Küresel Gazeteciler Konseyi Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada; “Tekirdağ'ın Kumbağ Mahallesi'nde yaşanan su krizi sonrası vatandaşların yaptığı protesto eylemini haberleştirmek üzere bölgede bulunan KGK il temsilcimiz ve meslektaşımız Cenap Kürümoğlu, anayasal görevini ifa ederken Jandarma ekipleri tarafından darp edildi ve fotoğraf çektiği telefonu elinden zorla alınarak daha sonra da gözaltına alındı. Darp sonucu vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan ve morluklar oluşan ve darp raporu alan Kürümoğlu’na geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Ancak, bilinmelidir ki, bu olay demokrasimiz ve basın özgürlüğü adına son derece vahim bir durumdur.

“Bir ağacın bile yanmasına tahammülümüz yok!”
“Bir ağacın bile yanmasına tahammülümüz yok!”
İçeriği Görüntüle

Anayasa ve Danıştay kararlarıyla güvence altına alınan gazetecilerin haber alma ve yayma hakkı, hiçbir surette fiziki müdahale ya da gözaltı gerekçesi olamaz. Dahası, vatandaşların sosyal medya üzerinden kayıt yaptığı bir ortamda yalnızca görevini yapan bir gazetecinin hedef alınması, kamu güvenliğini sağlamaktan sorumlu kolluk kuvvetlerinin açık ve orantısız bir güç kullanımıdır.

Kamu düzenini sağlamakla görevli Jandarma personelinin, izinsiz gösteri yürüyüşüne saatlerce müdahale etmemesi, ancak görevini yapan bir gazeteciyi fiziki şiddetle susturmaya çalışması, hem hukuk hem de vicdan açısından kabul edilemez bir durumdur. Bu vesileyle; Tekirdağ Valisi ve İl Jandarma Komutanını, yaşanan bu ciddi hak ihlali karşısında ivedilikle idari işlem başlatmaya, görevi kötüye kullanma ve orantısız güç uygulaması kapsamında olayda sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli disiplin ve adli sürecin yürütülmesini sağlamaya davet ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Muhabir: Haber Merkezi