hamidiye Tabyaları’nda yapıldı. Tanıtım toplantısına Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan ve çok sayıda davetli katıldı.

Dünyadaki tek tematik koşu parkuru olma özelliğiyle öne çıkan organizasyon, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Gelibolu Yarımadası’nda sporcuları buluşturacak.

4 farklı parkurda koşulacak

18 Ekim Pazar günü saat 09.00’da başlayacak maratonda 42, 21 ve 10 kilometrelik parkurların yanı sıra halk koşusu da düzenlenecek. Kayıtlara göre 42 kilometrelik parkura 63, 21 kilometrelik parkura 207, 10 kilometrelik parkura ise 558 sporcu katılacak. Bin 380 kişinin kayıt yaptırdığı bin 737 metrelik halk koşusuyla birlikte toplam katılımcı sayısı 2 bin 565’e ulaşacak.

Beşiktaş-Kocaelispor maçında dikkat çeken olay!
Beşiktaş-Kocaelispor maçında dikkat çeken olay!
İçeriği Görüntüle

Organizasyonun çocuklara yönelik bölümü ise 17 Ekim’de Hamidiye Tabyaları’nda yapılacak. Yaklaşık 400-500 çocuğun katılması beklenen etkinlikte, ailelerin de katılımıyla spor ve dayanışma odaklı bir buluşma yaşanacak.

Toraman: “Şehitlerimize saygı koşusu”

Lansmanda konuşan Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, kentin tarihi ve doğal özellikleriyle Türkiye’nin en özel coğrafyalarından biri olduğunu belirtti. Çanakkale’de düzenlenen sportif etkinliklerin, gerçekleştirildikleri mekânlar nedeniyle farklı bir anlam kazandığını ifade eden Toraman, Gelibolu Maratonu’nun da şehitlere duyulan saygıyı yansıttığını söyledi. Toroman; “Tarihi, geçmişiyle çok özel bir coğrafya. Çanakkale'de yapılan her türlü etkinlik, bunların içerisinde sportif faaliyetleri dahil olmak üzere aslında çok bu coğrafyadan kaynaklı özel faaliyetlere dönüşüyor. Aslında Gelibolu Maratonu da bir saygı koşusu, şehitlerimize saygı koşusu. Şüphesiz Türkiye'nin pek çok yerinde değişik maratonlarda koşuluyor. Fakat bunu farklı kılan, koşunun yapıldığı mekan, Türkiye'nin en iyi, en önemli tarihe alanlarından bir tanesi" açıklamasında bulundu.

Kaşdemir: “Çanakkale ruhunu birlikte teneffüs edeceğiz”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, maratonun 11’inci kez düzenlenmesinden duyduğu heyecanı dile getirerek katılımcıların farklı şehirlerden Çanakkale’ye gelerek ortak bir ruh etrafında buluşacağını söyledi.

Kaşdemir açıklamasında; “Dünyanın en güzel coğrafyasında ve dünyanın en güzel parkurunda yine bir araya geleceğiz. Gönüllerimizi birleştireceğiz. Tıpkı Çanakkale ruhunun temsilcileri gibi el ele, gönül gönüle, memleketin çok farklı noktalarından insanlar Çanakkale'ye gelecekler. Çanakkale'de, Çanakkale ruhunu teneffüs edecekler. 18 Ekim'de isteyen yürüsün, isteyen koşsun. Gerçekten bir maratonda olması gereken bütün etaplar var. İnsan Gelibolu Maratonu'nda koşarken ve yürürken önce bu toprakların nasıl vatan yapıldığını düşünüyor. Bir kez daha o kahraman ecdadımızı, atalarımızı saygıyla ve rahmetle anıyor. Dolayısıyla buradaki maraton bir sportif aktivitenin yanında aslında milletimizin çok farklı coğrafyalarından buraya gelip yine 1915 olduğu gibi birlik ve beraberlik içerisinde olmasıdır. Bu konuda gerçekten Gençlik ve Spor Bakanlığı’mıza, Sportoto Teşkilatımıza çok teşekkür ediyoruz. Uzun zamandan beri büyük destek veriyorlar ve biz de bu maratonun bu topraklarda yapıyoruz. Bütün kurumlarımız gerçekten büyük destek veriyor ve burada insanlar büyük bir mutlulukla evlerine dönüyorlar.” Dedi.

Çanakkale ekonomisine de katkı sağlayacak

Maratonun kentte ekonomik hareketlilik oluşturmasının da önemli olduğunu vurgulayan Kaşdemir, organizasyon sayesinde daha fazla kişinin Çanakkale’de ağırlanacağını, otellerin, restoranların ve esnafın hareketlilik yaşayacağını söyledi.

Binlerce insanın Çanakkale’de buluşacağını söyleyen Kaşdemir, “Yine binlerce insan Çanakkale'de buluşacak. Yine Çanakkale' de otellerimiz de olacak. Yine lokantalarımız, esnafımız daha farklı bir alışveriş içerisinde olacak. Daha çok insanı misafir etmiş olacağız. Çanakkale'de sportif faaliyetlerle beraber bir hareketlik olması, bir ekonomik canlılık olması da bizim ikinci etaptaki amacımızdır. Çünkü ne yapsanız önce bunun sportif tarafını düşüneceğiz. Önce Çanakkale ruhunu teneffüs etmeyi düşüneceğiz. Ama bununla birlikte de şehirde bir canlılık, bir ekonomik hareket, bir tanıtım faaliyeti olması bizi daha da mutlu ediyor. O gün 18 Ekim'de canlı yayınlarla, dijital mecralarda hep Gelibolu gündemi olacağız. Zaten takip ettiğimiz kadarıyla çok da fazla ilgi oluyor. Çünkü buradaki tematik parkur herkesin dikkatini cezbediyor. Bir tarafta yemyeşil bir doğa, bir tarafta masmavi boğaz ve insanlar orada yürüyor ve koşuyor. Çanakkale havası insana iyi gelir. Çanakkale mutlu eder insanı, Çanakkale insanı tarihte bir yolculuk yaptırır. Çanakkale'de insan zaman tünelinde geriye gider ve bir kez daha bu topraklar bize vatan yapanları Cumhuriyetimizin kuranları Çanakkale'yi geçirmez yapanları rahmetli hayırla ve saygıyla iade eder. Huzurlarınızda bütün katılımcıları başarılar diliyorum. Sağlıkla, huzurla, barış içerisinde bir etkinlik olsun. Her zaman olduğu gibi yine Çanakkale ruhu her zaman içimizde, ciğerlerimizde, kalbimizde olsun. Tekrar 18 Ekim'de Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale tarihi alanda dünyanın en güzel parkurunda buluşmak dileğiyle diyorum,” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf : İHA Arşiv

Gelibolu Maratonu’nun yalnızca sportif bir organizasyon olmadığını belirten Kaşdemir, parkurda koşan ve yürüyen katılımcıların bu toprakların nasıl vatan olduğunu hatırlayacağını, kahraman ecdadı saygı ve rahmetle anacağını ifade etti. Kaşdemir, organizasyonun 1915’teki birlik ve beraberlik ruhunu günümüzde de yaşatmaya katkı sunduğunu kaydetti.

Çocuklar Hamidiye Tabyası'nda koşacak

Kaşdemir açıklamasında ayrıca; “Bir gün öncesinde 17 Ekim'de Hamidiye Tabyası'nda bu tarihi mekanda evlatlarımız çocuklarımız yarışacak. Yaklaşık 400-500 çocuğumuz burada buluşup bir sportif organizasyon içerisinde olacaklar. Çok da kıymetli oluyor, çok da güzel oluyor. Aileler, veliler, çocuklar burada büyük bir şenlik havasında yarıştan ziyade beraberce hareket etmenin, bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyorlar" cümlelerine yer verdi.

Muhabir: Hacer ERDÖNMEZ