Bağışıklığınızı Güçlendirmenin Tam Zamanı: Sonbahar

Sonbahar geldi. Doğanın renklerinin değiştiği, hafif rüzgarlarla dans ettiği bu dönemde, beslenmemizi de yakından izleme zamanı geldi. Mevsimlerin oyunlarıyla birlikte, doğanın bize sunduğu olanaklar de değişiyor. Bu besinleri doğru kullanmak, mevsimlerin getirdiği zorluklara karşı hazırlıklı hale gelmemiz için kritik bir adım.

 

Omega-3 Yağ Asitleri: Balık

 

Soğuk su balıkları, sonbaharın vazgeçilmezlerindendir. Somon, ringa balığı, hamsi gibi balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığından beyin kapasitesine kadar bir dizi önemli fayda sağlar.

 

Renklerin Gücü: Turuncu, Sarı, Kırmızı

Sonbaharla birlikte, sebzeler ve meyvelerde renk değişmeye başlar. Turuncu, sarı ve kırmızı tonlardaki sebzeler ve meyveler, beta-karoten, C vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, cilt hasarına karşı bariyer görevi görür.

 

Bal kabağı: Doğada sınırlı zaman aralığında bulunan bal kabağı, sonbahar sebzelerindendir. İçerisinde potasyum, fosfor, magnezyum bulunan bal kabağı; mevsimi geçmeden tatlı ya da çorba olarak tüketilebilir.

Pazı: Kalsiyum, demir, E ve K vitamini içermektedir. Çok lifli bir sebze olan pazı, bağırsak hareketlerini destekler ve kabızlığı önler. Sindirim sistemindeki iltihabı azaltarak, hazımsızlık ve gastrit gibi sorunları gidermeye yardımcı olur.

Karnabahar: Sonbahar sebzelerinden olan karnabahar, lif ve kalsiyum deposudur. Bu özelliği ile kolesterolün dengede tutulmasına yardımcı olur.

Pırasa: Yüksek miktarda bulunan K vitamini sayesinde kemik sağlığı için oldukça önemlidir. 3 yemek kaşığı pırasa, günlük K vitamini ihtiyacının 1/3'ünü karşılamaktadır.

Ayva: A ve B vitamini açısından zengin olan ayva, potasyum içeriği ile bağışıklığı güçlendirir. Oldukça iyi bir lif kaynağıdır.

Kivi: C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. Ayrıca kivi, tokluk hissinin oluşmasında da etkilidir.

Nar: Folik asit, A ve C vitaminlerini içeren nar; magnezyum ve fosfor gibi mineralleri de içermesi nedeniyle antioksidan kapasitesi oldukça yüksek bir meyvedir.

 

Ceviz, Fındık, Kestane: Enerji Deposu

Bu dönemde ceviz, fındık ve kestane gibi yemişlerin tüketimi oldukça önemlidir. İçerdikleri omega-3 yağ asitleri ve mineraller ile enerji seviyelerini yükseltirler. Ayrıca lif içerikleriyle sindirim sistemimizin çalışmasına katkıda bulunurlar.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Beslenme Notları- Diyetisyen Eda İrem Önder - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.