Ekonomi

Türkiye’ye günde 350 bin varil petrol gönderilecek

Son dönemde Türkiye ile Irak arasında artan ilişkiler, somut adımlarla pekişmeye başlıyor. Irak'tan gelen son dakika açıklaması, ekonomik anlamda Türkiye ile ilişkilerin tekrar güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Türkiye’ye günde 350 bin varil petrol gönderilecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yabancı şirketlerle yaptığı üretim paylaşımı anlaşmalarına karşı çıkan Bağdat yönetimi, uzun süredir kullanılmayan bir petrol boru hattını Türkiye'nin kullanımına açma kararı aldı. Bu karar, Kerkük-Ceyhan boru hattının alternatifi olarak değerlendiriliyor.

Irak Petrol Bakan Yardımcısı Basim Muhammed, Reuters'e yaptığı açıklamada, boru hattının onarım çalışmalarının devam ettiğini ve büyük bir ham petrol pompa istasyonunun tamamlandığını belirtti. Muhammed'e göre, boru hattının akışları bu ay sonuna kadar yeniden başlatılmaya hazır olacak.

Kerkük-Ceyhan boru hattı, bir tahkim mahkemesinin kararıyla 25 Mart 2023'te durdurulmuştu. Türkiye ile Irak arasındaki müzakereler, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Rus petrol şirketi Rosneft'e varil başına 6 dolar geçiş ücreti ödemesi yönündeki talebine çözüm bulamamıştı.

Irak'ın bu adımı, enerji anlaşmalarının yenilenmesi için bir fırsat olarak görülüyor. Irak-Türkiye petrol boru hattı (ITP) operasyonlarına ilişkin anlaşmanın 2010 yılında 15 yıl süreyle uzatıldığı ve 2025 ortasında sona ereceği belirtiliyor. Şu anda, eski boru hattındaki faaliyetlerin yeniden başlatılması, bu anlaşmanın uzatılması görüşmelerinin bir parçasını oluşturuyor.

Irak'ın bu adımı, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin güçlenmesine ve bölgesel işbirliğinin artmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca, enerji sektöründeki işbirliğinin yeniden canlanması, bölgesel istikrar ve güvenliğe de olumlu yansımalar yapabilir.

Kaynak: Haber Merkezi
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Haber Merkezi
Editör
H

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yaz
Yorumunuz yönetici onayından sonra yayınlanacaktır.
Bizi Takip Edin
- REKLAM -