Ekonomi

Üreticiye müjde Ege Üniversitesinden geldi: Bu arıtma sistemi ile sulama daha az maliyetli!

Ege Üniversitesi'ndeki akademisyenler, yeni bir arıtma sistemi geliştirerek arıtılan suyun tarımda kullanılabilir hale geldiğini aktardı. Nasıl mı? İşte yeni arıtma sisteminin nasıl işlediği!

Üreticiye müjde Ege Üniversitesinden geldi: Bu arıtma sistemi ile sulama daha az maliyetli!

Ege Üniversiteli akademisyenler atık suların tarımda kullanılmasını sağlayacak arıtma sistemi geliştirdi.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünden emekli öğretim üyesi çift Prof. Dr. Süheyda Atalay ve Prof. Dr. Ferhan Sami Atalay, iki yıl önce başlattıkları çalışma sonucunda tekstil fabrikalarındaki atık suyun tarımda kullanılmasına imkan sağlayacak dört aşamalı arıtma sistemi geliştirdi. Projeye, bölüm akademisyenlerinden Doç. Dr. Gülin Ersöz ve Dr. Burcu Palas da destek verdi.

Ege Üniversitesi rektörü, başarılarından ötürü akademisyenleri tebrik etti

Araştırma ekibini çalışma yaptıkları laboratuvarda ziyaret eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Prof. Dr. Süheyda Atalay ve Prof. Dr. Ferhan Sami Atalay hocalarımız, projeleri devam ederken emekli olmalarına rağmen, çalışmalarına laboratuvarlarında devam ederek bu önemli arıtma sistemini bilim dünyasına kazandırdılar. Bilimin hayat boyu süren sonsuz bir tutku olduğunu hocalarımız bizlere bu çalışmasıyla gösterdi. Onların bu azmi, gençlerimize de çok iyi bir örnek olacaktır. Yürütülen çalışma sonucunda geliştirilen arıtma sistemi, atık suların tarımda kullanılmasına imkan sağlıyor. Tüm araştırma ekibini tebrik ediyorum” diye konuştu.

Yeni arıtma sistemi ile arıtılan su tarımda kullanılabilir

Küresel ısınma ve iklim şartlarının değişmesiyle birlikte su kaynaklarının hızla tükendiğini belirten Prof. Dr. Süheyda Atalay, “Çalışmalarımızda, tekstil fabrikalarının atık suyunu dört aşamalı arıtmadan geçirerek tarımsal sulamada kullanabilecek su elde ettik. Su hem renk açısından berraklaşıyor hem de içindeki kirlilik oluşturan kimyasal maddeler uzaklaştırılmış oluyor. Böylece bu su, tekrar fabrika içerisinde proses suyu olarak kullanıldığı gibi tarımda sulama amacıyla kullanılabilir. Bu sayede çok miktarda su kullanan tekstil fabrikalarının su döngüsü de sağlanıyor” dedi.

Birçok bitkinin sulamasında kullanılabilir

Çalışmanın yenilikçi ve çevre dostu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atalay, “Arıtılan suyun fabrikalarda ayrıca bermuda çimi, şeker pancarı, buğday çimi, pamuk ve arpa gibi bitkilerin sulanmasında kullanılması mümkün. Tuzluluğu gidermek ve boya işlemi esnasında kullanılan tuzu kazanmak için ters ozmoz işlemi uygulandı. Tuzluluk yüzde 98 oranında giderildi. Böylece tuzdan arınan suyun Türkiye'de uygulanan sulama suyu standardı A kalitesine ulaştırılması ve tarımda her türlü bitkinin yetiştirilmesinde başarılı bir şekilde kullanılması sağlandı" diye konuştu.

Egeli akademisyenlerin yürüttükleri çalışmalar neticesinde; fotoreaktör, adsorber, ultrafiltrasyon ve ters ozmoz adı verilen 4 üniteli yarı pilot arıtma sisteminde, atık suyun dönüştürülmesi konusunda başarılı sonuçlar alındı.

Kaynak: Haber Merkezi
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Haber Merkezi
Editör
H

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yaz
Yorumunuz yönetici onayından sonra yayınlanacaktır.
Bizi Takip Edin
- REKLAM -